SCLEROZA MULTIPLĂ: SIMPTOME, CAUZE, FACTORI DE RISC, TRATAMENT

SCLEROZA MULTIPLĂ: SIMPTOME, CAUZE, FACTORI DE RISC, TRATAMENT

Scleroza multiplă este cea mai frecventă boală invalidantă non-traumatică care afectează adulții tineri, cu vârste cuprinse între 20 și 40 de ani (Dobson & Giovannoni, 2018).

În cazul sclerozei multiple, sistemul imunitar atacă învelișul protector (mielina) care acoperă fibrele nervoase și provoacă probleme de comunicare între creier și restul corpului. În cele din urmă, boala poate provoca leziuni permanente sau deteriorarea permanentă a fibrelor nervoase.

Dr. Cristina Bronț, medic specialist Neurologie: “Odată stabilit diagnosticul de scleroză multiplă, se inițiază o terapie imunomodulatoare / imunosupresoare , care este un tratament dovedit științific prin studii clinice că poate modifica în sens benefic evoluția bolii.

În ciuda instituirii tratamentului pentru scleroza multiplă, pusee ale acestei boli pot apărea, astfel că este necesară colaborarea strânsă cu medicul neurolog, pentru o intervenție terapeutică cât mai promptă.

În cadrul Spitalului Pelican se desfășoară un program de cercetare în vederea introducerii în Europa a unui medicament folosit pentru tratamentul pacienților cu scleroză multiplă recurent-remisivă. Pacienții beneficiază de tratament gratuit timp de un an, cu posibilitatea de prelungire a perioadei de tratament, de asemenea, beneficiază de analize de laborator și examinări RMN gratuite.

Semnele și simptomele variază de la un pacient la altul și depind de localizarea și severitatea leziunilor fibrelor nervoase din sistemul nervos central. Unele persoane cu scleroză multiplă severă își pot pierde capacitatea de a merge independent sau de a se deplasa. Alte persoane pot experimenta perioade lungi de remisiune fără simptome noi, în funcție de tipul de scleroză multiplă pe care îl au.

Simptomele frecvent întâlnite în cazul sclerozei multiple sunt: spasticitatea, oboseala, furnicături, lipsă de coordonare, mers nesigur sau incapacitatea de a merge, vedere încețoșată, vertij, disfuncția sexuală, disfuncția vezicii urinare, durerea și disfuncția cognitivă. Alte simptome includ: depresie, disfuncție intestinală, simptome paroxistice și slăbiciune.

Vă recomandăm să consultați un medic neurolog dacă prezentați oricare dintre aceste simptome din motive necunoscute.

Cauze scleroza multipla

Cauzele sclerozei multiple sunt necunoscute. Se consideră că este o boală mediată imunitar, în care sistemul imunitar al organismului își atacă propriile țesuturi. În cazul sclerozei multiple, această disfuncție a sistemului imunitar distruge substanța grasă care îmbracă și protejează fibrele nervoase din creier și măduva spinării (mielina).

Mielina poate fi comparată cu învelișul izolator de pe firele electrice. Atunci când mielina protectoare este deteriorată și fibra nervoasă este expusă, mesajele transmise de-a lungul acelei fibre nervoase pot fi încetinite sau blocate.

O combinație de factori genetici și de mediu poate explica de ce unii oameni sunt afectați, iar alții nu.

Factori de risc scleroza multiplă

  • Vârsta. Scleroza multiplă poate apărea la orice vârstă, dar debutul apare de obicei în jurul vârstei de 20 și 40 de ani. Cu toate acestea, pot fi afectate atât persoanele mai tinere, cât și cele mai în vârstă.
  • Sexul. Femeile au o probabilitate de peste 2 până la 3 ori mai mare decât bărbații de a dezvolta scleroză multiplă.
  • Istoric familial. Dacă unul dintre părinți sau frați a suferit de scleroză multiplă există un risc mai mare de a dezvolta boala.
  • Infecții. O varietate de virusuri au fost legate de apariția sclerozei multiple, inclusiv Epstein-Barr, virusul care provoacă mononucleoza infecțioasă.
  • Vitamina D. A avea niveluri scăzute de vitamina D și o expunere redusă la lumina soarelui este asociată cu un risc mai mare dea dezvolta scleroză multiplă.
  • Genele. S-a descoperit că o genă de pe cromozomul 6p21 este asociată cu scleroza multiplă.
  • Obezitatea. S-a constatat o asociere între obezitate și scleroza multiplă la femei. Acest lucru este valabil mai ales pentru obezitatea feminină din copilărie și adolescență.
  • Boli autoimune. Există un risc mai mare de a dezvolta scleroză multiplă dacă aveți alte afecțiuni autoimune, cum ar fi boala tiroidiană, anemia pernicioasă, psoriazisul, diabetul de tip 1 sau boala inflamatorie intestinală.
  • Fumatul

Complicații scleroză multiplă

Persoanele cu scleroză multiplă pot dezvolta și anumite complicații:

  • rigiditate musculară sau spasme musculare;
  • slăbiciune severă sau paralizie, de obicei la nivelul picioarelor;
  • probleme cu vezica urinară, intestinele sau funcția sexuală;
  • probleme cognitive, cum ar fi uitarea sau dificultăți în găsirea cuvintelor;
  • probleme de dispoziție, cum ar fi depresia, anxietatea sau schimbările de dispoziție;
  • convulsii, foarte rar.

Diagnosticul de scleroză multiplă se stabilește pe baza anamnezei și examenului clinic confirmat în urma efectuării unor investigații amănunțite:

  • Investigații imagistice de tipul rezonanței magnetice nucleare și computer tomografiei cu substanță de contrast, care depisteaza leziunile de la nivelul creierului și măduvei spinării specifice patologiei;
  • Puncția canalului vertebral pentru recoltarea de lichid cerebrospinal;
  • Investigații paraclinice de laborator pentru excluderea altor patologii; 
  • Investigații paraclinice pentru evaluarea transmiterii impulsurilor nervoase.

Tratament scleroza multipla

Cu toate că nu există un tratament pentru scleroza multiplă, există totuși opțiuni de tratament care ajută la accelerarea recuperării după atacuri, la modificarea evoluției bolii și la gestionarea simptomelor.

Abordarea pacientului cu scleroză multiplă pentru gestionarea simptomelor este multimodală și presupune o comunicare eficientă, educația pacientului, modalități fizice și activități, ocupaționale și alte terapii, și intervenții farmacologice. 

Individualizarea tratamentului pentru fiecare pacient implică obținerea controlului asupra simptomelor cât mai devreme posibil pentru a preveni dezvoltarea unui cerc vicios al simptomelor (Crayton, Heyman& Rossman, 2004).

Bibliografie:

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/ene.13819 

https://www.neurology.org/doi/abs/10.1212/WNL.63.11_suppl_5.S12 

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/multiple-sclerosis/symptoms-causes/syc-20350269