Peste 1000 de pacienți au beneficiat de serviciile medicale de excelență oferite de echipa Serviciului de Chirurgie Cardiacă a Spitalului Pelican, în trei ani de existență
Serviciul de Chirurgie Cardiacă abordează tot spectrul patologiei cardiace chirurgicale efectuând în anumite domenii proceduri de excelență.
În cei trei ani de existență a Serviciului de Chirurgie Cardiacă în cadrul Spitalului Pelican Oradea, peste 1000 de pacienți au beneficiat de serviciile noastre.
Dr. COCORA MIOARA, medic primar Chirurgie Cardiovasculară:
“Sfârșitul anului 2023 a însemnat pentru noi trei ani de existență a Chirurgiei Cardiace în Spitalul Pelican Oradea. În acest interval de timp ne-au trecut pragul peste 1000 de pacienți care au beneficiat de serviciile noastre. Aș putea spune că Serviciul de Chirurgie Cardiacă din Spitalul Pelican a ajuns la maturitate, avem deja un trecut.
Nu consider această cifră foarte importantă pentru că nu cantitatea este cel mai important lucru pentru noi, ci calitatea serviciilor pe care le facem. Aș putea spune despre serviciul de chirurgie cardiacă din Spitalul Pelican că este un serviciu care abordează tot spectrul patologiei cardiace chirurgicale efectuând în anumite domenii proceduri de excelență.
Centrul nostru este un centru dedicat mult plastiilor valvulare sau chirurgiei cardiace structurale. Tratamentul insuficienței mitrale prin reconstrucție valvulară, prin plastie mitrală reprezintă o pondere importantă din activitatea noastră. Acest lucru se realizează minim-invaziv toracoscopic, dar în ultima perioadă prin abordarea și vizualizarea 3D a valvei mitrale a adus acestei proceduri o acuratețe și o calitate superioară.
Bolnavul poate să beneficieze de reconstrucția de valvă mitrală prin abord 3D ceea ce oferă o calitate superioară reconstrucției, un timp mai scurt operator, oferindu-i bolnavului o reconstrucție durabilă, o recuperare rapidă și bineînțeles, calitatea vieții superioară.
În teritoriul valvei aortice aș putea spune că oferim soluții chirurgicale pentru toată viața. De multe ori vin copii sau adolescenți cu stenoză aortică și în așa fel trebuie gândit tratamentul încât ei să poată fi tratați până la vârsta de 70-80 de ani sau cât este speranța de viață. Pentru pacientul tânăr oferim variante adaptate: operația Ross sau homogrefa aortică; pentru pacientul de vârstă medie oferim toți înlocuitorii valvulari posibili fiecăruia i se alege înlocuitorul valvular personalizat. Putem folosi valve metalice, biologice, valve stentless, sutureless. Pentru pacienții în vârstă sau pentru pacienții cu comorbidități importante care nu pot să reziste la o intervenție chirurgicală obișnuită, chiar și minim-invazivă oferim inserția de valvă aortică transcateter așa-numita procedură TAVI cu suport financiar din partea CAS.
De asemenea, în spitalul nostru se abordează și patologii mai puțin abordate, dificile, cum ar fi anevrismele sau disecțiile de crosă aortică sau de aortă toracică. Această patologie fiind abordată într-o manieră hibridă, cu o combinație de tehnici chirurgicale și tehnici endoluminale.
Noi suntem echipa care a făcut primul implant de stent graft hibrid în România - proteza Evita pentru un anevrism complex de crosă aortică și aortă toracică. De asemenea, în Spitalul Pelican a fost implantat probabil primul toraflex din Transilvania pentru aceeasi patologie și abordarea acestei patologii înscrie serviciul nostru pe lista serviciilor de Chirurgie Cardiacă înalt performante.
Desigur că am dori să evoluăm în continuare pe aceste direcții și să le perfecționăm în continuare, ne propunem să realizăm în viitor abordul minim-invaziv toracoscopic și pentru patologia bivalvulară, de exemplu, dacă un bolnav își face o protezare mitrală și aortică concomitentă să poată fi realizate tot prin toracotomie.
Ne propunem să consolidăm în continuare tehnicile de abord minim-invaziv vasculare adică pentru un bolnav căruia i se practică plastie toracoscopică de valvă mitrală, abordul vascular nu se mai realizează prin incizie, ci doar prin abord percutan și vasele apoi se închid cu dispozitive de închidere vasculară, fără ca bolnavul să aibă vreo incizie în regiunea inghinală. Desigur că ne dorim să extindem aceste tehnici de prelevare endoscopică a grefoanelor și în chirurgia coronariană. Practicăm deja, dar am vrea să practicăm pe o scară și mai largă. Un bolnav care vine pentru bypass aorto-coronarian să plece cu incizii punctiforme în zonele de prelevare a grefoanelor și nu cu incizii de câțiva centimetri cum pleca până acum.
Putem aborda minim-invaziv anevrismele de aortă abdominală sau anevrismele complexe toraco-abdominale, ceea ce considerăm că este un proiect de viitor".