PEDIATRIE: Alimentatia e cheia unui sistem imunitar sanatos

PEDIATRIE: Alimentatia e cheia unui sistem imunitar sanatos

Imunitatea organismului la copii pare uneori greu de atins, dar ea poate fi dobandita prin alimentatie constant corecta si echilibrata.
Dr. CRACIUN ADRIAN, medic primar pediatru, medic specialist ATI, la sectia de PEDIATRIE, vine in sprijinul parintilor si explica modul in care acestia pot sa asigure o alimentatie echilibrata copiilor lor.

Dr. CRACIUN ADRIAN, medic primar pediatru, medic specialist ATI, de la sectia de PEDIATRIE:
“In primul rand as vrea sa plec de la semnificatia pe care o are alimentatia in starea de sanatate, dar si de boala a copilului. Alimentatia este un factor esential pentru supravietuire si reprezinta o prioritate in existenta umana. Senzatia de foame este inaintea oricaror alte prioritati. Cand unui copil ii este foame, va plange pana obtine ceea ce doreste si e normal, fara alimente nu putem supravietui.

Alimentatia are mai multe aspecte, ne asigura nutrientii de care avem nevoie. Acest fapt s-a cam uitat in ultimul timp, mancam mai mult pentru papile decat pentru sanatate.
Prin alimentatie asiguram cresterea normala a copilului, asiguram o imunitate corespunzatoare. Sunt foarte la moda suplimentele de crestere a imunitatii, dar un copil care are o alimentatie corespunzatoare, are si o imunitate corespunzatoare, pentru ca imunitatea o produce tot corpul.
Mancam pentru sanatatea noastra si atunci trebuie sa avem in vedere ca, in planul de alimentatie sa fie toate vitaminele, mineralele, glucidele, proteinele, carbohidratii si lipidele. La ora actuala, exista o tendinta de a simplifica foarte mult alimentatia, care a ajuns sa fie bazata pe produse lactate, fainoase, banane si aici se cam inchide cercul. Dar daca nu aducem toate culorile in alimentatie, apar dezechilibre nutritionale, consecinte asupra imunitatii si a sanatatii. Copilul va raci mai des si de aici pornesc cercurile vicioase (tratamente, antibiotic) care perturba si mai mult imunitatea. Pot sa apara probleme intestinale, iar problemele se tot amplifica in loc sa se rezolve situatia.
E bine de stiut ca mancam nu doar pentru noi, ci pentru acel organism care reprezinta flora microbiana intestinala. Am peste o suta de trilioane de bacterii in intestin, numeric sunt mai multe decat propriile celule, ca diversitatea ADN-ului nostru. Iar organismul ne influenteaza pentru ca are anumite nevoi. Sunt numeroase studii care arata ca, daca hranim cum trebuie, flora intestinala elibereaza hormoni care cresc pofta de mancare tocmai pentru a-si primi hrana de care au nevoie”.

Curcubeul din farfurie

Dr. CRACIUN ADRIAN, medic primar pediatru, medic specialist ATI PEDIATRIE:
“Depinde foarte mult de ceea ce mancam pentru ca fiecare tip de aliment hraneste un anumit tip de bacterii. De aceea, persoanele care au alimentatie predominant carnivora, au predominant un anumit tip de bacterii intestinale, lacto-vegetarienii au altele, veganii altele. Fiecare clasa de bacterii e favorizata de un anume tip de alimentatie. Si din acest motiv, nu exista un anumit tip de alimentatie care sa fie general valabil.
Nu intamplator se spune ca alimentatia ar trebui sa fie ca un curcubeu, sa ai toate culorile in farfurie. Nu ajunge doar o alimentatie de tip dieta alba, care contine lactate, faina alba rafinata – biscuiti, galuste, zahar si banana. De altfel, am observat ca aceste alimente nu sunt bine tolerate de copii, in special in primii ani de viata. Am avut situatii in care scoaterea bananelor din alimentatie a dus la o ameliorare a problemelor digestive.
Copiii trebuie sa manance zilnic proteine fiindcă ei se afla zilnic in ritm de crestere. Nu cred ca din dieta copiilor (cu exceptia unor familii care au in obisnuinta lor dieta vegana) ar trebui sa lipseasca carnea. Pe langa proteine, avem nevoie de carbohidrati intrucat ei sunt sursa noastra principala de energie. Sunt carbohidrati buni si rai: cei buni elibereaza energia lent, iar cei rai (dulciurile concentrate) elibereaza o cantitate mare de glucoza in sange si predispun la oscilatii glicemice foarte mari. In momentul in care glicemia creste brusc, organismul secreta insulina. Iar insulina scade glicemia astfel ca, la o ora, o ora si jumatate dupa o masa bogata in carbohidrati, se instaleaza hipoglicemia, care ne stimuleaza senzatia de foame, ne face mai agitati. Apare si o secretie de adrenalina, iar oscilatiile glicemice din cursul zilei (datorate si consumului frecvent de carbohidrati rapizi) duc la deficit de atentie. Asa se ajunge la situatia in care parintele nu mai poate dialoga cu copilul.
Si atunci putem intelege ca acele fibre pe care le gasim in fructe si legume sunt foarte importante si duc la un echilibru alimentar. Alimentatia este cheia unui sistem imunitar sanatos”.

INFORMATII SI PROGRAMARI:
Pentru a beneficia de servicii medicale de PEDIATRIE, la SPITALUL CLINIC PELICAN Oradea, va puteti programa astfel:
• online, pe site-ul SPITALULUI CLINIC PELICAN Oradea (www.spitalpelican.ro), la sectiunea „Programari online” si veti fi contactat in cel mai scurt timp pentru stabilirea datei la care doriti sa beneficiati de serviciile medicale dorite
• email: callcenter@spitalpelican.ro si veti fi contactat in cel mai scurt timp pentru stabilirea datei la care doriti sa beneficiati de serviciile medicale dorite
• telefonic, la Call Center 0259.444444, cu timp de asteptare (cateva minute)

• telefonic, la unul dintre medicii nostri pediatri:
– Dr. CLADOVAN CLAUDIA – medic primar pediatru, supraspecializat in Pneumologie pediatrica, doctor in Stiinte medicale (telefon contact: 0726.246.021)
– Dr. CRACIUN ADRIAN – medic primar pediatru, medic specialist Anestezie Terapie Intensiva, doctor in Stiinte medicale (telefon contact: 0722.402.427)
– Dr. MICULSCHI GABRIELA – medic primar pediatru, medic specialist Hematologie – Oncologie, doctor in Stiinte medicale (telefon contact: 0722.129.656)
– Dr. COZMAN ILEANA – medic specialist pediatru (telefon contact: 0743.102.678)
– Dr. STAN LOREDANA – medic specialist pediatru (telefon contact: 0768.583.644)
– Dr. POP GEORGETA – medic specialist pediatru (telefon contact: 0744.359.127)
– Dr. ISAC GEORGE VLAD – medic specialist chirurg pediatru (telefon contact: 0721.553432)
Ambulanta Pelican poate fi solicitata la numarul de telefon direct: 0259.962.