ENDOCRINOLOGIE: Bolile tiroidiene autoimune si infectia cu SARS COV 2
Dr. ZDREHUS ALINA, medic specialist Endocrinologie, ofera informatii despre afecțiunile autoimune ale glandei tiroide simptome, investigatii necesare si tratament eficient.
Dr. ZDREHUS ALINA, medic specialist Endocrinologie:
“Se estimeaza ca la nivel global 7-9% din incidenta este a bolilor autoimune care au un spectru divers, dintre acestea un procent semnificativ il ocupa cele endocrinologice, cele mai frecvente fiind cele care afecteaza glanda tiroida.
Bolile care afecteaza glanda tiroida pe fond autoimun sunt tiroidita cronica autoimuna, numita si boala Hashimoto si boala Basedow Graves.
Mentionez ca la nivelul oricarei glande endocrine poate sa apara o afectare autoimuna, de exemplu, boala Addison care este o insuficienta a glandelor suprarenaliene, dar avem si afectare autoimuna ovariana sau la nivelul glandei hipofize”.
Tiroidita autoimuna este o afectare a glandei tiroide care este organul tinta, in care anticorpii antitiroidieni specifici duc la aparitia unui infiltrat limfocitar care distrug foliculii tiroidieni.
Dr. ZDREHUS ALINA, medic specialist Endocrinologie:
“Simptomatologia este foarte variata deoarece aceasta afectiune poate duce la modificari ale functionarii glandei tiroide de la hipotiroidism la hipertiroidism, dar uneori intalnim si functie tiroidiana normala. Daca ne referim la hipotiroidism, acesta semnifica o insuficienta a hormonilor tiroidieni care au implicatii in fiecare aparat si sistem din organismul nostru inclusiv cel cardiac, gastro-enterologic, neurologic sau reproducator. Pacientii se prezinta cu un tablou clinic de stare generala alterata, oboseala, crestere moderata in greutate, constipatie, modificari ale cognitiei, tulburari de memorie si concentrare. Obiectiv, regasim edeme la nivelul fetei sau la nivelul extremitatilor, piele uscata, voce ingrosata, diminuarea reflexelor.
Pe de alta parte, pacientii care sufera de hipertiroidism se prezinta cu un tablou clinic de asemenea, polimorf, avand palpitatii, transpiratii, insomnii, o stare de agitatie, scadere ponderala, acestea fiind modificarile functionale. Pe langa acestea avem si modificari clinice date de o crestere in dimensiune a glandei tiroide si atunci pacientii resimt la nivelul gatului o jena care poate sa fie constanta sau poate sa apara doar la deglutitie, dar pot sa apara si modificari in tonalitatea vocii”.
Investigatiile necesare sunt in primul rand consultul clinic pentru ca simptomele sunt din intregul spectru al organelor si sistemelor.
Dr. ZDREHUS ALINA, medic specialist Endocrinologie:
“Este important sa identificam complicatiile care au aparut la examenul local al glandei tiroide, o regasim de cele mai multe ori modificata ca si dimensiune, adica marita in volum, completam cu o ecografie tiroidiana care releva modificari specifice patologiei autoimune, respectiv multiple zone in care tesutul tiroidian a fost distrus de prezenta anticorpilor. Pe langa acestea, trebuie sa vedem cum functioneaza glanda tiroida si atunci facem o evaluare, niste dozari hormonale. Practic pe aceasta linie determinam TSH-ul si fractiunile libere ale tiroxinei si triiodotironinei care ne vor releva cum functioneaza tiroida. Pentru a transa diagnosticul de boala autoimuna, vom determina anticorpii anti-tiroidperoxidaza si anti-tiroglobulina. Pe langa acestea, trebuie sa facem si o evaluare generala, respective explorari functionale si analize biochimice ca sa evaluam complicatiile care au aparut in contextul afectiunii tiroidiene”.
Tratamentul este cel al disfunctiei tiroidiene si pentru ca hipotiroidismul este cea mai frecventa disfunctionalitate a glandei tiroide, iar dintr-o alta perspectiva tiroidita autoimuna este cea mai frecventa cauza a hipotiroidismului, dr. ZDREHUS ALINA descrie tratamentul acestei patologii.
Dr. ZDREHUS ALINA, medic specialist Endocrinologie:
“Este un tratament de substitutie, noi inlocuim cu un hormon tiroidian sintetic, identic cu cel pe care il produce o tiroida sanatoasa, cu levotiroxina, durata tratamentului este de cele mai multe ori pe perioada intregii vieti de la momentul diagnosticului. Preparatele pe care le avem la dispozitie sunt comprimate care se gasesc in farmacii cu doze variabile, dar avem si tiroxina solubila. Se administreaza in priza unica, o data pe zi dimineata cu minim o jumatate de ora inainte de micul dejun. Dupa initierea tratamentului, pacientul este chemat pentru reevaluare la 6 - 8 saptamani, iar la acea evaluare noi vom stabili daca doza de substitutie este corecta sau trebuie sa facem ajustari ale dozei. Dupa ce atinge un echilibru al functiei tiroidiene, se fac in continuare evaluari periodice la 3-6 luni, uneori este suficient si anual - dupa ce pacientul a atins eutiroidia.
Mentionez ca o categorie speciala sunt pacientele gravide cu hipotiroidism care sunt sfatuite sa nu-si intrerupa tratamentul odata ce obtin sarcina, ba mai mult, trebuie sa se prezinte imediat la medicul endocrinology, care va ajusta dozele si va face periodic controale la 4 - 6 saptamani pe toata perioada sarcinii.
In afara acestui tratament de substitutie, in patologia autoimuna mai recomandam pacientilor si suplimentarea cu vitamina D. Este binecunoscut faptul ca aceasta vitamina este un imunomodulator, iar datorita ariei noastre geografice, ne confruntam cu un deficit frecvent al acestei vitamine si atunci este foarte bine sa o suplimentam in perioada sezonului rece”.
Dr. ZDREHUS ALINA recomanda pacientilor cu boli autoimune endocrinologice sa se vaccineze impotriva COVID-19.
Dr. ZDREHUS ALINA, medic specialist Endocrinologie:
“Am primit aceasta intrebare de foarte multe ori in ultimul an, atat in cadrul consulturilor clinice, dar si numeroase telefoane pe aceasta tema, ii felicit pe pacientii mei ca se intereseaza despre acest lucru si ii indemn sa se vaccineze. Aceasta este si pozitia Societatii Romane de Endocrinologie, dar si a celor internationale de profil, care sustin ca nu sunt patologii endocrinologice care sa contraindice vaccinarea.
In cazul in care pacientii cu boli autoimune endocrinologice nu se vaccineaza, bineinteles ca acestia vor face forme mai grave ale bolii, dar direct pe functia glandei tiroide printr-un mecanism indirect, virusul Sars-CoV- 2 poate duce la exacerbari ale tiroiditei autoimune sau recaderi ale bolii, respectiv un pacient care a avut o functie echilibrata vine la cabinet cu tabloul clinic al unui hipotiroidism necompensat si va trebui sa facem din nou ajustari ale dozelor si sa-l monitorizam frecvent pana la echilibru.
De asemenea, frecvent se intampla ca functia tiroidiana sa vireze de la hipotiroidism catre hipertiroidism, lucru care este dificil de echilibrat de multe ori medicamentos, uneori acesti pacienti necesita chiar interventia chirurgicala de extirpare a tiroidei. Un alt aspect, tot pe mecanismul indirect, este faptul ca virusul Sars-CoV-2 are o afinitate mare pe glanda tiroida deoarece aceasta e bogata in receptori ai enzimei de conversie ai angiotensinei II si noi stim ca prin aceasta virusul intra in celula umana ceea ce poate duce inclusiv la aparitia de novo a unei tiroidite autoimune.
Pe langa aceste mecanisme indirecte, avem si mecanismul direct in care virusul distruge celula tiroidiana si ne confruntam cu patologia numita tiroidita subacuta care a fost relatata in numeroase studii facute la pacienti intrainfectiosi sau post-COVID-19. Tabloul clinic este foarte zgomotos, respectiv pacientul prezinta durere intensa la nivelul regiunii cervicale anterioare, modificarea intr-o perioada scurta de timp a volumului acesteia, febra, frisoane, o stare generala alternata si bineinteles necesita imediat un tratament de specialitate”.
Informatii si programari:
Pentru a beneficia de servicii medicale la SPITALUL CLINIC PELICAN Oradea, va puteti programa astfel:
• online, pe site-ul SPITALULUI CLINIC PELICAN Oradea (www.spitalpelican.ro), la sectiunea „Programari online” si veti fi contactat in cel mai scurt timp pentru stabilirea datei la care doriti sa beneficiati de serviciile medicale dorite
• email: callcenter@spitalpelican.ro si veti fi contactat in cel mai scurt timp pentru stabilirea datei la care doriti sa beneficiati de serviciile medicale dorite
• telefonic, la Call Center 0259.444444, cu timp de asteptare (cateva minute)
Ambulanta Pelican poate fi solicitata la numarul de telefon direct: 0259.962.