Interventie chirurgicala rara, rezolvata cu succes prin multidisciplinaritate intre sectiile Obstetrica-Ginecologie si Chirurgie generala

Interventie chirurgicala rara, rezolvata cu succes prin multidisciplinaritate intre sectiile Obstetrica-Ginecologie si Chirurgie generala

In cadrul a doua sectii chirurgicale din spitalul nostru (OBSTETRICA - GINECOLOGIE si CHIRURGIE GENERALA) s-a efectuat cu succes o interventie chirurgicala speciala pentru rezolvarea unei afectiuni cu grad ridicat de dificultate: endometrioza infiltrativa severa ovariana, cu infiltratie in recto-sigma si endometrioza parietala a cicatricii postoperatie cezariana. Pacienta (38 ani, din Stei, judetul Bihor) prezenta un chist ovarian endometriozic, de 12 cm, intim aderent de peretele sigmei, precum si un nodul endometriozic parietal dezvoltat la nivelul cicatricii operatiei cezariene, unde afectarea pornea din tesutul grasos al pielii din zona cezarienei pe care o avea pacienta, invadand peretele abdominal in aproape toate straturile (aponevroza, muschi), pana aproape de vezica urinara.

PACIENTA: “In 2014 am nascut prin cezariana si, nu dupa mult timp, am inceput sa am dureri. Am crezut si toata lumea spunea ca e din pricina operatiei de cezariana. Acum doua luni, in partea dreapta, sub ombilic, am simtit parca as fi avut si un nodul intarit. La ecografie am aflat ca am un chist si un nodul. Sora mea a nascut la Spitalul Pelican. A insistat si am venit. Acum multumesc lui Dumnezeu in fiecare clipa pentru faptul ca am venit aici. Mi s-a extirpat o parte din intestinul gros si rect, dar s-a reusit sa se taie fara afectarea vezicii urinare. Nu stiu cum sa multumesc medicilor de aici!“. S-a impus rezecarea chistului si a nodulului insa din pricina afectarii unei suprafete atat de mari si in zone atat de delicate, interventia se putea realiza nu numai de catre medicul ginecolog, ci se impunea aportul substantial al medicilor chirurgi.

S-a format astfel o echipa operatorie avand în componenta cinci medici: prof. univ. dr. MAGHIAR ADRIAN (medic-sef Clinica de Chirurgie generala), dr. DEJEU GEORGE (medic specialist Clinica de Chirurgie generala), dr. ZDREHUS RAZVAN (medic primar Obstetrica-Ginecologie), dr. ANTON REMUS (medic primar Obstetrica-Ginecologie), dr. BIMBO SZUHAI ERIKA (medic primar, medic-sef Anestezie Terapie Intensiva). Interventiile operatorii de acest gen sunt extrem de rar efectuate in tara noastra, fiind posibile doar in centrele medicale mari din tara si doar prin interdisciplinaritate Obstetrica-Ginecolgie si Chirurgie generala. https://youtu.be/UOk-9LuE9xQ

Dr. ZDREHUS RAZVAN, medic primar Obstetrica-Ginecologie: “Este vorba despre o comunicare interdisciplinara si o abordare comuna in rezolvarea acestui caz special de endometrioza severa. Endometrioza este o boala inflamatorie cronica, in care tesut de tip endometrial, care in mod normal tapeteaza doar interiorul cavitatii uterine, apare in afara uterului, cel mai frecvent localizandu-se la nivelul peritoneului pelvin si la nivelul ovarelor, dar practic poate sa apara oriunde in organismul pacientei, putand provoca dureri si chiar infertilitate. Ii multumesc domnului profesor MAGHIAR ADRIAN pentru aportul adus”.

Dr. ANTON REMUS, medic primar Obstetrica-Ginecologie: “Este vorba despre un caz de endometrioza infiltrativa in stadiu avansat, al carui tratament de succes nu se poate realiza decat printr-o abordare multidisciplinara; aceasta patologie poate afecta in stadiile avansate nu doar organele genitale interne, ci si intestinul in portiunea sa terminala, ureterele sau vezica urinara. In acest caz, colaborarea cu colegii de la Chirurgie generala a fost esentiala pentru a finaliza cu succes tratamentul acestei patologii complexe“.

Prof. Univ. dr. MAGHIAR ADRIAN, medic primar, medic-sef Clinica de Chirurgie generala: “Endometrioza este o afectiune care, de multe ori, necesita o abordare multidisciplinara, cu echipa mixta, formata din medici ginecologi și medici chirurgi. Foarte importanta este si diagnosticarea corecta preoperatorie a leziunilor de endometrioza pentru a sti la ce sa te astepti intraoperator. In cazul de fata, echipa operatorie a fost formata dintr-o echipa complexa, deoarece preoperator stiam ca, in afara de indepartarea nodulilor de endometrioza, era necesara si o rezectie de rect si o refacere atenta a peretului abdominal anterior”. In cadrul interventiei, s-a realizat rezecarea nodulului de pe perete si a chistului, dar si rezectia de sigma cu anastomoza cu stetlere si fixarea de plasa pe peretele abdominal. Operatia a durat patru ore, a fost un real succes, iar pacienta si-a revenit repede. Inainte de externare, pacienta a tinut sa transmita din experienta ei.

PACIENTA: “Dr. Zdrehus va ramane medicul meu pe viata. Domnului profesor Maghiar nu am decat sa ii multumesc infinit, la fel si celorlalti medici, dr. Dejeu si dr. Anton. Credeti-ma, nu am intalnit medici care sa aloce timp suficient pentru pacienti incat sa le explice pe inteles ce se intampla, pasii care trebuie urmați, totul. Noi, ca pacienti, suntem constienti ca medicii sunt foarte ocupați, cu atat mai mult le sunt recunoscatoare. Si le multumesc din suflet pentru profesionalismul lor, pentru ce au facut pentru mine. La fel, multumesc personalului medical si nemedical, care este impecabil, conditiile de aici sunt net de calitate superioara. Voi mulțumi in fiecare clipa a vietii mele lui Dumnezeu ca am venit aici si am trecut foarte bine prin operatia aceasta extrem de grea. Sigur voi recomanda Spitalul Pelican si indemn oamenii sa vina aici fara nicio frica. Sigur aici se vor face bine!

Informatii si programari: Pentru a beneficia de servicii medicale la SPITALUL CLINIC PELICAN Oradea, va puteti programa astfel: • online, pe site-ul SPITALULUI CLINIC PELICAN Oradea (www.spitalpelican.ro), la sectiunea „Programari online” si veti fi contactat in cel mai scurt timp pentru stabilirea datei la care doriti sa beneficiati de serviciile medicale dorite • email: callcenter@spitalpelican.ro si veti fi contactat in cel mai scurt timp pentru stabilirea datei la care doriti sa beneficiati de serviciile medicale dorite • telefonic, la Call Center 0259.444444, cu timp de asteptare (cateva minute) Ambulanta Pelican poate fi solicitata la numarul de telefon direct: 0259.962.