Spitalul Pelican se implica in sustinerea campaniei de vaccinare impotriva COVID-19

Spitalul Pelican se implica in sustinerea campaniei de vaccinare impotriva COVID-19

Reprezentantii Spitalului Clinic Pelican Oradea au prezentat, in cadrul unei intalniri cu angajatii NIDEC (firma producatoare de motoare electrice cunoscuta), beneficiile vaccinarii impotriva COVID-19.

Dr. URDEA IOANA, medic specialist Boli Infectioase, Spital Pelican Oradea a raspuns celor mai frecvente intrebari legate de vaccinul impotriva COVID-19 si a evidentiat principalele argumente in favoarea vaccinarii:

Vaccinarea impotriva COVID-19 este importanta pentru ca reduce riscul de imbolnavire si riscul de a dezvolta o forma severa de boala. De asemenea, vaccinarea este un instrument important pentru a opri raspandirea pandemiei, pentru a scadea presiunea asupra unitatilor sanitare, permitand, astfel, redeschiderea unitatilor sanitare pentru pacientii non-COVID. Astfel, vor fi create conditiile pentru redeschiderea activitatilor socio-economice si inlesnirea liberei circulatii. Revenirea la normal a sistemului de invatamant - redeschiderea scolilor si mentinerea acestora deschise in conditii de siguranta in comunitatile cu rata scazuta de transmitere a virusului SARS-CoV-2.

Aparitia de noi focare in colectivitate va duce la aplicarea unor noi masuri restrictive, respective revenirea la scoala online punand asttfel presiune pe procesul de educatie al copiilor cu impact direct asupra dezvoltarii lor mentale, fizice, psihice si asupra sigurantei lor.

Nu in ultimul rand, vaccinarea impotriva COVID-19 este importanta pentru evitarea valului 5 al pandemiei”.

Cei mai multi participanti la intalnire si-au exprimat dorinta de a se proteja impotriva COVID-19 si au vrut sa se informeze cu privire la eficienta si siguranta vaccinurilor anti-COVID-19.
 

Dr. URDEA IOANA a explicat celor prezenti modul in care actioneaza vaccinul:

Vaccinurile utilizate in Romania au avantajul ca pentru declansarea raspunsului imun NU folosesc particule virale SARS-CoV-2 atenuate sau inactive ca alte vaccinuri. Vaccinurile ARN mesager precum și cele bazate pe vector viral invata doar celulele corpului uman cum sa produca o proteina numita „proteina spyke” care declanseaza un raspuns imun care protejeaza organismul impotriva infectarii cu adevaratul virus SARS-CoV-2”.  

Desi vaccinurile impotriva COVID-19 sunt dezvoltate rapid, ele sunt supuse unor testari riguroase prin studii clinice pentru a dovedi ca respecta standardele internaționale pentru siguranta si eficacitate. Doar daca sunt conforme acestor standarde vaccinurile primesc validarea OMS si a organismelor nationale de reglementare.

Dr. URDEA IOANA, medic specialist Boli Infectioase, Spitalul Pelican Oradea:

Reactiile adverse observate pana in prezent sunt de regula usoare sau moderate, similare pentru ambele vaccinuri. Cele mai frecvente sunt: durere la locul injectarii, oboseala, dureri de cap, frisoane, dureri musculare si articulare, febra, tumefierea ganglionilor limfatici. Aceste reactii adverse apar ca urmare a stimularii sistemului imun, sunt tranzitorii si trec spontan”.

De la aparitia virusului SARS-CoV-2, care a infectat peste 198 milioane de oameni din intreaga lume, au fost inregistrate peste 4,2 milioane de decese. In Romania, au decedat peste 34.297 de persoane diagnosticate cu infectie Covid-19.

Informatii in vederea vaccinarii la Centrul de Vaccinare Pelican Oradea:

Vaccinarea impotriva COVID-19 se poate face cu programare initiala in platforma ROVACCINARE sau prin prezentare directa (cu actul de identitate) la Centrul de Vaccinare Pelican Oradea.

Programul la Centrul de Vaccinare Pelican Oradea este zilnic, intre orele 8:00 – 20:00.