Tehnologie Hi-Tech pentru pregatirea medicilor rezidenti si a asistentilor de la trei specialitati

Tehnologie Hi-Tech pentru pregatirea medicilor rezidenti si a asistentilor de la trei specialitati

Reusita tratamentelor pe care le acordam pacientilor nostri este data de doua constante definitorii: inalta pregatire a cadrelor noastre medicale si tehnologia de ultima ora.

Pentru atingerea in permanenta a targeturilor ridicate in medicina, medicii si asistentii se pregatesc continuu iar prin colaborarea cu Facultatea de Medicina si Farmacie Oradea dezvoltam o serie de proiecte benefice pregatirii profesionale ale cadrelor noastre medicale, dar si studentilor si medicilor rezidenti, care au posibilitatea sa invete pe cea mai performanta aparatura din lume.

Timp de doua zile, medicii rezidenti si asistentele de la sectiile de ANESTEZIE TERAPIE INTENSIVA,ORTOPEDIE – TRAUMATOLOGIE si CHIRURGIE GENERALA au beneficiat de un curs de prim ajutor Basic Life Support cu elemente de Advanced Life Support, sustinut de catre lectorul dr. BOTEA MIHAI, medic specialist Anestezie Terapie Intensiva si Medicina de Urgenta, instructor ERC (European Resuscitation Council). La curs a luat parte si dr. Boktor Mena, din Egipt, medic specialist ATI la Spitalul Pelican, cu sustinerea medicului-sef ATI, dr. BIMBO SZUHAI ERIKA.

Dr. BOTEA MIHAI, medic specialist Anestezie Terapie Intensiva si Medicina de Urgenta, instructor ERC:  “Ne propunem sa racordam calitatea serviciilor medicale la standardele care se regasesc in cele mai performante sisteme de sanatate din Europa de vest. De asemenea, anticipam ca, in mod regulat, asistentii medicali sa fie evaluati in cadrul unor scenarii de simulari de caz neanticipate. Astfel de simulari se vor finaliza cu discutii constructive, menite sa creasca performanta actului medical”.

Cursul s-a sustinut pe parcursul a doua zile si a fost structurat pe module de teorie si practica in acordarea de prim ajutor Basic Life Support cu elemente de Advanced Life Support, cu instruirea ultimelor protocoale de resuscitare ERC 2021.

Dupa introducerea in principiul invatarii prin simulare medicala, a fost prezentat un model de monitorizare, s-au explicat ritmurile cardiace si algoritmul bradiaritmiei respectiv al tahiaritmiei.

Partea practica a fost efectuata cu o tehnologie de ultima generatie pe plan mondial, tehnologie pusa la dispozitie de catre MEDICAL SIMULATOR PROJECTS, din Bucuresti. Firma a intrat pe piata medicala romaneasca in anul 2017, reprezentand in Romania producatori de top pe plan mondial in domeniul simulatoarelor medicale, oferind in acelasi timp si consilierea personalului medical si didactic implicat in procesul de formare.

MEDICAL SIMULATOR PROJECTS a sprijinit cu aparatura si consiliere facultatile de medicina din tara de la universitatile de profil din Bucuresti, Iasi, Targu Mures, Cluj-Napoca, Timisoara, Craiova, dar si Facultatea de Medicina si Farmacie de la Oradea.

Exercitiile de resuscitare de la cursul pentru medicii rezidenti si asistentii medicali de la cele tre specialitati au fost efectuate pe simulatoarele high fidelity HAL (pentru ATI), Noelle (pentru nastere) si manechinul avansat Super Chloe (pentru nursing).

Manechinele High Fidelity fac parte dintre cele mai avansate tehnologii, combinand mecanica fina cu softul integrat, fiind controlate wireless de catre instructor, de pe tableta. Se pot simula toate procedurile medicale cunoscute, de la o simpla injectie pana la proceduri de Angiografie, fiind posibile astfel cunoasterea si simularea de acordare a tratamentelor in toate patologiile pe care un medic poate nu le intalneste intr-o viata reala. Sunt mii de cazuri, iar marele avantaj este ca  simulatorul condenseaza toata experienta medical-umana intr-un singur concept: Simularea Medicala.

In acest fel, lectorul da un scenariu cursantilor, iar in functie de manevrele si procedurile pe care ei le executa, manechinul raspunde vocal (plange, vorbeste, clipeste etc) si isi modifica semnele vitale corespunzator manevrelor aplicate. Practic, instructorul se susbstituie manechinului in scenariile prestabilite si chiar poate interveni daca doreste, spre exemplu, sa ridice gradul de  dificultate in scenariul anunțat sau sa genereze scenarii noi in functie de nevoile didactice ale grupului tinta.

OCTAVIAN POPA, reprezentant MEDICAL SIMULATOR PROJECTS: ”Este vorba despre invatarea experentiala, in care studentii, rezidentii, toti cei ce doresc sa invete sau sa reinvete, au posibilitatea sa exerseze pe manechine care imita foarte realistic corpul uman. Stiati ca erorile medicale sunt, în România, a doua cauză de deces, după bolile cardio-vasculare? Invatarea presupune obligatoriu si eroare. Haideti sa facem toate greselile posibile pe manechin si sa exersam pana cand ne dezvoltam abilitatile si increderea in noi, astfel incat sa putem acorda primul ajutor bolnavilor reali”.

 

Tot ca noutate absoluta pentru Bihor, cursantii au avut ocazia sa execute diverse proceduri medicale pe un alt sistem VR (virtual reality). Sistemul este o reprezentare corectă din punct de vedere anatomic a corpului uman, care poate fi manipulată în realitatea virtuală 3D imersiva. Pot realiza sectionari din parti ale corpului, le pot analiza si pot efectua diferite manevre specifice fiecarei specialitati medicale.

Situatia pandemica a crescut interesul pentru invatare prin simulare de la distanta, sistemele oferite pentru practica invatarii asigurand vizualizarea, stocarea, prelucrarea, dar si comunicarea respectiv transferul de date intre toate conturile de utilizatori, prin conexiune pe portalul educational Cloud.

Toata aparatura medicala ce a fost pusa la dispozitia cursantilor este asadar tip Premium, fiind produsa in SUA, UE, respectiv Australia si cuprinde simulatoare virtuale cu ajutorul carora se exerseaza proceduri pentru interventii laparoscopice, endoscopice, cardiologie interventionala etc. Un manechin high-fidelity asemanator -Trauma Hal -, pe care se pot executa inclusiv exercitii de decontaminare chimica, a fost adus de MEDICAL SIMULATOR PROJECTS pentru exercitiile MEDEVAC ale medicilor militari NATO prezenti la Kogalniceanu pentru un exercitiu multinational.

Astfel, simulatoarele medicale de top mondial la care au avut acces cadrele noastre medicale sunt in masura sa ajute studentii/cursantii sa invete, dar si cadrele medicale sa isi perfectioneze continuu si exemplar munca, la cele mai ridicate standarde. Invatarea pe tot parcursul vietii este un concept pe care medicii nostri il respecta.

 

Informatii si programari:
Pentru a beneficia de servicii medicale la SPITALUL CLINIC PELICAN Oradea, va puteti programa astfel:
• online, pe site-ul SPITALULUI CLINIC PELICAN Oradea (www.spitalpelican.ro), la sectiunea „Programari online” si veti fi contactat in cel mai scurt timp pentru stabilirea datei la care doriti sa beneficiati de serviciile medicale dorite
• email: callcenter@spitalpelican.ro si veti fi contactat in cel mai scurt timp pentru stabilirea datei la care doriti sa beneficiati de serviciile medicale dorite
• telefonic, la Call Center 0259.444444, cu timp de asteptare (cateva minute)
Ambulanta Pelican poate fi solicitata la numarul de telefon direct: 0259.962.