Cancerul de prostata – optiuni terapeutice ultramoderne

Cancerul de prostata – optiuni terapeutice ultramoderne

In cadrul sectiei de Urologie a SPITALULUI CLINIC PELICAN Oradea,tratamentul cancerului de prostata se realizeaza si prin operatii de chirurgie minim-invaziva, cu cea mai noua aparatura pe plan mondial, reprezentata prin tehnologia robotica. Ce presupune tratamentul chirurgical? Tratamentul chirurgical al cancerului de prostata consta in prostatectomie radicala - excizia in intregime a glandei prostatice dintre uretra si vezica urinara, cu rezectia ambelor vezicule seminale. Interventia poate fi efectuata prin chirurgie deschisa, care necesita insa o incizie larga la nivelul abdomenului, dar si prin metode minim invazive: laparoscopica si robotica, utilizand tehnologia da Vinci. Exista trei factori de risc bine definiti, care pot fi invocati in aparitia cancerului de prostata: - varsta inaintata - originile etnice - bagajul ereditar. Statisticile arata ca anual, in SUA, aproximativ 2,9 milioane de barbati sunt diagnosticati cu cancer de prostata, aceasta afectiune reprezentand cel mai frecvent tip de cancer, la barbatii in varsta din Europa (peste 70 de ani), fiind a doua cauza de deces prin cancer la barbati, dupa neoplasmul bronhopulmonar. Putem afirma, asadar, fara indoiala, ca avem in fata o reala si majora problema de sanatate, mai ales in tarile cu populatia imbatranita. Screeningurile pentru cancerul de prostata (dozarea markerului tumoral PSA si examinarea prostatei prin tuseu rectal) duc acum la depistarea bolii chiar inainte de aparitia oricarei simptomatologii, astfel ca pacientul poate beneficia de o terapie multimodala. Optiuni terapeutice Optiunile de tratament sunt multiple, pornind de la observare si supraveghere activa, pana la tratamentul activ, care include chimioterapie, hormonoterapie, crioterapie, radioterapie si interventie chirurgicala radicala - curativa. Tratamentul este individualizat, in functie de varsta, conditia biologica, marimea tumorii, existenta/absenta metastazelor si prezenta altor comorbiditati. In secolul XXI, chirurgia robotica, o procedura performanta realizata prin cateva incizii de doar 5-10 mm, poate fi raspunsul pentru pacientii diagnosticati cu cancer de prostata. In cazul utilizarii tehnologiei da Vinci, medicul are posibilitatea inlaturarii glandei prostatice prin cateva mici incizii sau chiar una singura. Medicul chirurg este pozitionat langa pacient la o consola folosind cu mare precizie instrumente foarte fine si un endosocop (camera video 3D). Beneficiile tratamentului chirurgical cu tehnologia robotica da Vinci: - recuperarea functiei urinare similara sau uneori mai rapida cu pana la 6 luni fata de chirurgia deschisa - functia erectila poate fi reluata la fel sau mai rapid decat chirurgia deschisa. - durata de spitalizare este mult mai redusa - posibilele complicatii sunt mult mai putine.  

Rata complicatiilor postoperatorii Prostatectomia radicala robotica Prostatectomia radicala laparoscoica Prostatectomia radicala retropubica- deschisa
Scleroza de col vezical 0,010 0,021 0,049
Fistule urinare 0.010 0,044 0,033
Infectii 0.008 0,011 0,048
Leziuni organice 0,004 0,029 0,008
Ileus 0,011 0,024 0,009
Tromboza venoasa profunda 0,006 0,002 0,014

  Ultimele studii arata ca, recuperarea functiei urinare, la 12 luni de la operatie, este de 89-100% in cazul prostatectomiei radicale robotice, fata de 80-97% in cazul chirurgiei deschise. IMPORTANT! Pentru a beneficia de servicii medicale la SPITALUL CLINIC PELICAN Oradea, va puteti programa astfel: • online, pe site-ul SPITALULUI CLINIC PELICAN Oradea (www.spitalpelican.ro), la sectiunea „Programari online” si veti fi contactat in cel mai scurt timp pentru stabilirea datei la care doriti sa beneficiati de serviciile medicale dorite • email: callcenter@spitalpelican.ro si veti fi contactat in cel mai scurt timp pentru stabilirea datei la care doriti sa beneficiati de serviciile medicale dorite • telefonic, la Call Center 0259.444444, cu timp de asteptare (cateva minute).