Importanta Medicinii materno-fetale pentru gravide si bebelusi

Importanta Medicinii materno-fetale pentru gravide si bebelusi

Morfologia fetala se adreseaza tuturor gravidelor, indiferent de varsta lor, de existenta sau nu a factorilor de risc si de locul unde isi monitorizeaza sarcina. Pacientul specialistului de Medicina Materno-Fetala este “binomul mama-fat” inca dinainte de conceptie, in momentele “cheie” din sarcina sau cand apar complicatii.

Datorita progresului medical din ultimii ani, volumul de informatie din fiecare specialitate este intr-o continua crestere, iar avansul tehnologic a permis si validarea unor tehnici noi si performante in ceea ce priveste diagnosticul si terapia, in toate ramurile medicale. Din aceste considerente a aparut nevoia de supraspecializare.

Dr. SUCIU LAZAR VIOREL, medic primar OBSTETRICA-GINECOLOGIE, Spitalul Pelican: “Specialistul de medicina materno fetala inseamna o supraspecializare in sfera Obstetricii-Ginecologiei. Asta datorita faptului ca, in ultima perioada de timp (si vorbim de ultimii ani), a inceput sa creasca foarte mult volumul de informatii astfel incat un medic sa fie up-to date, sa fie intotdeauna la standardul ultim, lucru foarte dificil de efectuat. De asemenea, tehnologia avanseaza extraordinar de rapid in ultimii ani in asa fel incat este nevoie din ce in ce mai frecvent ca fiecare specialitate sa isi creeze nise sau supraspecializari in care anumiti medici sa invete si sa se formeze pe o anumita arie de expertiza din acea specialitate si atunci Medicina materno-fetala este o astfel de nisa in care ginecologii urmeaza stagii de pregatire de 1-2 ani la noi in tara sau in strainatate, in urma carora dobandesc notiuni speciale care sunt folosite pentru cazurile din partea de Obstetrica atat inainte de a ramane femeia insarcinata cat si pe perioada sarcinii si dupa.

Deci practic un medic specialist in Medicina materno-fetala trebuie sa aiba notiuni atat preclinice -genetica, anatomie, fiziologie, cat si paraclinice laborator, imagistica, tot felul de investigatii, cat si clinice din diversele specialitati atat ramuri medicale cat si chirurgicale in asa fel incat sa poata sa ofere unei paciente cu risc inalt o monitorizare si un diagnostic corect. In concluzie, specialistul de Medicina materno-fetala nu este doar acel ginecolog la care vin pacientele sa faca o ecografie frumoasa o data in sarcina”.

Exista mai multe situatii in care o pacienta trebuie sa ajunga la specialistul de Medicina materno-fetala.

Dr. SUCIU LAZAR VIOREL, medic primar OBSTETRICA-GINECOLOGIE, Spitalul Pelican:

“Exista in general cinci situatii. Specialistul de Medicina materno-fetala nu poate sa monitorizeze sau sa evalueze toate gravidele sau toate pacientele indiferent de risc. In mod ideal, la un astfel de specialist ar trebui sa ajunga pacientele care au fie riscuri, fie un istoric incarcat, ele ar trebui stratificate in asa fel incat sa ajunga tintit. Sunt mai multe situatii in care ar trebui sa ajunga si incepem din perioada de dinainte de a ramane insarcinate pentru ca intotdeauna preventia e mult mai importanta decat diagnosticul. Asadar, consultul preconceptional e una dintre aceste situatii. Sigur ca nu toate trebuie sa urmeze un consult preconceptional la specialistul MMF, dar sunt cazuri care ar fi foarte important sa faca acest lucru.

Discutam de paciente care fie au in antecedente o sarcina care a avut complicatii, preeclampsie, feti cu malformatii, anumite sindroame genetice diagnosticate in timpul sarcinii, complicatii precum dezlipirea prematura de placenta, moartea fetala intrauterina, tocmai pentru a fi evaluate corect inainte de urmatoarea sarcina. Discutam de paciente cu un istoric familial incarcat, mai ales boli genetice care pot fi in familie deja cunoscute. Acele paciente au nevoie de o consiliere corecta pentru ca, in functie de boala investigata in familie, fiecare dintre ele are un anumit risc de recurenta la sarcinile urmatoare.

Sunt boli care se transmit autozomal dominant, asta inseamna ca unul dintre parinti este bolnav, purtator al bolii si poate sa transmita la urmasi indiferent de numarul sarcinilor, avand un risc de 50% de transmitere. Astfel de boli autozomal dominante de exemplu: osteogeneza imperfecta, acondroplasia, boala Huntington, sunt boli care se transmit intr-o maniera autozomal recesiva unde ambii parinti sunt purtatori si pot sa transmita la sarcini cu un risc de 25 la suta boala respectiva si in acest caz noi trebuie sa-i consiliem si sa le spunem aceste aspecte. Discutam de amiotrofie spinala, thalasemie - sunt boli destul de raspandite si le enumar din experienta proprie. Sunt cazuri pe care le-am avut si a fost nevoie sa le diagnosticam precoce in asa fel incat sa stie parintii daca sarcina lor este afectata de o asemenea patologie sau nu.

Exista situatii in care pacientele trebuie sa vina la consiliere pentru ca au o varsta avansata, evident ca nu este totuna sa ai o sarcina la 20 de ani si nu e acelasi lucru cu o sarcina la 40 sau 42 de ani mai ales daca ea este grevata si de alte patologii pe care pacienta nu le stie si nu este evaluata pentru ele. Rolul acestei consilieri preconceptionale este sa stratifice riscurile, cuplul sa aiba informatiile necesare si sa se stabileasca de la bun inceput o conduita clara, ce se va intampla si ce va urma in timpul sarcinii. Pentru ca medicina de astazi ne permite diagnosticul prenatal inca din primul trimestru si un diagnostic de certitudine astfel incat pana la 14 saptamani sa stie daca au boala respectiva sau in cazul unor anumite complicatii cum ar fi preeclampsia sa o poata preveni, sa nu faca la a doua sarcina preeclampsie”.

O alta situatie cand o pacienta trebuie sa ajunga la specialistul de Medicina materno-fetala este perioada cand se fac ecografiile “cheie”, cele trei trimestre, in speta trimestrul I, unde, spre deosebire de ceea ce cunosc pacientele, medicii pot afla extrem de multe informatii. Aceasta evaluare nu este dedicata numai sindroamelor genetice, ci ofera mult mai multe informatii.

Dr. SUCIU LAZAR VIOREL, medic primar OBSTETRICA-GINECOLOGIE, Spitalul Pelican:

 “E vorba de ecografiile morfologice, adica intre 11-13 saptamani si 6 zile ar fi prima, intre 18 si 23 de saptamani cea de-a doua si in trimestrul trei in preajma saptamanii 32 cand putem reevalua fatul.

O alta situatie cand este bine sa ajunga la specialistul MMF este atunci cand anumite teste pe care le fac, fie teste screening sau non-invazive, le incadreaza intr-o grupa cu risc crescut. Ele trebuie sa ajunga la un specialist MMF pentru ca acesta sa continue investigatiile si sa le puna un diagnostic cert.

Ce trebuie sa stie pacientele despre aceste dublu teste in general si despre cele non-invazive este ca sunt teste screening. Atunci cand li se efectueaza, acestea scot in evidenta ca pot avea o sarcina cu risc, dar nu inseamna ca se si intampla lucrul acesta si in consecinta, vor fi trimise la noi pentru a fi evaluate corect si sa le punem un diagnostic.

Tin sa mentionez ca aceste teste non-invazive care sunt aplicate sunt tot teste screening, nu au o rata de detectie de 100%. Pentru sindromul Down ele performeaza extraordinar de bine, dar pentru celelalte trisomii, 18, 13, pentru anumite sindroame de microdeletie, pentru anomalii ale cromozomilor sexuali, rata lor de detectie scade si in consecinta nu inseamna ca in momentul in care obtii un astfel de rezultat, aceasta este si realitatea. Din experienta personala, a fost nevoie sa fac amniocenteze la astfel de paciente care aveau un test cu rezultat cu risc crescut pentru diverse probleme genetice, inclusiv pentru sindrom Down si s-a adeverit ca nu e asa, copilul este sanatos, in consecinta, a urmat sarcina mai departe a nascut si sunt acasa, fara probleme. Chiar un astfel de caz, saptamana trecuta a nascut in unitatea noastra gravida respectiva, fara niciun fel de problema, fetita perfect sanatoasa, dupa ce in urma unui test non-invaziv a avut un rezultat care o incadra in risc crescut pentru anomalie genetica.

Tot pentru diagnostic prenatal va trebui sa ajunga o pacienta la medicul specialist atunci cand ecografia scoate in evidenta o problema. In momentul in care se face o ecografie morfologica sau ori de cate ori medicul curant la o ecografie are impresia ca vede o anomalie - este bine sa ajunga la noi astfel incat sa putem sa evaluam acel copil, sa facem o evaluare completa fatului, sa vedem daca este asa, sa confirmam patologia respectiva si sa cautam alte anomalii care pot sa apara in diverse sindroame. Sa putem incadra intr-un sindrom, daca este cazul si sa efectuam investigatiile necesare pentru a confirma sau infirma.

De asemenea, atunci cand exista patologii genetice cunoscute in familie, e important sa ajunga pentru diagnostic prenatal, pentru ca odata o patologie cunoscuta, noi avem la dispozitie teste genetice care se pot efectua inca din primul trimestru de sarcina in asa fel incat sa putem spune cuplului daca intr-adevar copilul este afectat sau nu. Un exemplu este cazul unui cuplu care a avut doua sarcini, ambii copii fiind nascuti pe cale naturala si care din pacate sufereau de amiotrofie spinala, o boala cu transmitere autozomal recesiva si avand risc de 25 la suta de transmitere la feti. Si atunci la a treia sarcina ajungand la un specialist de MMF, dupa consiliere am facut si biopsia de vilozitati coriale si s-a confirmat ca sarcina a treia era un baietel care nu avea boala respectiva, intre timp a si nascut baietelul care este perfect sanatos”.

Alte situatii in care trebuie sa ajunga pacientele la medicul specialist de MMF sunt situatiile in care e nevoie de tratamente intrauterine.

Dr. SUCIU LAZAR VIOREL, medic primar OBSTETRICA-GINECOLOGIE, Spitalul Pelican:

“Sunt anumite patologii si situatii in care trebuie sa intervenim asupra fatului in viata intrauterina. De exemplu, aritmiile, cand pot sa apara fat cu o frecventa cardiaca atat de mare incat il decompenseaza. Decompensarea cardiaca, daca nu se intervine asupra ei, poate duce inclusiv la deces fetal. Si in aceste situatii noi avem posibilitatea de a administra tratament medicamentos mamei. Acele substante ajung prin placenta si la fat si ii pot trata aritmia. Sigur ca avem nevoie de prezenta cardiologilor in echipa noastra care sa ne ajute la monitorizare si sunt tratamente

care se pot aplica relativ simplu, dar sunt si alte situatii cand trebuie sa intervenim intrauterin asupra fatului cum ar fi transfuziile intrauterine - transfuzii de sange. La fel cum se administreaza adultului sange, la fel se poate administra si fatului in burtica atunci cand el este anemic. Practic consta in cordocenteza, adica se punctioneaza cordonul ombilical si prin cordonul ombilical se injecteaza o cantitate prestabilita de sange special preparata in asa fel incat sa corectam anemia unui fat atunci cand ea este severa. Nu sunt foarte multe situatii de acest gen, dar exista in problemele de izoimunizare in sistem RH, exista atunci cand fetii pot sa aiba infectii in special cu Parvovirus, mai rar cu Citomegalovirus si acestea daca sunt servere si lasate nediagnosticate si netratate pot sa duca inclusiv la deces fetal intrauterin si sa pierdem acel copil care ar putea altminteri sa fie salvat.

Putem interveni intrauterin efectuand embrioreductii sau fetoreductii. Aici vorbim de sarcini de ordin inalt, adica acolo unde exista doi, trei sau patru feti. Sarcina respectiva poate fi adusa la o sarcina monofetala sau gemelara prin oprirea din evolutie a unui embrion sau a mai multor embrioni, in functie de situatie. Deci se pot efectua inclusiv embrioreductii sau fetoreductii. In cazul fetoreductiilor, imi amintesc cu drag de un caz al unui cuplu suferind de hipocondroplazie, o boala osteoarticulara caracterizata printr-o talie mica. Doamna respectiva a ramas insarcinata cu o sarcina gemelara si prognosticul sa duca la termen o sarcina gemelara la 1.40 inaltime este extrem de redus, aproape imposibil. Pentru a nu risca sa piarda ambii feti, a trebuit sa efectuam o fetoreductie, adica pe unul dintre ei sa-l oprim din evolutie. Lucrul acesta e greu de ales, mai ales pentru un cuplu, pe care dintre feti ii poti alege sa-l opresti din evolutie. Din fericire, doamna a ajuns in trimestrul I la noi si atunci am avut timp sa efectuam biopsia de vilozitati coriale. Practic, am testat fiecare placenta, de la un fat si de la celalalt si biopsia de vilozitati ne-a aratat ca unul dintre feti este perfect sanatos si celalalt sufera de hipocondroplazie, aceeasi boala a ambilor parinti, lucru care ne-a ajutat in luarea unei decizii. Dupa ce am efectuat fetoreductia fatului afectat de hipocondroplazie, doamna si-a continuat sarcina si a nascut aproape la termen, la 37/38 de saptamani, prin operatie cezariana pentru ca nu avea cum sa nasca natural. Si acum baietelul este acasa si are o dezvoltare absolut normala”.

Sunt o multitudine de alte interventii care se pot efectua inrauterin si exista centre supraspecializate atat in Europa cat si in SUA care efectueaza astfel de interventii cum ar fi ablatia laser, adica separarea placentei in doua printr-o metoda fetoscopica prin care se patrunde in cavitatea uterina, in sacul in care sunt cei doi gemeni intr-o sarcina gemelara si, cu un instrument special laser, se face o separare in doua a placentei in asa fel incat fiecare geaman sa fie cu placenta lui atunci cand ei impart o placenta, adica in sarcinile placentare monocoriale.

Pacientele ar trebui sa ajunga la specialistul de Medicina materno-fetala si, in situatiile in care exista sarcini cu risc inalt, pentru monitorizare, in situatia in care au nevoie de o a doua parere, second opinion, pentru nasteri mai complexe sau monitorizarea lor dupa nastere in cazul in care au patologii asociate.

Dr. SUCIU LAZAR VIOREL, medic primar OBSTETRICA-GINECOLOGIE, Spitalul Pelican:

“Ca sa ajunga pacienta sa fie consultata de un specialist de Medicina materno-fetala exista mai multe cai, eu as sublinia rolul medicului de familie. Orice femeie gravida, odata ce are confirmata sarcina din punct de vedere ecografic, merge la medicul de familie sa fie luata in evidenta. Acela e un moment foarte important pentru ca, in esenta, medicul de familie poate sa-i spuna din capul locului despre ecografiile importante care se efectueaza in sarcina si despre momentele cand ar trebui sa ajunga sa le efectueze sau daca identifica factori de risc sa o trimita direct catre un specialist de Medicina materno-fetala. Poate ajunge la noi si prin trimitere de la medicul ei, fie atunci cand descopera o anomalie, fie cand obtine un dublu test in primul trimestru cu risc crescut, fie cand e nevoie sa faca o amniocenteza, fie pur si simplu pentru ecografie. Adica in momentele importante din timpul sarcinii nedicii curanti pot sa trimita pacientele sa le evaluam din punct de vedere ecografic avand siguranta ca se face acest lucru dupa standardele actuale. Pacienta este evaluata complet in asa fel incat revine cu un raport complet despre sarcina si factorii de risc.

Nu in ultimul rand, pacientele pot sa ajunga la specialist prin programare din proprie initiativa. Spitalul nostru are un Call center - 0259 444 444 la care ele pot sa sune si sa se programeze, cu mentiunea ca trebuie sa stie la cine doresc sa se programeze si pentru ce anume deoarece toate aceste evaluari necesita un timp dedicat. Atunci cand se prezinta in serviciul nostru, doresc sa le reamintesc sa-si aduca documentele medicale cu ele. Acestea sunt foarte importante atat de la sarcina curenta cat si de la sarcini anterioare sau de la alte specialitati daca e cazul pentru ca istoricul este esential. Fara acele documente noi nu avem o baza stiintifica si nu putem lucra la un diagnostic intr-un mod corect. Noi le asteptam cu drag indiferent ca vin din proprie initiativa, trimise de catre medicul de familie sau de catre medicii lor curanti, indiferent unde sunt monitorizate si unde doresc sa nasca pentru ca in esenta, departamentul nostru deserveste orice gravida care doreste sa ajunga la noi si avem paciente care vin inclusiv din judetele limitrofe, cum ar fi Satu-Mare”.

Informatii si programari:

Pentru a beneficia de servicii medicale la SPITALUL CLINIC PELICAN Oradea, va puteti programa astfel:

• online, pe site-ul SPITALULUI CLINIC PELICAN Oradea (www.spitalpelican.ro), la sectiunea „Programari online” si veti fi contactat in cel mai scurt timp pentru stabilirea datei la care doriti sa beneficiati de serviciile medicale dorite
• email: callcenter@spitalpelican.ro si veti fi contactat in cel mai scurt timp pentru stabilirea datei la care doriti sa beneficiati de serviciile medicale dorite
• telefonic, la Call Center 0259.444444, cu timp de asteptare (cateva minute)
Ambulanta Pelican poate fi solicitata la numarul de telefon direct: 0259.962.