Cauze de sangerari rectale la copii. Gastroscopii si colonoscopii, cu sedare, pentru copii, la Spitalul Pelican

Cauze de sangerari rectale la copii. Gastroscopii si colonoscopii, cu sedare, pentru copii, la Spitalul Pelican

In cadrul Spitalului Pelican exista echipe multidisciplinare prin care se realizeaza diferite proceduri de endoscopie pentru copii, cu sedare asistata de catre medic pediatru specializat in Anestezie Terapie Intensiva pediatrica. Astfel, copiii pot beneficia de gastroscopii, colonoscopii, alte proceduri interventionale minim-invazive de Gastroenterologie, gratie colaborarii dintre sectia de Pediatrie si Gastroenterologie din spitalul nostru. Unul dintre cazurile recente, rezolvate cu succes, este al unui copil de trei ani, cu suferinta de mai multe luni din pricina unor sangerari rectale, fara identificarea cauzei.

Copilul a fost consultat in cabinetul din Ambulatoriul sectiei de Pediatrie de catre Dr. Cladovan Claudia, dupa care s-a decis efectuarea colonoscopiei pentru depistarea cauzei sangerarii rectale. Investigatia medicala, a fost realizata de catre dr. SUTA ALIN, medic primar gastroenterolog, seful sectiei de Gastroenterologie, impreuna cu dr. Craciun Adrian  medic specialist in Anestezie Terapie Intensiva pediatrica. Medicii au evidentiat motivul sangerarii rectale: un polip juvenil la nivelul rectului.   

Dr. SUTA ALIN, medic primar, șeful secției de Gastroenterologie, afirma: A fost o colaborare eficienta intre sectia de Pediatrie si Compartimentul de Endoscopie. Pacientul, un copil, a fost prompt investigat la cabinetul medical de Pediatrie si ulterior am realizat procedura de endoscopie, la cabinetul de explorari endoscopice, cu ajutorul dr. Craciun Adrian, care a efectuat analgo-sedarea. Anestezia realizata copilului de catre dr. Craciun a permis confort pentru copil (care a stat linistit) si confort pentru medici (care au putut realiza procedura cu succes). S-a depistat sursa sangerarii - polipi la nivelul ampulei rectale, care au fost rezecati. Copilul e bine”.

Dr. CRACIUN ADRIAN, medic primar pediatru si de Anestezie Terapie Intensiva, afirma: Polipii intestinali sunt mai putin frecventi la copii decat la adulti. De cele mai multe ori sunt sporadici, unici sau putini la numar si nu apar la mai multi membri ai familiei. Exista insa si situatii rare de polipi multipli cu risc de transformare maligna. Cele mai frecvente doua simptome sunt sangerarile anale cu sange proaspat si durerile abdominale. Deoarece aceste simptome pot apare si in alte afectiuni digestive este necesara efectuarea unei colonoscopii pentru a stabili cu exactitate diagnosticul. In cadrul colonoscopiei se practica si rezectia polipului prin electrocauterizare cu ansa”.

Odata cu colonoscopia, s-a efectuat si rezectia polipului rectal, prin analgo-sedare asistata si, in acest fel, printr-o singura interventie, copilul a beneficiat si de colonoscopie, dar si de rezectia polipului. Procedurile de colonoscopie si rezectie au fost efectuate de catre dr. SUTA ALIN, iar suportul ATI pediatric a fost acordat de catre dr. CRACIUN ADRIAN. Copilul a beneficiat asadar de sedare asistata si nu a resimtit dureri in timpul investigatiei si nici in timpul efectuarii procedurii interventionale de rezectie a polipului rectal. Micutul pacient se simte bine si a fost externat chiar a doua zi de la efectuarea procedurii medicale.  

INFORMATII SI PROGRAMARI: Pentru a beneficia de servicii medicale la SPITALUL CLINIC PELICAN Oradea, va puteti programa astfel:

• online, pe site-ul SPITALULUI CLINIC PELICAN Oradea (www.spitalpelican.ro), la sectiunea „Programari online” si veti fi contactat in cel mai scurt timp pentru stabilirea datei la care doriti sa beneficiati de serviciile medicale dorite

• email: callcenter@spitalpelican.ro si veti fi contactat in cel mai scurt timp pentru stabilirea datei la care doriti sa beneficiati de serviciile medicale dorite

• telefonic, la Call Center 0259.444444, cu timp de asteptare (cateva minute)

• telefonic, la unul dintre medicii nostri pediatri:

– Dr. CLADOVAN CLAUDIA – medic primar pediatru, supraspecializat in Pneumologie pediatrica, doctor in Stiinte medicale (telefon contact: 0726.246.021)

– Dr. CRACIUN ADRIAN – medic primar pediatru, medic specialist Anestezie Terapie Intensiva, doctor in Stiinte medicale (telefon contact: 0722.402.427)

– Dr. MICULSCHI GABRIELA – medic primar pediatru, medic specialist Hematologie – Oncologie, doctor in Stiinte medicale (telefon contact: 0722.129.656)

– Dr. COZMAN ILEANA – medic specialist pediatru (telefon contact: 0743.102.678)

– Dr. STAN LOREDANA – medic specialist pediatru (telefon contact: 0768.583.644)

– Dr. POP GEORGETA – medic specialist pediatru (telefon contact: 0744.359.127)

- Dr. ISAC GEORGE VLAD, medic specialist chirurg pediatru (telefon contact 0721.553432)

Ambulanta Pelican poate fi solicitata la numarul de telefon direct: 0259.962.