Recomandările Ministerului Sănătății pentru menținerea sănătății și evitarea incidentelor în perioada caniculară

Recomandările Ministerului Sănătății pentru menținerea sănătății și evitarea incidentelor în perioada caniculară

Ministerul Sănătății definește canicula ca fiind o creştere a temperaturii zilnice cu peste 10 grade Celsius faţă de temperatura medie a zonei respective

Pe lângă morbiditatea determinată de efectele directe ale căldurii, temperaturile crescute sunt asociate cu creşterea poluării atmosferice, cu frecvenţa crescută a evenimentelor extreme (inundaţii, secetă, tornade) şi cu riscul mărit de transmitere a bolilor infecţioase prin intermediul vectorilor (rozătoare, insecte) şi al apei contaminate.
Valurile de căldură sunt definite de prezenţa pentru cel puţin o săptămână a temperaturilor ridicate. 

Cele mai multe decese au loc în prima sau a doua zi de la debutul unui val de căldură, cel mai frecvent fiind afectate persoanele peste 65 de ani.

 

Recomandări pentru populația generală:
a) Evitaţi, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11:00– 18:00

b) Dacă aveţi aer condiţionat, reglaţi aparatul astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura din mediul exterior

c) Ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura aerului depaşeşte 32 grade Celsius

 d) Dacă nu aveţi aer condiţionat în locuinţă, la locul de muncă, petreceţi 2-3 ore zilnic în spaţii care beneficiază de aer condiţionat (cinematografe, spaţii publice, magazine)

 e) Purtaţi pălării de soare, haine lejere şi ample, din tesaturi naturale, de culori deschise

f) Pe parcursul zilei faceţi duşuri calduţe, fără a vă şterge de apă! g) Beţi zilnic între 1,5 – 2 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete. În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 60 de minute

h) Nu consumaţi alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii

i) Evitaţi băuturile cu conţinut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri racoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice

j) Consumaţi fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii) deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă

k) O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă

l) Evitaţi activitaţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, gradinarit, etc)

m) Aveţi grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi) oferindu-le, în mod regulat lichide, chiar dacă nu le solicită

n) Păstraţi contactul permanent cu vecini, rude, cunoştinţe care sunt în vârstă sau cu dizabilităţi, interesandu-vă de starea lor de sănătate

 

Cum putem să limităm creşterea temperaturii în locuinţe:

· Închideţi ferestrele expuse la soare, trageţi jaluzelele şi/sau draperiile

· Ţineţi ferestrele închise pe toată perioada cât temperatura exterioară este superioară celei din locuinţă

· Deschideţi ferestrele seara târziu, noaptea şi dimineaţa devreme, provocând curenţi de aer, pe perioada cât temperatura exterioară este inferioară celei din locuinţă

· Stingeţi sau scadeţi intensitatea luminii artificiale

· Închideţi orice aparat electro-casnic de care nu aveţi nevoie

 

Recomandări pentru prevenirea apariției de îmbolnăviri în rândul copiilor:

1. Pentru sugari și copiii mici
 a) realizarea unui ambient cât mai normal, ferit de cădură, umiditate excesivă și curenți de aer

b) sistemul de alimentație avut până în acel moment nu trebuie modificat prin introducerea de alimente noi în această perioadă

 c) se va realiza hidratarea corespunzatoare, iar pentru sugari mama va alapta ori de cate ori sugarul solicita

d) copilul va fi îmbrăcat lejer, cu hăinuțe din materiale textile vegetale commode

e) nu va fi scos din casă decât în afara perioadelor caniculare din zi și obligatoriu cu căciuliță pe cap

f) copiii vor primi apă plat sau apă cu proprietăți organoleptice corespunzătoare, ceai foarte slab îndulcit, fructele proaspete și foarte bine spălate

 g) mamele care alăptează trebuie să se hidrateze corespunzător cu apă plată sau apă cu proprietăți organoleptice corespunzăatoare, ceai slab îndulcit, sucuri naturale de fructe făcute în casă fără adaus de conservanți.

  Se va evita în același timp consumul de cafea sau alcool și vor avea grijă sa mențină o igienă riguroasă a sânului și evident igiena generală;

h) la cel mai mic semn de suferinta al copilului sau mamei, acestia se vor prezența la medicul de familie care va decide conduita terapeutică

i) atentie deosebita se va acorda conditiilor de igiena atat pentru copil cat si pentru mama. Copilul va fi ținut cu hăinuțe sau scutece curate și uscate și mama se va îngriji de igiena riguroasă a pielii acestuia. În acest sens, copilul va fi îmbăiat cel putin o dată pe zi și obligatoriu seara la culcare iar în restul timpului i se va face toaleta locală ori de câte ori este nevoie

 j) copiilor preșcolari li se vor face dușuri cu apă la temperatura camerei.

 2. Pentru copiii aflați în tabere

· se vor asigura condiții corespunzătoare de cazare

· alimentele trebuie să respecte riguros normele de igienă și să fie proaspete

 · se va avea grijă de hidratarea corespunzătoare a copiilor

 · copiii vor fi supravegheați, iar locul de joacă va fi amplasat la umbră, în afara orelor de caniculă, având capul protejat cu pălăriuțe

· scăldatul, acolo unde este cazul, va fi făcut sub absolută supraveghere a însoțitorului.

 

Recomandări pentru persoanele vâstnice și cu afecțiuni cronice:

 a) crearea unui ambient care să nu suprasolicite capacitatea de adaptare a organismului

b) hidratare corespunzătoare cu apă plată sau apă cu proprietăți organoleptice corespunzatoare, ceai slab îndulcit, sucuri naturale de fructe făcute în casă fără adaus de conservanți

c) alimentația va fi predominat din legume și fructe proaspete

d) se vor consuma numai alimente proaspete din magazinele care dispun de instalații frigorifice funcționale de păstrare a alimentelor și se va evita consumul alimentelor ușor perisabile

e) este interzis consumul de alcool și cafea în timpul caniculei

f) se va evita circulația în perioadele de vârf ale caniculei, sau dacă este absolut necesar se va folosi îmbrăcăminte ușoară, din materiale vegetale precum și pălăriuța de protecție a capului
g) persoanele care suferă de anumite afecțiuni își vor continua tratamentul conform indicațiilor medicului.

Este foarte util ca în aceste perioade, persoanele cu afecțiuni cronice, cardio-vasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulație, mentale sau cu hipertensiune arterială să consulte medicul curant în vederea adaptării schemei terapeutice la condițiile existente.

h) menținerea cu rigurozitate a igienei personale și efectuarea a cate 3 – 4 dușuri pe zi.

 

Recomandări pentru persoanele care prin natura activităților lor depun un efort fizic deosebit:

a) acestea vor încerca dozarea efortului în funcție de perioadele zilei, încercând să se evite excesul de efort în vârfurile de caniculă. Dacă valorile de caldură sunt foarte mari, se va proceda la stoparea activității

b) se va asigura hidratarea corespunzătoare cu apă minerală, apă plată sau apă cu proprietăți organoleptice corespunzatoare, ceai slab îndulcit, sucuri naturale de fructe făcute în casă fără adaus de conservanți

c) este total contraindicat consumul de cafea și alcool în această perioadă

d) utilizarea unui echipament corespunzător, din materiale vegetale și echipament pentru protejarea capului și ochilor de efectele căldurii excesive (pălărie, șapcă, ochelari).

 

Recomandări pentru angajatori:
1. Pentru ameliorarea condiţiilor de muncă:

a) reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice

b) asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă

c) alternarea efortului dinamic cu cel static

d) alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer.

 

2. Pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor:

a) asigurarea apei minerale adecvate, câte 2 - 4 litri/persoană/schimb

b) asigurarea echipamentului individual de protecţie

c) asigurarea de duşuri

 

 Recomandări pentru situațiile de COD ROȘU:

 - reduceți deplasările la cele esențiale

 - nu vă  deplasați între orele 11.00-17.00

- consumați lichide între 2- 4 litri /zi

- nu consumați alcool!

- dacă faceți tratamente pentru afecțiuni cronice, luați-vă medicamentele în mod regulat, cu multă apă!

- nu scoateți afară copiii sub vârsta de 3 ani, decât înainte de ora 9 dimineața și după ora 20:00

 - evitați mâncărurile grele și mesele copioase

 - folosiți serviciile medicale spitalicești sau de urgență doar în cazuri justificate iar pentru probleme curente de sănătate anunțați telefonic medicul de familie.