DERMATOLOGIE: Dermatita atopica - simptome, diagnostic, tratament

DERMATOLOGIE: Dermatita atopica - simptome, diagnostic, tratament

Dermatita atopică este o boală a pielii cronică, caracterizată prin inflamație, iritație, roșeață. Ea debutează foarte frecvent în copilărie, are o pondere de 10% până la 20 % din populația pediatrică, dar poate să apară și la adulți. Cam 1-3 la sută din populație suferă de eczemă atopică.

Boala are un caracter cronic, nu este contagioasa, insa recunoaste si un teren genetic. Cam 50 la suta din cei care au dermatita atopica au un caracter familial, ceea ce se exprima printr-un defect in criptarea unei proteine care altereaza functia de bariera a pielii, astfel incat aceasta nu-si mai indeplineste rolul eficient fata de alergeni, substante chimice, microbi cutanati, in special stafilococul și streptococul.

Dr. CACUCI MIRELA, medic primar Dermato-Venerologie: 
“Boala se caracterizeaza prin prurit insistent, foarte chinuitor, adesea nocturn, prin aparitia unor eruptii cutanate, cu roseata, cu veziculatie si secundar scarpinatului. Leziunile devin ingrosate, fenomen pe care noi îl numim lichenificare; ele sunt situate adesea pe membre, pe trunchi, pe pliurile coatelor, ale genunchilor, glezne, sunt suprafete cutanate destul de specifice pentru dermatita atopica, la nivelul cefei.

La copii, frecvent pe obraji, pe frunte, pe scalp, uneori cu forme minore, părinții aduc copiii cu leziuni ușoare de uscaciune ale obrajilor, cu cateva cruste pe scalp, fiind forme minore ale dermatitei atopice.

Diagnosticul de laborator al bolii nu este specific, nu avem un biomarker pe care-l gasim prin analize si putem spune că sigur este această afecțiune, gasim eozinofilie, o serie de celule albe, modificate specifice pentru alergii, dar si alte iritatii din corp si un nivel seric crescut de imonoglobuline E totale. Adesea pacienții solicita investigația IgE specific pentru alimente, din pacate nu este extrem de relevant. Aduce informații legate de sensibilizare la alimente, dar in corelare cu episoade dermatita atopica.

Pentru tratamentul dermatitei atopice vorbim in principal de preventie. Preventia se adreseaza in primul rand igienei, care e preferabil sa se faca cu apa la temperatura de confort 37-37.5 grade Celsius, un dus scurt este mai potrivit, nu recomandam imbaieri prelungite, cu produse de spalare de aparte. Dupa dus este de dorit ca in primele trei minute de la uscare sa se aplice emoliente. Acestea pot fi balsamuri, uleiuri, creme cu rolul de a sigila tegumentul si prin aplicarea lui sa reduca pierderile de apa.

De asemenea, prin masurile preventive se recomanda evitarea alergenilor alimentari, chimici,substantele cosmetice, cremele sa fie fara parfum si fara conservanti care pot produce iritatia. Se recomanda si umidifierea mediului ambiant la pacientii care au dermatita atopica atat adulti, cat si pediatrici.

Medicatia se recomanda in formele medii si severe de boala, in functie de intensitatea afectarii cutanate vorbim doar de tratament topic, local - creme cu cortizon, cu substante imunosupresoare dintr-o familie de medicamente numita inhibitori de calcineurina, elidel sau protopic. De asemenea, ultravioletele au un rol foarte bun, motiv pentru care se recomanda cure heliomarine, dar si expunerea pe perioada veri,  in orele in care intensitatea ultravioletelor este moderata sau mica, pentru ameliorarea inflamatiei cutanate.

La cazurile severe exista si posibilitatea expunerii controlate la aparate care emit ultraviolete B. Importanta este si alimentatia mai ales in virtutea ultimelor studii facute in ultimii 4-5 ani care se coreleaza cu faptul ca biodiversitatea microbiomului intestinal, dar si cutanat este mult scazuta la debutul bolii de eczema atopica. S-a observat ca anumite probiotice au un rol major in ameliorarea inflamatiei cutanate, iar studiile au demonstrat ca celulele inflamatorii denumite limfocite T helper 2 sunt crescute atunci cand lipsesc anumite bacterii probiotice din intestin, iar aportul de probiotice care au mai ales lactobacili reduc aceste limfocite si reechilibreaza balanta intre limfocitele T helper 1 si 2.

Dermatita atopica, fiind o afecțiune cronica, chiar debilitanta prin prurit si disconfortul pe care il creeaza are ca recomandari generale, in primul rand ingrijirea speciala a pielii, cu emoliente, cu produse de spalare specifice, cu o alimentatie echilibrata, bogata in probiotice, in fibre, dar si igiena psihica, pentru ca atat la copii cat si la adulti stresul psihic este un factor declansator si de agravare adesea neobservat”.

 

INFORMAȚII ȘI PROGRAMĂRI:

Pentru a beneficia de servicii medicale la SPITALUL CLINIC PELICAN Oradea, vă puteți programa astfel:
online, pe site-ul SPITALULUI CLINIC PELICAN Oradea (www.spitalpelican.ro), la secțiunea „Programări online” și veți fi contactat în cel mai scurt timp pentru stabilirea datei la care doriți să beneficiați de serviciile medicale dorite
email: callcenter@spitalpelican.ro și veți fi contactat în cel mai scurt timp pentru stabilirea datei la care doriți să beneficiați de serviciile medicale dorite
telefonic, la Call Center 0259.444444, cu timp de așteptare (câteva minute)