01.08.2024-31.10.2024: Program de screening mamar GRATUIT prin CAS pentru pacientele cu vârsta între 50 de ani și 69 de ani
Începând cu data de 1 august până în 31 octombrie derulăm un program de screening mamar adresat pacientelor cu vârsta cuprinsă între 50 de ani și 69 de ani, cu bilet de trimitere de la medicul de familie către specialitatea Chirurgie Generală sau Obstetrică-Ginecologie, costurile fiind decontate de către Casa de Asigurări de Sănătate.
În acest program de screening pacientele vor beneficia de:
- consultație chirurgie generală/obstetrică-ginecologie
- efectuarea mamografiei digitale 2D
- comunicare rezultat
Spitalul Pelican a achiziționat mamograful de ultimă generație Hologic Selenia Dimensions 3D, care oferă mamografii digitale de calitate excepțională, cu scopul de a depista precoce și cu mare precizie cancerul mamar.
Mamografia de screening constituie standardul de aur în depistarea precoce a modificărilor maligne sau benigne apărute la nivelul sânilor.
Mamografia digitală cu tomosinteză este cea mai evoluată metodă de diagnostic indicată femeilor cu vârsta de peste 40 de ani, fiind o tehnică de achiziție digitală directă, prin care sânul este scanat din diverse unghiuri, permițând generarea computerizată de reformatări fine (1mm), respectiv postprocesare digitală 2D/3D.
Mamograful Hologic Selenia Dimensions 3D reprezintă cea mai avansată tehnologie în ceea ce privește:
- depistarea precoce a cancerelor de sân
- vizualizarea clară a leziunilor de mici dimensiuni
- reducerea numărului de reevaluări, biopsii sau intervenții chirurgicale
Sistemul Hologic Selenia Dimensions 3D este liderul mondial în screening-ul mamografic și asigură:
- Imagini excepțional de clare
- Un design ergonomic pentru confortul sporit al pacientei în timpul efectuării mamografiei, compresie redusă a sânilor
- Risc minim de iradiere
Șef de lucrări dr. OSICEANU ALINA, medic primar radiologie și imagistică medicală:
“Cancerul de sân este o patologie cu care din păcate, din ce în ce mai multe femei se confruntă pe parcursul vieții, fiind în creștere în ultimii ani, iar în ceea ce privește incidența cancerului mamar după studiile recente, putem spune că unul din 6 cancere depistate se încadrează în intervalul de vârstă 40-50 de ani.
În aceste condiții, având în vedere numărul mare de cazuri nou apărute, mamografia devine o necesitate, bineînțeles, alături de celelalte metode imagistice (ecografia mamară, respectiv examinarea RMN), care se efectuează în contextul patologiei mamare, pentru depistarea cancerului mamar.
Primordială rămâne mamografia, completată de ecografia mamară, a treia investigație recomandată în cazul în care apar neconcordanțe sau neclarități în diagnosticarea pacientei fiind examinarea RMN”.
Mamografia digitală cu tomosinteză este o metodă de elecție de ultimă generație, care se poate efectua tuturor pacientelor cu vârsta de peste 40 de ani, iar printre avantajele ei se numără faptul că se poate realiza din mai multe unghiuri, reconstrucțiile care se realizează sunt foarte fine, de circa 1 mm și de asemenea, ne permite efectuarea unei mamografii de foarte bună calitate.
La Spitalul Pelican Medicover Oradea, cu ajutorul colectivului care este foarte bine pregătit în acest sens, atât medici, cât și tehnicieni putem să realizăm screening național pentru depistarea cancerului mamar cu ajutorul căruia leziunile infraclinice, respectiv cele nepalpabile pot să fie depistate și în aceste cazuri și tratamentul pacientelor este mult mai ușor de realizat și permite o calitate a vieții pacientei mult crescută comparativ cu tumorile de dimensiuni mari, astfel încât programul de screening național este de foarte mare ajutor pentru pacientele cu vârsta cuprinsă între 50 și 69 de ani.
Șef de lucrări dr. Osiceanu Alina, medic primar radiologie și imagistică medicală: “Mamografia digitală este diferită de mamografia analogă în ceea ce le privește pe paciente, gradul de iradiere al examinării fiind mai mic, de asemenea, faptul că nu necesită repetarea expunerilor și nu în ultimul rând ceea ce pe foarte multe dintre pacientele noastre le deranjează, compresia. Aceasta se face automat în cazul acestui aparat și atunci durerea pe care o percepe femeia la compresie este mult diminuată raportat la un aparat analog.
De asemenea, dacă avem, neclarități în ceea ce privește imaginea pe care am obținut-o, ele se pot corecta din postprocesare și nu suntem nevoiți să repetăm examinarea respectivă, de asemenea, nu suntem nevoiți să apelăm la mamografiile mărite sau la compresia crescută pe care o făceam cu mamografele anterioare, cu mamografia analogă.
Foarte multe dintre paciente întreabă care este perioada optimă a lunii în care se poate realiza mamografia. Mamografia se poate face în absolut orice zi a lunii, doar că în ultima săptămână înainte de menstruație sânii sunt mai sensibili și atunci normal, făcând compresie pe un sân mai sensibil o vei percepe mult mai dureroasă decât în restul perioadelor lunii.
De aceea de preferat ar fi să o facem în prima săptămână după menstruație, dar, din punctul nostru de vedere, al clinicienilor, nu implică nicio dată anumită a lunii, doar pentru confortul pacientelor preferăm să fie în prima săptămână după menstruație. De asemenea, în măsura în care se poate, să nu folosească deodorant sau pudră de talc sau alte genuri de pudră în ziua mamografiei pentru că deodorantele pe bază de talc pot să mimeze microcalcificări care să ne încurce pe noi să punem un diagnostic de certitudine pacientei respective”.
INFORMATII SI PROGRAMARI:
Pentru a beneficia de servicii medicale la SPITALUL CLINIC PELICAN Oradea, va puteti programa astfel:
- online, pe site-ul SPITALULUI CLINIC PELICAN Oradea (www.spitalpelican.ro), la sectiunea „Programari online” si veti fi contactat in cel mai scurt timp pentru stabilirea datei la care doriti sa beneficiati de serviciile medicale dorite
- email: callcenter@spitalpelican.ro si veti fi contactat in cel mai scurt timp pentru stabilirea datei la care doriti sa beneficiati de serviciile medicale dorite
- telefonic, la Call Center 0259.444444, cu timp de asteptare (cateva minute)