NEONATOLOGIE: Caz grav de pneumonie congenitală, rezolvat cu succes

NEONATOLOGIE: Caz grav de pneumonie congenitală, rezolvat cu succes

Pneumonia congenitală este o afecțiune respiratorie gravă care apare la nou-născuți, caracterizată prin inflamația parenchimului pulmonar.

Anastasia s-a născut prematur, cu pneumonie congenitală, care ulterior s-a complicat cu pneumotorax repetat. Fetița a început să lupte pentru viață din primele clipe după naștere și a reușit să iasă învingătoare.

Dr. Lazăr Ștefania, medic specialist Neonatologie:
“Anastasia este o învingătoare, este un prematur născut la 35 de săptămâni care a avut nevoie de îngrijiri speciale de terapie intensivă, a avut o pneumonie congenitală, care ulterior s-a complicat cu pneumotorax repetat, oxigenodependentă timp de 21 de zile, intubată și pe ventilator timp de o săptămână. Evoluția ei a fost una favorabilă și s-a dezvoltat foarte frumos, atât neurologic, cât și motric, foarte bine. Este un copil absolut normal, sănătos care se bucură de copilărie”.

Mama Anastasiei:
“Anastasia a venit pe lume cu pneumonie congenitală intrauterină, s-a născut la 35 de săptămâni și câteva zile. Am știut din prima zi de când s-a născut că are pneumonie și apoi am aflat că va trebui să stea la incubator, cu oxigen, cu trei tipuri de antibiotic.

Starea Anastasiei a devenit extrem de gravă, ea a făcut pneumotorax stâng masiv, a trebuit ventilată mecanic și sedată, cu tub de dren toracic. Ea a fost în stare critică, dar cu ajutorul lui Dumnezeu și al medicilor, am depășit momentele grele și a reușit să se facă bine. Starea ei s-a îmbunătățit, dar în a noua zi de viață a făcut din nou pneumotorax, însă nu atât de grav.
Cu ajutorul medicilor am reușit să trecem peste tot, am reușit și eu să o țin în brațe. Mulțumim atât medicilor, cât și doamnelor asistente că au fost alături de noi, au fost alături de Anastasia în fiecare moment pentru a o îngriji. Îi mulțumim doamnei doctor Lazăr Ștefania pentru că a fost alături de Anastasia zi și noapte. Mulțumim și Spitalului Pelican că ne-a sprijinit financiar”, spune mama.

Dr. Lazăr Ștefania, medic specialist Neonatologie:
“După ce pleacă din secția noastră de Terapie Intensivă, nou-născuții rămân o perioadă pe secție și pentru îngrijiri, ulterior, venind la controale repetate pentru a vedea dezvoltarea atât neurologică, cât și motorie și bineînțeles, recurențele respiratorii să nu apară. E important să avem foarte mare grijă tot timpul de un copil cu o patologie pulmonară, să nu răcească, să nu primească viroze sau gripe”.

              Departamentul de Neonatologie este echipat cu aparatură de ultimă generaţie, necesară pentru reanimarea şi monitorizarea nou-născutului (la termen şi prematur) şi asigură asistenţă medicală continuă (24 de ore din 24).
Nou-născuții sunt îngrijiți în Secția de Neonatologie a Maternității Pelican, cu posibilitatea de terapie intensivă neonatală. Secția de terapie intensivă are unități de terapie intensivă dotate cu incubatoare deschise, ventilatoare ultramoderne, aparate de monitorizare a funcțiilor vitale, lămpi de fototerapie, astfel încât nou-născutul să aibă parte de cea mai bună îngrijire încă din primele clipe de viață.

 

INFORMATII SI PROGRAMARI:

Pentru a beneficia de servicii medicale la SPITALUL CLINIC PELICAN Oradea, va puteti programa astfel:
- online, pe site-ul SPITALULUI CLINIC PELICAN Oradea (www.spitalpelican.ro), la sectiunea „Programari online” si veti fi contactat in cel mai scurt timp pentru stabilirea datei la care doriti sa beneficiati de serviciile medicale  dorite
- email: callcenter@spitalpelican.ro si veti fi contactat in cel mai scurt timp pentru stabilirea datei la care doriti sa beneficiati de serviciile medicale dorite
- telefonic, la Call Center 0259.444444, cu timp de asteptare (cateva minute)