MEDICINĂ MATERNO-FETALĂ: Reducție fetală în cazul unei paciente cu sarcină gemelară – unul din feți având o malformație incompatibilă cu viața

MEDICINĂ MATERNO-FETALĂ: Reducție fetală în cazul unei paciente cu sarcină gemelară – unul din feți având o malformație incompatibilă cu viața

O pacientă în vârstă de 28 de ani din Bistrița, cu sarcină gemelară, unul din feți având o malformație incompatibilă cu viața, numită anencefalie, s-a adresat Departamentului de Medicină Materno-Fetală al Spitalului Pelican.

 

Dr. SUCIU LAZAR VIOREL, medic primar Obstetrică-Ginecologie:
“Povestea doamnei M.O. este cea a unei tinere de 28 de ani din Bistrița, aflată la prima sarcină. Particularitatea în cazul ei a fost faptul că erau gemeni în doi săculeți diferiți și cu două placente, dar unul din feți avea o malformație incompatibilă cu viața, numită anencefalie. Termenul medical corect este de secvență acranie-exencefalie-anencefalie și constă în lipsa de formare a cutiei craniene, ceea ce expune creierul fetal la acțiunea distrugătoare a lichidului amniotic. Cu trecerea săptămânilor creierul este practic distrus în întregime. Această patologie apare destul de rar, o dată la aproximativ 1000 de sarcini și, conform studiilor publicate în 2019, poate fi diagnosticată în proportie de 100% la ecografia de 12 săptămâni. În cazul sarcinilor cu un singur făt, recomandarea medicală este relativ simplă și anume de a întrerupe cursul sarcinii datorită letalitații uniforme. Dar în cazul sarcinilor gemelare lucrurile se complică, mai ales când celălalt geamăn este sănătos, iar aceste cazuri sunt de obicei îndrumate către centre cu expertiză în diagnosticul și managementul afecțiunilor fetale fiind apanajul Medicinei Materno-Fetale. Mă bucur și apreciez faptul că doamna M.O. și-a pus încrederea în mâinile mele, alegând Departamentul de Medicină Materno-Fetală al spitalului nostru înaintea centrelor anterior menționate.

Prima evaluare a fost la 15/16 săptămâni, când am putut confirma diagnosticul de anencefalie la unul din feți și am putut evalua celălalt geamăn pentru anomalii structurale.

Imagine 2D (stânga) și 3D (dreapta) cu anencefalie la unul din cei 2 feți

A urmat o consiliere a cuplului. În aceste cazuri terminologia pe care o folosim trebuie să fie foarte clară, succintă și obiectivă, deoarece pacienta trebuie să ia o decizie importantă și totodată grevată de o mare încărcătură emoțională. Una din opțiuni este într-adevar să continue sarcina fără nici o intervenție, malformația fiind letală. Dar din istoria naturală a acestei patologii știm că în săptămânile subsecvente cantitatea de lichid amniotic la acest făt malformat va crește semnificativ, punând întreaga sarcină la risc de naștere prematură, periclitând deci și celălalt făt. Pentru a evita acest risc, atât studiile de specialitate, cât și Fundația de Medicină Fetală Londra, recomandă efectuarea fetucidului selectiv (fetoreducției selective), iar în cazul acestei proceduri există o luptă contracronometru. Atunci când se efectuează după 16 săptămâni se dublează riscul de avort (de la 7% înainte de 16 săptămâni la 14% după 16 săptămâni), iar riscul de naștere prematură înainte de 32 de săptămâni crește de 3.3 ori (de la 6% la 20%).

Unul din aspectele pozitive a fost faptul că sarcina se afla încă la 15/16 săptămâni, iar cuplul a înțeles avantajele pe care fetucidul selectiv le oferă pentru geamănul sănătos, ceea ce i-a determinat să se decidă rapid și să putem demara procedurile de internare și pregătire.

În cazul sarcinilor gemelare bicoriale (cu două placente) procedura constă practic în injectarea intracardiacă a unei substanțe care oprește inima fătului malformat. Acest lucru se face printr-o puncție transabdominală (ca la amniocenteză) sub ghidaj ecografic și cu anestezie, iar în Departementul nostru această procedură are loc în sala de operație. Ulterior fetucidului selectiv, geamănul malformat suferă treptat un proces de “mumificare”, uneori până la resorbție aproape completă.

În cazul doamnei M.O. totul a decurs fără incidente, pacienta fiind monitorizată 48 de ore în unitatea noastră, iar la 19/20 de săptămâni a revenit pentru evaluarea ecografică (morfologie fetală).

Imagine 3D cu fătul sănătos la 19/20 de săptămâni

La momentul editării acestui material, sarcina doamnei M.O. a trecut cu bine de 32 de săptămâni. Îi mulțumim pentru încrederea acordată, îi dorim o naștere ușoară și bineînțeles o așteptăm să ne viziteze cu micuța supraviețuitoare a unei călătorii sprâncenate”.

PACIENTA:
“Totul a decurs bine în sarcină până în momentul în care am fost la controlul ginecologic în săptămâna a 14-a. Fiind însărcinată cu gemeni, medicul meu mi-a dat vestea că unul dintre copii suferă de anencefalie. Mi-a recomandat să merg cu sarcina mai departe deși existau multe riscuri, pe care le-am aflat mai apoi, fiind foarte dezamăgită de recomandările dânsului și de modul de abordare. A fost un șoc și bineînțeles că am vrut sa cer părerea unui alt medic ginecolog. Am mers la un alt medic care mi-a recomandat reducție fetală și m-a trimis la Cluj-Napoca, la spitalul Stanca. Am sperat că acolo se va rezolva problema, dar din păcate, nu a existat un medic care sa facă așa ceva și, de la Cluj-Napoca, am fost trimisă la București sau Paris.

Timp de o săptămână am fost disperată, trimisă de la un medic la altul și nimeni nu îmi dădea nici un răspuns. 

Am avut mare noroc cu sora mea, prin ea am ajuns la Spitalul Pelican la domnul dr. Suciu Viorel. Soțul ei, cumnatul meu, a fost operat la Spitalul Pelican, o operație foarte complicată cu reconstrucție de os, proteză, s.a.m.d, iar sora mea l-a sunat pe doctorul lui să-l întrebe dacă nu știe pe cineva care a mai făcut reducție fetală. Mi-a fost recomandat dr. Suciu Viorel care a mai făcut astfel de intervenții. Am avut mare noroc cu dânsul. M-a programat la un control, mi-a explicat care este părerea dânsului, care sunt riscurile unei reducții și tot ce trebuia să știu despre acest procedeu. Împreună cu soțul am hotărât să facem intervenția. Joi seara am fost internată, mi s-au prelevat analize, iar vineri s-a făcut intervenția, care a fost un succes, fără complicații. Am fost ținută sub supraveghere până duminică pentru a ne asigura că totul a decurs bine și așa a și fost. Reducția fetală a fost un succes. Celălalt făt nu a fost afectat în urma intervenției. De la intervenție nu au apărut complicații și mă simt foarte bine. 

Îi sunt foarte recunoscătoare domnului doctor Suciu Viorel pentru profesionalismul de care a dat dovadă.”


INFORMAȚII ȘI PROGRAMĂRI:

Pentru a beneficia de servicii medicale la SPITALUL CLINIC PELICAN Oradea, vă puteți programa astfel:
online, pe site-ul SPITALULUI CLINIC PELICAN Oradea (www.spitalpelican.ro), la secțiunea „Programări online” și veți fi contactat în cel mai scurt timp pentru stabilirea datei la care doriți să beneficiați de serviciile medicale dorite
email: callcenter@spitalpelican.ro și veți fi contactat în cel mai scurt timp pentru stabilirea datei la care doriți să beneficiați de serviciile medicale dorite
telefonic, la Call Center 0259.444444, cu timp de așteptare (câteva minute)