PACIENTII POT BENEFICIA DE TRATAMENTUL SPASTICITATII CU TOXINA BOTULINICA, UNIC IN JUDETUL BIHOR

PACIENTII POT BENEFICIA DE TRATAMENTUL SPASTICITATII CU TOXINA BOTULINICA, UNIC IN JUDETUL BIHOR

Terapia pentru spasticitate este extrem de importanta pentru functionalitatea pacientului si pentru calitatea vietii acestuia.

Pacientii asigurati pot beneficia de un tratament unic in judetul Bihor: tratamentul spasticitatii dupa accident vascular cerebral cu toxina botulinica, care contribuie la imbunatatirea muschilor hipertonici atat la nivelul membrelor superioare, cat si la nivelul membrelor inferioare.

Dr. Cristina Bront, medic specialist neurolog explica ce este spasticitatea si ce presupune tratamentul stasticitatii dupa accidental vascular cerebral.

1. Ce este accidentul vascular?

Este o afectare cerebrala cauzata de intreruperea alimentarii cu sange oxigenat a unei zone a creierului in urma obstructiei unei artere sau a ruperii acesteia.

2. Care sunt consecintele?

Consecintele functionale secundare ale AVC vascular cerebral sunt multiple si pot afecta in diferite moduri pacientii de diferite varste prin limitari ale functiei, limitari ale activitatiilor social-profesionale, cat si ingradiri majore in reintegrarea familiala sau activitati bazale cotidiene. O proportie semnificativa a supravietuitorilor unui accident vascular cerebral prezinta spasticitate.

3. Ce este spasticitatea?

In mod normal muschii pastreaza chiar si in absenta contractiei musculare voluntare o activitate bazala de contractie continua numita tonus muscular, evaluabila prin manevre simple. Astfel spasticitatea este o afectiune in care anumiti muschi se contracta in mod continuu, ceea ce duce la un tonus muscular crescut si la rigiditatea acelor muschi responsabili de postura normala si de mobilitatea corpului.

4. Tratamentul spasticitatii

Tratamentul acestei afectiuni este centrat pe imbunatatirea calitatii vietii si minimalizarea efectelor adverse ale medicatiei orale. Astfel injectariile locale cu toxina botulinica care face parte din relaxantele musculare cu actiune periferica, fiind astazi considerata terapia de electie pentru spasticitatea de tip focal, permit un tratament selectiv si tintit a muschilor afectati de spasticitate.

Pacientii asigurati pot beneficia de acest tratament in baza biletului de trimitere de la medicul de familie. Tratamentul cu toxina botulinica va fi administrat in regim de spitalizare de zi.

Pentru a beneficia de servicii medicale la SPITALUL CLINIC PELICAN Oradea, va puteti programa astfel:
• online, pe site-ul SPITALULUI CLINIC PELICAN Oradea (www.spitalpelican.ro), la sectiunea „Programari online” si veti fi contactat in cel mai scurt timp pentru stabilirea datei la care doriti sa beneficiati de serviciile medicale dorite
• email: callcenter@spitalpelican.ro si veti fi contactat in cel mai scurt timp pentru stabilirea datei la care doriti sa beneficiati de serviciile medicale dorite
• telefonic, la Call Center 0259.444444, cu timp de asteptare (cateva minute)
Ambulanta Pelican poate fi solicitata la numarul de telefon direct: 0259.962.