Program National de Screening GRATUIT al Cancerului de Col Uterin continua la Spitalul Pelican

Program National de Screening GRATUIT al Cancerului de Col Uterin continua la Spitalul Pelican

In cadrul Proiectului “Fii responsabila de sanatatea ta!”, inițiat de Institutul Oncologic “Prof Dr. Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca, in care s-a implicat si Spitalul Pelican Oradea, au beneficiat de testari Babes Papanicolau si Human Papilloma Virus (HPV) peste 6000 de femei cu varste peste 30 ani cu infectii persistente HPV.

Peste 4000 de femei cu varste cuprinse între 25-64 de ani s-au dovedit, in urma testarii, a fi purtatoare ale unor leziuni precursorii cancerului de col uterin, care, in lipsa unei diagnosticari precoce, ar fi evoluat nedepistate spre forme invazive, multe dintre ele incurabile, de cancer de col uterin. Evaluarea si, ulterior, tratarea leziunilor duce la salvarea vieților multor femei.

Scopul proiectului este de a reduce incidenta si mortalitatea prin cancer de col uterin, prin facilitarea accesului femeilor din regiunea Nord -Vest a tarii, la servicii de depistare precoce, diagnostic si tratament, al leziunilor precanceroase ale colului uterin.

In ritmul actual de testare, pana la sfarsitul anului, in jur de 170 000 de femei vor beneficia de testari gratuite, prin programul de screening al cancerului de col uterin.

Proiectul “Fii responsabila de sanatatea ta!” ofera acces femeilor cu varste cuprinse intre 24 şi 64 de ani (inclusiv celor neasigurate) la servicii de informare si testare gratuita pentru depistarea leziunilor colului uterin. Femeile cu varste intre 24 şi 29 de ani beneficiaza de testul Babes- Papanicolau, iar femeile cu varste intre între 30 şi 64 de ani beneficiaza de testul HPV.

Depistat in faza incipienta, cancerul de col uterin se poate vindeca.

Obiectivul principal al acestui program este de crestere a numarului de femei beneficiare ale testarilor preventive de depistare a leziunilor precursorii ale cancerului de col uterin Babeș-Papanicolau si, in premiera, a testarilor de depistare a infectiilor persistente HPV care pot sta la originea aparitiei acestor leziuni.

Spitalul Pelican continuă colaborarea cu Institutul Oncologic Cluj-Napoca pentru Programul National de Screening al Cancerului de Col Uterin. Astfel, femeile cu varste cuprinse intre 24-29 de ani pot beneficia GRATUIT de recoltarea testului Babes Papanicolau, efectuat in mediu clasic, pe lama si cele cu varste cuprinse intre 30 si 64 de ani pot beneficia de recoltare test HPV, in mediu umed. In cazul in care testul HPV este pozitiv, persoanele in cauza beneficiaza si de Citologie col uterin (Babes-Papanicolau).

Informatiile utile pentru paciente:

*Nu efectuati testare in perioada menstruala lunara

*Nu intretineti relatii sexuale cu 24 de ore inainte de testare

*Nu faceti spalaturi vaginale inainte de testare

*Intre 24 - 29 de ani – femeia este eligibila pentru testarea primara Babes Papanicolau (FBP)

*Intre 30 - 64 de ani – femeia este eligibila pentru testarea primara HPV

*Domiciliul din buletin (sau viza de flotant): in regiunea de Nord-Vest: Bihor, Bistrita, Cluj, Maramures, Satu Mare, Salaj

*De regula, rezultatele se primesc in maxim 3 luni de la testare, termene detaliate mai jos, in functie de serviciu

* Perioada optima de recoltare pentru testare este ( zilele 9-14) de la prima zi ciclu menstrual.

 

Pentru pacientele cu varsta cuprinsa intre 24-29 de ani, care efectueaza testare Babes-Papanicolau:

  • rezultatul negativ va fi trimis pe e-mail in baza completarii formularului de trimitere a rezultatelor pe e-mail la momentul recoltarii (analiza se lucreaza la laborator et 2), in 2-4 saptamani

  • rezultatul pozitiv pacienta va fi sunata de catre departamentul Callcenter si programata la o consiliere screening de cancer de col uterin gratuita la medicul specialist, in 2-4 saptamani

Pentru pacientele cu varsta cuprinsa intre 30 – 64 de ani, care efectueaza testare HPV:

 - rezultatul negativ HPV/BPN il veti primi pe e-mail in 2-4 saptamani

 - rezultat pozitiv HPV/BPN si sau/ FBP il veti primi pe e-mail in 4-6 saptamani. In cazul rezultatului pozitiv, pacienta va fi sunata de către departamentul Callcenter si programata la o Consiliere screening de cancer de col uterin gratuita la medicul specialist.

Pacienta se va programa telefonic la nr 0259. 444 444 sau la receptia Spitalului Pelican, la specialitatea Obstetrica-Ginecologie, la oricare dintre medici, cu mentiunea in nota de programare Screening IOCN (cancer de col uterin). La programare se vor nota obligatoriu toate datele conform cartii de identitate, inclusiv numar de telefon, adresa de e-mail și adresa completa.