Intervenție de Chirurgie Bariatrică complexă, realizată cu succes în cazul unei paciente care a suferit în trecut o operație bariatrică nereușită
O pacientă cu obezitate de grad doi s-a prezentat la Spitalul Pelican pentru operația de gastric sleeve, având un indice de masa corporală de peste 35, fiind determinată să-și schimbe stilul de viață și să facă pașii necesari pentru a-și îmbunătăți calitatea vieții.
Șef de lucrări dr. Dejeu George, medic primar Chirurgie Generală: “Operațiile bariatrice se adresează în principiu persoanelor care sunt obeze cu un indice de masă corporală de peste 35.
Cazul doamnei este particular deoarece a încercat numeroase metode de slăbit și a încercat inclusiv chirurgia bariatrică în urmă cu aproximativ 20 de ani, fiind în avangardă, se făcea deschis prin incizie, nu prin metodă laparoscopică, din păcate, în cazul doamnei această operație nu a avut succes la momentul respectiv și chirurgul a fost nevoit să desfacă tot ce a făcut în operația bariatrică. Acest lucru a lăsat multe sechele, aderențe, lucru care a făcut ca intervenția noastră să fie mult mai dificilă, dar cu ajutorul lui Dumnezeu am reușit să facem intervenția laparoscopic și sperăm ca doamna să beneficieze de toate avantajele chirurgiei bariatrice pe viitor și să se reducă toate complicațiile cardiovasculare și articulare de care a început să sufere în toți acești ani de obezitate”.
Ce v-a determinat să faceți această intervenție?
“În primul rând calitatea vieții mele era foarte scăzută. L-am pierdut fulgerător pe soțul meu în urmă cu trei ani și am avut o cădere. Nu am vrut să fiu o greutate pentru copiii mei, am încercat regimuri și nu au dat rezultate. Fiul meu a căutat pe internet și i-am zis că aici la Oradea e cel mai bine. A citit recenziile și s-a documentat despre ceea ce înseamnă această operație bariatrică și ce înseamnă pentru mine fiindcă îmi doresc să fiu pe picioarele mele.
Am făcut o programare, iar când am vorbit cu domnul doctor la telefon din prima secundă am simțit o liniște sufletească, i-am spus și despre problemele mele că am fost operată în urmă cu mai mult de 20 de ani, am suferit foarte mult, nu a reușit operația, a fost cu inel gastric, chiar când au început să se facă astfel de intervenții, iar după o lună inelul a trebuit scos pentru că a fost prea mic.
După această intervenție am stat la ATI până a doua zi, după aceea am ajuns în salon, am început să mă deplasez. Acum am un regim pe care mi l-a dat domnul doctor, mi-am propus să ajung la greutatea pe care am avut-o, vreau să dau joc cel puțin 50 kg”, spune pacienta.
Aveți un mesaj pentru domnul doctor?
“Vreau să-i transmit că îl iubesc foarte mult și îl respect. Toată lumea s-a ocupat foarte bine de mine. Recomand cu drag pacienților să nu le fie frică de intervenție dacă le poate schimba viața în bine, eu așa sper și trag nădejde în Dumnezeu că îmi va schimba viața în bine”, spune pacienta.
În cadrul Centrului de Chirurgie Bariatrică, pacientul este în centrul atenției unei echipe multidisciplinare formate din chirurgi, psihologi și nutriționiști, astfel încât pacientul beneficiază de servicii medicale complete.
Indicațiile chirurgiei bariatrice:
- în cazul în care indicele de masă corporală (IMC – BMI) este mai mare sau egal cu 40 sau când IMC este între 35 și 40 și asociază o patologie ce s-ar putea ameliora în cazul scăderii ponderale;
- se adresează persoanelor cu surplus ponderal care nu au reușit să slăbească prin metode precum dieta și exercițiile fizice.
Beneficii:
- scăderea în greutate pe termen lung;
- contribuie la ameliorarea sau chiar rezolvarea afecțiunilor metabolice asociate obezității, de exemplu, diabet zaharat, steatoză hepatică, hipertensiune arterială;
- afecțiuni care pot fi ameliorate cu ajutorul chirurgiei bariatrice: dificultăți de respirație, arsuri la stomac sau boala de reflux gastroesofagian, colesterol ridicat, dureri lombare și boli degenerative ale discurilor sau articulațiilor, risc de cancer, risc de boli de inimă, apnee în somn;
- se reduce permanent cantitatea de alimente ingerată;
- recuperare rapidă, durere postoperatorie minimă;
- crește calitatea vieții.
Profesionalismul medicilor chirurgi e susținut de o tehnologie ultramodernă, care permite realizarea intervențiilor chirurgicale bariatrice folosind tehnici avansate minim-invazive.
Intervențiile de chirurgie bariatrică sunt realizate prin proceduri minim-invazive, fie prin tehnici laparoscopice, fie prin chirurgie robotică.