PEDIATRIE: „Dermatita atopica”, frecvent intalnita, nu trebuie neglijata

PEDIATRIE: „Dermatita atopica”, frecvent intalnita, nu trebuie neglijata

Una dintre afectiunile frecvente in aceasta perioada in randul copiilor care sunt prezentati la cabinetele de PEDIATRIE ale Ambulatoriului nostru este „dermatita atopica”. Gratie interdisciplinaritatii din cadrul spitalului nostru, medicii nostri pediatri gasesc solutii de tratament eficiente iar la nevoie copiii beneficiaza de suport de specialitate (consult, investigatii si tratament) si din partea medicilor dermatologi sau de alte specialitati, dupa caz.

Dr. POP GEORGETA, medic specialist PEDIATRIE, precizeaza ca dermatita atopica reprezinta o afectiune a pielii manifestata prin aparitia unei eruptii eritematoase papuloase de mici / mari dimensiuni, acoperita de cruste iar caracteristic este faptul ca afecteaza obrajii, zona retroauriculara (spatele urechii), trunchiul si fata extensoare a extremitatilor. 

Dr. POP GEORGETA, medic specialist PEDIATRIE: “Este bine de stiut faptul ca aceasta afectiune nu este numai o boala a pielii, ea avand numeroase cauze, cele mai frecvente fiind: alergia la lapte, albus ou etc, intoleranta la lactoza respectiv infectii de tract digestiv care perturba flora intestinala. Dermatita atopica apare in perioada de sugar, dureaza pana la varsta de 1 an jumate - 2 ani, apoi intra in remisie si aproximativ 95 % din cazuri apar in primii 5 ani de viața. Sugarii prezinta cel mai adesea stare de agitatie datorita pruritului cutanat, scaune modificate, colici intense. Alte manifestari clinice sunt: paloare cutanata, cearcane si tendinta la infectii cutanate repetate.

Criteriile de diagnostic sunt: istoric familial pozitiv pentru atopie, dermatita pruriginoasa, eczeme, dermatita lichenifiata. Dermatita atopica se poate asocia in 30-50 % din cazuri cu astm si rinita alergica. Afectiunea are tendinta la cronicizare sau recurenta.

Paraclinic, se efectueaza investigatii specifice de excludere a alergiei, a intolerantei respectiv a infectiilor.

Tratament: topic bazat pe unguente emoliente, steroizi in cazurile severe, antihistaminice, excluderea din alimentatie a alergenilor si tratamentul infectiilor.

Complicatiile care pot sa apara sunt datorate suprainfectiilor microbiene, in special cu stafilococul auriu. Prognosticul variaza, astfel ca 50% din bolnavi intra in remisiune pana la varsta de 2 ani, ceilalti dezvolta o dermatita cronica cu astm bronsic sau rinita alergica. Factorii care agraveaza dermatita atopica sunt: pielea uscata, stresul, tendinta la obstructie a canalelor sudoripare si infectiile bacteriene secundare”. Pentru a evita complicatiile dermatitei atopice, este bine ca parintii sa se prezinte cu copiii la medic la aparitia primelor simptome ale acestei afectiuni.

Mentionam ca asistenta medicala pediatrica, inclusiv URGENTELE PEDIATRIE, se acorda NON-STOP, 24 de ore din 24, chiar si in weekend si de sarbatori.

INFORMATII SI PROGRAMARI: Pentru a beneficia de servicii medicale la SPITALUL CLINIC PELICAN Oradea, va puteti programa astfel:

online, pe site-ul SPITALULUI CLINIC PELICAN Oradea (www.spitalpelican.ro), la sectiunea „Programari online” si veti fi contactat in cel mai scurt timp pentru stabilirea datei la care doriti sa beneficiati de serviciile medicale dorite

email: callcenter@spitalpelican.ro si veti fi contactat in cel mai scurt timp pentru stabilirea datei la care doriti sa beneficiati de serviciile medicale dorite

telefonic, la Call Center 0259.444444, cu timp de asteptare (cateva minute)

• telefonic, la unul dintre medicii nostri pediatri:

Dr. CLADOVAN CLAUDIA – medic primar pediatru, supraspecializat in Pneumologie pediatrica, doctor in Stiinte medicale (telefon contact: 0726.246.021)

Dr. CRACIUN ADRIAN – medic primar pediatru, medic specialist Anestezie Terapie Intensiva, doctor in Stiinte medicale (telefon contact: 0722.402.427)

Dr. MICULSCHI GABRIELA – medic primar pediatru, medic specialist Hematologie – Oncologie, doctor in Stiinte medicale (telefon contact: 0722.129.656)

Dr. COZMAN ILEANA – medic specialist pediatru (telefon contact: 0743.102.678)

Dr. STAN LOREDANA – medic specialist pediatru (telefon contact: 0768.583.644)

Dr. POP GEORGETA – medic specialist pediatru (telefon contact: 0744.359.127)

Dr. ISAC GEORGE VLAD - medic specialist chirurg pediatru (telefon contact: 0721.553432)

Ambulanta Pelican poate fi solicitata la numarul de telefon direct: 0259.962.