Dr. COCORA MIOARA, medic primar CHIRURGIE CARDIOVASCULARA: “Practicam inlocuirea de valva aortica cu valva biologica sau valva metalica personalizata in functie de varsta pacientului, prin abord minim-invaziv, prin ministernotomie superioara sau minitoracotomie”
Dr. COCORA MIOARA, medic primar in CHIRURGIE CARDIOVASCULARA si coordonatorul Serviciului de Chirurgie Cardiovasculara al Spitalului Pelican explica ce este stenoza aortica, simptomatologia, tratamentul in cazul acestei afectiuni si subliniaza ca pentru un succes pe termen lung, pacientul cu stenoza aortica operat si externat trebuie sa respecte recomandarile medicilor.
Ce este stenoza aortica?
"Orificiul aortic strajuit de valva aortica reprezinta calea prin care ventriculul stang pompeaza sange in corp. Acest orificiu are in mod obisnuit 4-6 cm patrati, reducerea dimensiunilor acestui orificiu reprezinta stenoza aortica. Daca acest orificiu ajunge la 1,5 cm patrati, sub 1 cm patrat, 0.8 cm patrati vorbim de o stezona aortica stransa.
Reducerea orificiului aortic, cu limitarea mobilitatii valvelor aortice creeaza un baraj in calea ventriculului stang, ventriculul stang depune un efort mult mai mare pentru a impinge sange in corp, cu timpul el se epuizeaza.
Simptomatologia in stenoza aortica se caracterizeaza prin: sincope, bolnavul isi pierde cunostinta, prin angina pectorala, bolnavul are dureri precordiale asemanatoare bolnavilor cu cardiopatie ischemica sau cu infarct si fenomene de insuficienta cardiaca. Bolnavul oboseste daca urca un etaj, oboseste la eforturi mici, muncile casnice pe care altadata le facea cu usurinta nu le mai poate face. In aceasta situatie el se duce probabil la medicul de familie, acesta il indruma spre un cardiolog, se face o ecografie cardiaca si se pune diagnosticul de stenoza aortica".
La ce varsta apare stenoza aortica?
"Stenoza aortica este foarte severa imediat in perioada perinatala si fie este incompatibila cu supravietuirea, fie impune un tratament. Uneori defectul structural al valvei aortice nu este inca atat de sever de la nastere si permite cresterea si ne intalnim cu stenoza aortica la copil sau la adolescent.
Defectele structurale ale valcei aortice – foarte frecventa este bicuspidia aortica. Bicuspidie inseamna ca valva aortica in loc sa fie formata din trei cuspe este formata doar din doua. Fiind o structura modificata are si o rezistenta mai scazuta decat valva normala. Ea devine clinic manifesta pe la 40-50 de ani. Bolnavul rezista cu bicuspidie un numar de ani si la un moment dat, pe durata vietii, valva se deterioreaza apare stenoza aortica, apare simptomatologia si bolnavul este diagnosticat cu stenoza aortica generata de bicuspidie aortica.
Apoi exista reumatismul articular acut, chiar daca este din ce in ce mai rar, mai intalnim oameni tineri care au stenoza aortica reumatismala, dar cea mai frecventa este stenoza aortica degenerativa care apare dupa 60-70 de ani si este datorata deteriorarii in timp a valvei aortice care a functionat 50-60-70 de ani pentru pacientul respectiv".
Cum se trateaza stenoza aortica?
"Tratamentul stenozei aortice este imperios necesar. Acesta consta in inlocuirea valvei aortice cu o valva artificiala.
In fata fiecarui bolnav cu stenoza aortica trebuie sa raspundem la doua intrebari:
-
Care este tratamentul optim pentru pacientul respectiv? Tratamentul este extrem de personalizat, un pacient de 14 ani si un pacient de 80 de ani au tratamente complet diferite.
2. Ce strategie terapeutica trebuie sa alegem pentru pacientul respectiv pentru a-i oferi tratamentul stenozei aortice pe toata durata vietii?
Chiar daca noi operam un copil de 14 ani trebuie sa-i garantam acestuia ca pana la 80-90 de ani, cat este speranta de viata, el are solutii terapeutice pentru stenoza aortica. Nu ne vom trezi la 40 de ani ca-i spunem gata, de acum inainte in cazul tau stenoza aortica nu mai poate fi tratata. Trebuie sa oferim tratament pentru stenoza aortica pe toata viata. Avem de ales intre multe tipuri de valve si multe tipuri de interventii chirurgicale. Exista valve metalice si valve biologice, in principiu si exista interventii clasice, interventii realizate minim-invaziv si interventii transcateter.
Noi practicam inlocuirea de valva aortica cu valva biologica sau valva metalica personalizata in functie de varsta pacientului, de regula prin abord minim-invaziv prin ministernotomie superioara sau minitoracotomie.
Operatiile sunt foarte finisate, foarte bine puse la punct, recuperarea bolnavului este rapida, riscurile perioperatorii sunt foarte mici, cicatricile sunt minime, disconfortul perioperator de asemenea.
Alegem pentru pacientii tineri valve metalice considerand ca oferim o solutie pe toata durata vietii. Exista pacienti care nu pot sa tolereze tratamentul anticoagulant sau sunt din zone defavorizate unde nu-l pot monitoriza sau sunt sportivi de performanta sau sunt femei tinere care doresc sa aiba copii. In aceste situatii alegem valve biologice, astazi exista valve biologice de performanta inalta care sunt si extrem de performante hemodinamic si au o durata foarte lunga in timp, gandind ca totusi indiferent de durata de rezistenta a valvei biologice poate peste 20 de ani va fi necesara o reinterventie.
Folosim pentru pacientii varstnici de la 70 de ani valve biologice, gandind ca poate in viitor, in 15-20 de ani, daca valva se degenereaza si pacientul mai are potential biologic, putem recurge intr-un timp doi la un implant de valva transcateter. Desigur ca exista si pacienti varstnici cu comorbiditati importante care nu pot sa reziste nici la aceste operatii extrem de bine puse la punct. Pacienti pe care ii consideram inoperabili, ei pot sa beneficieze per prima de implantul de valva transcateter. Nu recomandam aceasta procedura tuturor bolnavilor pentru ca deocamdata rezistenta in timp a acestei proceduri este momentan inferioara rezistentei in timp a abordului clasic".
Ce trebuie sa faca un pacient dupa operatie?
"In tratamentul valvei aortice operatia este momentul cel mai usor. Bolnavul se opereaza, a doua zi este independent, a cincea, a sasea zi pleaca acasa, recuperarea este rapida, durerile sunt mici, aproape inexistente, operatiile sunt foarte sigure. Dar pentru succesul pe termen lung pe langa operatie este necesara disciplina si colaborarea pacientului.
Pacientul cu stenoza aortica operat si externat trebuie sa respecte cateva recomandari.
-
sa respecte sa urmeze cu sfintenie tratamentul medical pe care noi il recomandam la externare
-
sa-si faca controalele la cardiolog la momentul la care este indicat cu mare disciplina. Noi la externare indrumam pacientul spre cardiologul curant si acolo el primeste un program de vizite pe care trebuie sa le faca neaparat si sa fie atent si sa respecte instructiunile pe care medicul cardiolog i le da
-
sa se fereasca de infectii. Infectia este cel mai mare dusman al valvelor artificiale montate in pacient. Pacientul trebuie sa respecte protocolul de profilaxie a endocaditei bacteriene pe care noi la externare i-l dam, in care este invatat cum sa ia antibiotice in cazul manevrelor stomatologice sau a altor manevre cu potential de bacterienie si sa-si trateze cu mare disciplina orice infectii tegumentare in sfera orofaringiana
-
sa incerce sa-si conserve greutatea. Sa nu ia in greutate pentru ca daca se ingrasa 20-30 de kilograme, asa cum nu mai incape in haine, cum ii raman mici hainele si valva ii poate ramane mica. Este bine sa-si conserve greutatea pentru ca 20-30 de kilograme modifica mult contextul hemodinamic in care pacientul exista.
De asemenea, la externare inmanam pacientului un cod al valvei si o carte tehnica a valvei pe care ii recomandam sa le pastreze pe toata durata vietii si sa le foloseasca daca trebuie sa faca RMN, sa arate ce dispozitive are, in principiu toate valvele pe care noi le folosim sunt compatibile cu RMN, dar pacientul trebuie sa dovedeasca asta. Sa aiba aceste materiale la dispozitie in orice alta ipostaza medicala sau intr-o ipostaza de explorare radiologica".