Infectii ORL frecvente toamna

Odata cu venirea toamnei se inmultesc infectiile in sfera ORL, la toate categoriile de varsta. Fie ca este vorba despre laringite, gripe, bronsite, sinuzite sau pneumonii, afectiunile ORL de toamna pot da mari batai de cap in special anumitor segmente de populatie predispuse la imbolnaviri. Este vorba despre copii, batrani si persoanele bolnave cronic.

Afectiunile urechilor, nasului si gatului  nu trebuie tratate superficial pentru ca pot determina complicatii grave.

            In cazul copiilor de varsta prescolara si scolara, cele mai frecvente afectiuni ORL de toamna sunt otitele, anginele, vegetatiile adenoide.

            Infectiile urechii medii sunt foarte des intalnite la copii (pana la 5  ani). Acest lucru se datoreaza faptului ca trompa lui Eustachio nu este complet dezvoltata, dar si racelilor si infectiilor tractului respirator superior, care afecteaza frecvent aceasta grupa de varsta. Practic racelile, sinuzita, puseele de alergie si infectiile faringiene repetate sunt cauze ale infectiei urechii medii. Alti factori de risc sunt:
- sistem imunitar deficitar
- sexul: baietii sunt mai frecvent afectati
- alergiile
- alimentatia la biberon

            Anginele sunt frecvente si ele in perioada toamnei. Medicul specialist stabileste, printr-un examen amanuntit, daca anginele au etiologie virala sau bacteriana. Antibioticele administrate la intamplare, fara recomandarea medicului, nu sunt eficiente in formele virale, iar pacientii se pot confrunta cu o agravare a bolii sau cu recidive dese.

Exudatul faringian poate detecta prezenta streptococului beta hemolitic, care e perfect curabil prin tratament corect. In lipsa acestuia insa, agentul patogen ramane cantonat in amigdale, iar toxinele lui ajung in sange producand in timp complicatii.

            Rinoadenoidita cronica (vegetatiile adenoide) reprezinta marirea de volum a tesutului limfatic ce se gaseste in rinofaringe, adica in spatele foselor nazale. Termenul de "polipi" ai copilului este incorect folosit. Cauza principala o reprezinta infectiile acute, repetate, ale tractului respirator superior, dar si infectia cronica a vegetatiilor adenoide hipertrofiate. La copii, in general tot tesutul limfatic are tendinta de a se mari, astfel ca vom observa concomitent si mariri de volum ale amigdalelor palatine si ganglioni limfatici multipli mariti. Varsta la care se diagnosticheaza cel mai frecvent vegetatiile adenoide este intre 3 si 7 ani. De asemenea, frecventarea colectivitatii (gradinita, scoala, parcuri) favorizeaza infectiile acute repetate si, prin aceasta, inflamatia ireversibila a amigdalei faringiene. Rinoadenoidita cronica nu este contagioasa, dar factorii de risc, adica infectiile respiratorii, se transmit pe cala aeriana, mai ales in colectivitatile de copii.

Informatii si programari la consult si tratament ORL: Call Center 0259.444444

Dr. Craciun Iorga Carmen
Medic Primar ORL