NEONATOLOGIE: Importanta alaptarii pentru sanatatea copilului
Saptamana mondiala a alaptarii este marcata in fiecare an intre 1 si 7 august si se concentreaza pe consolidarea capacitatii factorilor care trebuie sa protejeze, sa promoveze si sa sprijine alaptarea la diferite niveluri ale societatii.
Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) si numeroase organizatii medicale recomanda proaspetelor mamici sa-si alapteze exclusiv copiii incepand din prima ora dupa nastere pana la varsta de 6 luni si sa introduca apoi treptat si alimente complementare adecvate varstei copiilor.
Alaptarea scade semnificativ numarul deceselor in randul copiilor cu varste sub 5 ani, prin laptele matern, sugarii primesc toate substantele nutritive de care au nevoie pentru o crestere si dezvoltare sanatoasa si ofera protectie mamelor impotriva cancerului de san, cancerului ovarian si diabetului zaharat de tip 2. Deasemenea, alaptarea ajuta la crearea si intretinerea unei relatii unice intre mama si copil.
Dr. CHIREA BIANCA, medic primar neonatolog si consultant in alaptare acreditat international IBCLC, vorbeste despre beneficiile alaptarii si cat de importanta este informarea pentru ca fiecare proaspata mamica sa-i acorde copilului sau cel mai sanatos inceput in viata.
Dr. CHIREA BIANCA, medic primar neonatolog si consultant in alaptare acreditat international IBCLC:
“Oare de ce a fost nevoie sa existe o Saptamana a alaptarii? Odata cu revolutia industriala din anii 50 s-a dezvoltat foarte mult si industria laptelui praf. Medicii au conceput niste norme care vizau o alimentatie "stiintifica", ce presupuneau administrarea unor cantitati exacte de lapte si alte lichide si alimente la intervale precise. Copiii trebuiau cantariti pentru se asigura ca au un anumit spor ponderal predeterminat. Totul suna foarte bine, atat ca alaptarea nu reusea sa se incadreze in aceste norme rigide si astfel a fost marginalizata treptat, devenind o paria, o metoda "ineficienta" de a alimenta un copil, pentru ca, nu-i asa, nu putem sti exact ce cantitate de lapte a inghitit acel copil si asta ne macina cumplit. Mai mult decat atat, ce sa vedeti, copiii alaptati nu cresteau standard. Avea fiecare ritmul lui, ori asta era inadmisibil. Ei trebuiau cu totii sa creasca conform acelorasi parametri indiferent de mostenirea genetica, de caracteristicile individuale constitutionale. Companiile de lapte praf au profitat imens si au diseminat ideea ca alaptarea ar fi mai putin buna decat alimentatia "stiintifica". Asa ca tot mai putini copii au fost alaptati. Dusmanii alaptarii erau bine instalati in forurile pediatriei, in cabinetele medicale, in cursurile de puericultura predate studentilor la Medicina, zeci de ani, in revistele pentru mame, la televizor sub forma reclamelor la formule cu bebelusi pufosi.
A venit tot stiinta din urma sa ne spuna ca, de fapt, natura face un produs mai bun decat ce ar putea face omul vreodata si ca ar fi mai bine sa lasam laptele praf pentru situatii extreme. Asa ca forurile medicale internationale, alarmate de mortalitatea infantila mult crescuta din cauza lipsei alaptarii si a avalansei de patologii avand aceleasi radacini, au instituit metode pentru a repune alaptarea in drepturi. Este o munca enorma sa revii de unde ai plecat si asta se poate face pe o singura cale. Tot cu stiinta, adică informare.
O proaspata mama este inconjurata de o microsocietate care o asalteaza cu sfaturi si informatii, cerute sau nu. Daca mama nu are cunostinte solide in ceea ce priveste alaptarea, va fi usor de influentat. Cine a fost mama si n-a auzit vreodata "nu se satura, da-i lapte praf!". Tentatia e acolo, la indemana, facila. Sa mergem mai departe si sa ne gandim cum ar fi daca acea microsocietate a mamei ar fi informata cu privire la alaptare. Mama ar avea parte de sustinere adevarata si valoroasa pe calea alaptarii si nu ar mai avea nevoie sa lupte cu toate miturile, "povestile" si informatiile false pe care le primeste de peste tot. As vrea sa rog viitoarele mame, viitorii tati si familiile viitoarelor mame sa se informeze corect in ceea ce priveste alaptarea pentru a avea un suport atat de necesar la inceput de drum. Accesul la informatie n-a fost niciodata mai simplu ca astazi. Folositi-l cat mai bine, in beneficiul sanatatii copilasilor vostri!”