CHIRURGIE ORALA si MAXILO-FACIALA: Pacient tanar, din Suedia, operat cu succes de tumora la glanda salivara parotida

CHIRURGIE ORALA si MAXILO-FACIALA: Pacient tanar, din Suedia, operat cu succes de tumora la glanda salivara parotida

O interventie chirurgicala complexa de rezectie a unei formatiuni tumorale de lob profund parotidian a fost realizata cu succes de catre sef de lucrari dr. TENT PAUL ANDREI, doctor in Stiinte Medicale, medic primar la sectia CHIRURGIE ORALA si MAXILO-FACIALA, din cadrul spitalului nostru.

Interventia chirurgicala poarta numele de “parotidectomie partiala profunda” si implica un grad ridicat de dificultate prin necesitatea scheletizarii si conservarii ramurilor nervului facial. Lezarea uneia sau mai multor ramuri ale acestui nerv conduc la paralizia partiala sau totala definitiva a hemi-fetei pacientului.

Pacientul a aflat despre interventiile chirurgicale ce se efectueaza la Spitalul Pelican, de catre dr. TENT PAUL ANDREI prin intermediul internetului, de pe pagina web a spitalului nostru, motiv pentru care a solicitat o consultatie in ambulatorul nostru de specialitate,

Pacientul s-a prezentat cu examen Computer Tomograf (CT) si Rezonanta Magnetica-Nucleara (RMN) (Fig. 1) si cu un diagnostic confirmat prin Punctie Biopsie ghidata ecografic in alt centru de Chist-adenolimfom parotidian stang, cunoscut in clinica drept Tumora Warthin.

Fig 1. Aspect axial RMN. Se poate observa, fiind marcata de sageata, formatiunea tumorala rotunda, de dimensiuni impresionante si bine-delimitata in glanda parotida.

Glanda parotida este o glanda salivara majora situata inaintea urechii. Dr. TENT PAUL ANDREI informeaza despre faptul ca nervul facial strabate aceasta glanda impartind-o in 2 lobi – unul profund situat medial (dedesubtul nervului) si altul superficial situat lateral de acesta (deasupra nervului) bifurcandu-se ulterior in 5 ramuri anatomice – temporal, zigomatic, bucal, marginal si cervical – fiecare mobilizand de sus in jos hemifata respectiva.

Tumora Warthin este o formatiune tumorala benigna (necanceroasa), motiv pentru care extirparea acesteia trebuie facuta in conditiile conservarii maxime a tuturor ramurilor nervului facial si a mentinerii functionalitatii fetei si expresiei mimicii a pacientului.

Tumora Warthin sau chistadeno-limfomul papilar are o incidenta relativ scazuta in populatie, afectand in general barbatii si fiind in interdependenta cu fumatul cronic. Evolutia acesteia este lenta, putand insa sa se infecteze, producand ulterior aderente greu de detasat de nervul facial.

Interventia chirurgicala a fost practicata asadar de catre sf de lucrari dr. TENT PAUL ANDREI, medic primar CHIRURGIE ORALA si MAXILO-FACIALA, in anestezie generala efectuata si monitorizata de catre dr. BOKTOR MENA AJEEB BOTROS, medic specialist ANESTEZIE – TERAPIE INTENSIVA.

Interventia a avut un grad ridicat de dificultate datorita localizarii tumorale a formatiunii in lobul profund parotidian si nu in cel superficial, asa cum se suspiciona clinic si imagistic. In acest context, formatiunea se afla sub ramurile nervului facial avand ca timp operator identificarea si scheletizarea acestui de pe tumora (ridicarea tuturor ramurilor) si doar dupa aceste etape extirparea acesteia.

Evolutia postoperatorie a fost favorabila, conservarea nervului facial asigurand in totalitate functionalitatea motorie a hemifetei stangi. De asemenea, conservarea polului superficial parotidian a asigurat o simetrie faciala optima prin mentinerea conturului parotideo-maseterin. (Fig 2, 3)

Figura 6. Aspect clinic la 6 saptamani postoperator

Figura 2. Aspect clinic la 6 saptamani postoperator

Figura 7. Aspect clinic – 6 saptamani postoperator

Figura 3. Aspect clinic – 6 saptamani postoperator

Chirurgia parotidei este extrem de dificla tocmai datorita riscului lezarii ramurilor nervului facial, practicarea acesteia fiind evitata frecvent de catre clinicieni din aceste considerente.

In judetul Bihor acest tip de interventii se practica strict la Spitalul Pelican, iar sef de lucrari dr. TENT PAUL ANDREI are experienta in acest sens. 

Informatii si programari:

Pentru a beneficia de servicii medicale la SPITALUL CLINIC PELICAN Oradea, va puteti programa astfel:
• online, pe site-ul SPITALULUI CLINIC PELICAN Oradea (www.spitalpelican.ro), la sectiunea „Programari online” si veti fi contactat in cel mai scurt timp pentru stabilirea datei la care doriti sa beneficiati de serviciile medicale dorite
• email: callcenter@spitalpelican.ro si veti fi contactat in cel mai scurt timp pentru stabilirea datei la care doriti sa beneficiati de serviciile medicale dorite
• telefonic, la Call Center 0259.444444, cu timp de asteptare (cateva minute)
Ambulanta Pelican poate fi solicitata la numarul de telefon direct: 0259.962.