Hidratarea corecta, importanta pe canicula

Medicii nostri cardiologi va amintesc ca, pentru a preveni aparitia tulburarilor cardiovasculare, este foarte importanta hidratarea corespunzatoare pe timp de canicula.

Daca petreceti mai mult timp in incaperi cu aer conditionat puteti consuma circa 2 litri de lichide zilnic, dar daca stati mai mult afara, la soare, e necesar sa consumati mai multe lichide, in functie de timpul de expunere la soare, de tipul si volumul efortului pe care il depuneti . Atentie insa! Lichidele trebuie consumate inainte sa apara senzatia de sete si nu trebuie sa fie foarte reci.

Si fructele sunt un bun mod de hidratare mai ales in sezonul cald. In schimb, alcoolul (inclusiv berea), deshidratează si poate produce probleme la inima.

Dr. Marius Huta incurajeaza bolnavii cronic cu afectiuni cardiovasculare sa iasa si sa faca miscare si in aceasta perioada de vara, dar la ore rezonabile (pana nu e prea cald: ora 9:00, 10:00, 11:00) ori seara tarziu: "Bolnavii cu afectiuni cardiovasculare e bine sa isi masoare tensiunea si sa nu renunte sub nicio forma la medicatia prescrisa de medicii specialisti".

La fel de importanta e expunerea corecta la aerul conditionat. Diferentele prea mari de temperatura, din incaperi supra – racite la zeci de grade caniculare pot favoriza aparitia afectiunilor cardiovasculare sau le pot agrava.

Important de retinut, spune dr. Huta, este ca nimeni nu moare din cauza caniculei, dar aceasta poate favoriza aparitia unor afectiuni cardiovasculare sau poate acutiza unele boli cronice existente, iar complicatiile ce pot aparea pot duce la deces. Caldura caniculara poate scoate la iveala si existenta unor boli cardiovasculare de care persoana respectiva nu a stiut pana acum. De aceea, medicul cardiolog de la Spitalul Pelican incurajeaza bolnavii cronic dar si persoanele sanatoase sa nu stea la soare la orele amiezii, cei ce sunt sub tratament sa nu renunte la medicatia, sa faca miscare moderata dimineata devrem,e sau seara tarziu, sa aiba un regim alimentar usor si sa se hidrateze corect.

Medicii cardiologi din reţeaua Pelican ofera consultatii si tratamente de specialitate, pe bază de programnare la policlinici sau la Spitalul Pelican, dar si in caz de urgenta, la orice ora din zi si noapte.