Operatie delicata, dar reusita pentru o minora din Arges, la Spitalul Pelican Oradea

Marcam în aceste zile o reusita aparte pentru spitalul nostruși, speram, datatoare de viata pentru o tânăra din Arges. Pacienta suferea de un tip rar de cancer tegumentar, care apare in general prin mutatii la nivel cromozial. Pana acum, tanara a fost operata de mai multe ori, dar incomplet, iar boala i s-a agravat. In 4 octombrie 2017, a fost supusa unei interventii chirurgicale complexe si salvatoare, la spitalul nostru, de o echipa condusa de expertul clujean Teofil Lung.

Echipa speciala
La Spitalul Pelican Oradea s-a format o echipa medicala condusa de prof. dr. Lung Teofil (fostul sef al sectiei Chirurgie Orala si Maxilo-faciala de la Spitalul Judetean din Cluj-Napoca, medic primar chirurgie oro-maxilo-faciala si doctor in stiinte medicale). Împreuna cu dr. Țenț Andrei (medic specialist chirurgie oro-maxilo-faciala şi doctor in stiinte medicale, care activează la Spitalul Judetean din Cluj Napoca, la Spitalul Pelican de la Oradea, la un cabinet privat, tot la Oradea si e cadru universitar la Facultatea de Medicina Oradea), dr. Pantor Mihail, dr. Bimbo Erika (de la sectia de Terapie Intensiva) si asistenti de la Spitalul Pelican, în data de 4 octombrie a.c. M. T., din Mioveni (jud. Arges), a fost operata.

Operatie dificila
Intervenţia chirurgicala a fost de un înalt nivel de dificultate întrucât, după atâtea operatii limite in regiunea respectiva (insa incomplete), boala a evoluat loco-regional și a afectat glanda parotida in profunzime (care contine nervul facial ce inerveaza motor jumatate de fata putand sa ramana cu hemipareza faciala), muschiul maseter si regiunea retromandibulara.
În timpul interventiei de la Spitalul Pelican Oradea, tinerei i s-a executat excizia larga a pielii in regiunea parotideo maseterina, s-a scos in intregime glanda parotida stanga conservandu-se in totalitate nervul facial (fata și-a pastrat mobilitatea hemifetei) si s-a praticat reconstructia faciala cu un lambou tegumentar cervical pediculat anterior.

 
Dificultatea interventiei chirurgicale se datoreaza in primul rand stadiului foarte avansat al bolii, care a afectat structuri complexe la nivelul capului. Gradul mare de dificultate a fost dat apoi de exciziile largi executate pentru necesitatea de disectie si salvare a nervului facial, dar si pentru necesitatea reconstructiei. 
In plus, cazul pacientei a fost extrem de delicat intrucat pacienta risca, in lipsa unei astfel de operatii complexe, infiltrarea mai departe a tumorei in mandibula, urechi, iar apoi paralizia faciala prin distructia nervului facial, apoi un stadiu inoperabil si chiar deces.
Mentionam ca interventia chirurgicala este o premiera pentru Oradea, acest tip de operatie fiind practicat in toate centrele mari de chirurgie maxilofaciala din tara: Iasi, Bucuresti, Timisoara si mai ales Cluj Napoca.

Sub supraveghere


E bine de știut ca Dermatofibrosarcomul este un tip rar de cancer al partilor moi și de obicei are o cauza genetica, prin mutatii aparute la nivel cromozomial. Se poate dezvolta la orice vârsta, riscul scazand dupa 50 de ani. Boala se manifesta prin aparitia unei denivelari tegumentare in formele incipiente. Poate avea culoare rosiatica sau violacee sau chiar culoarea tegumentului. In formele incipiente de la nivelul pielii, tratamentul este chirurgical prin tehnica Mohs, efectuat chiar si de catre dermatologi, rata de revidiva in formele de debut dupa un tratament corect fiind foarte mica (sub 2%).
In cazul tinerei din Arges, reputatul medic Lung si colegii domniei sale de la Spitalul Pelican Oradea spera ca viata fetei este salvata si va putea duce o viata normal ca orice tanara de varsta ei. Pacienta va fi oricum supravegheata mult timp, conform protocoalelor medicale, in urmatorii 5 ani, recidiva tumorala avand inca un risc de a reaparea.