ORTOPEDIE -TRAUMATOLOGIE: Pacienti din judete total opuse din tara, ambii cu coxartroza bilaterala, operati deodata la ambele solduri, prin abord direct anterior minim-invaziv

ORTOPEDIE -TRAUMATOLOGIE: Pacienti din judete total opuse din tara, ambii cu coxartroza bilaterala, operati deodata la ambele solduri, prin abord direct anterior minim-invaziv

Pregatirea foarte inalta si continua a medicilor nostri ortopezi de la CENTRUL INTEGRAT DE ORTOPEDIE-TRAUMATOLOGIE PELICAN Oradea ofera sanse pentru tot mai multi pacienti cu coxartroza bilaterala sa isi recapete mobilitatea printr-o singura interventie chirurgicala minim-invaziva.

Operatia comporta un grad ridicat de dificultate, fapt pentru care in Romania se efectueaza doar in putine centre medicale si depinde de profesionalismul medicilor ortopezi interventionisti.

Recent, doi pacienti, unul din judetul nostru Bihor (din localitatea Remetea) si altul din Constanta, amandoi cu coxartroza bilaterala, au beneficiat de artroplastie totala de sold prin protezare simultana bilaterala a soldurilor prin abord minim-invaziv direct anterior. Interventia a fost efectuata de catre o echipa complexa, condusa de dr. COSTE REMUS, medic specialist la CENTRUL INTEGRAT DE ORTOPEDIE-TRAUMATOLOGIE PELICAN Oradea, impreuna cu medici ATI, care au asigurat suportul vital in timpul interventiei. Postoperator, fizioterapeutii nostri au initiat si coordonat programul de recuperare in mod personalizat, pentru fiecare pacient in parte.

In primul caz este vorba despre un pacient cu varsta de 34 de ani, din Remetea, care sufera dureri de la 18 ani.

 

Dr. COSTE REMUS, medic specialist ORTOPEDIE-TRAUMATOLOGIE:

“Ne bucuram ca tot mai multi pacienti din judete indepartate apeleaza la serviciile noastre de ORTOPEDIE – TRAUMATOLOGIE, inclusiv cele pentru tratamentul coxartrozei bilaterale. In functie de gradul de afectare a soldului, se recurge la protezare prin abord anterior direct minim-invaziv. Nu doar eu, ci si alți colegi ai mei efectueaza interventii chirurgicale de protezare minim-invaziva a soldului respectiv de protezare bilaterala a soldurilor prin abord anterior direct minim-invaziv. Aceasta din urma este o interventie chirurgicala care se decide in functie de gradul de afectare a soldurilor, de statusul pacientului, tinandu-se cont inclusiv de patologiile lui asociate. Se formeaza echipe complexe, formate din medici ortopezi, medici de Anestezie Terapie Intensiva, fiziokinetoterapeuti, scopul muncii noastre fiind reusita interventiilor pentru recuperarea cat mai rapida a pacientului astfel incat acesta sa isi reia activitatile obisnuite in doar cateva zile. La toate acestea concura si aportul pacientului de a urma si aplica sfaturile noastre si dupa externare”.

 

PACIENT (34 ani, Remetea, jud. Bihor):

“Am o spondilită anchilozanta de la 18 ani si mi s-a spus atunci de catre un reumatolog ca voi ajunge la protezare de solduri. Am facut tratament biologic si un timp am fost bine. Starea mea de sanatate mi s-a inrautatit insa brusc anul trecut, prin octombrie – noiembrie, cand am cazut la pat. Pur si simplu, dintr-o data nu am mai putut umbla. De atunci, durerile au fost continue. Am vazut de la prima consultatie ca domnul doctor COSTE REMUS e de treaba. In zi de luni am fost operat, iar marti m-au ridicat in picioare si nu am mai avut nicio durere dupa operatie. Am o parere foarte buna despre domnul doctor si despre toata echipa. In fiecare zi intra doar asa, sa ma intrebe cum sunt. S-a ocupat foarte bine de problema mea si il voi recomanda pentru ca este un medic foarte bun, foarte calm, foarte calculat. Stie ce trebuie facut, iti explica pe inteles tot ce trebuie facut. Fizioterapeutul HUMELNICU CODRUT s-a ocupat de mine cap-coada, m-a invatat sa umblu din nou, mi-a explicat ce pot si ce nu pot sa fac. De aceea recomand oamenilor care au coxartroza bilaterala sa apeleze cat mai repede, nu cum am facut eu, dupa jumatate de an; sa apeleze mai repede aici, la Spitalul Pelican pentru ca sa scape de dureri“.

 

Celalalt pacient este o doamna, cu varsta de 65 de ani, din Constanta, care a cautat rezolvare medicala timp de patru luni, la clinici din Constanta si Bucuresti. Pacienta a gasit, pe site-ul spitalului nostru, relatari despre alte persoane cu aceeasi afectiune, care au fost vindecate prin artoplastie totala de sold bilateral, prin abord anterior direct minim-invaziv.

 

PACIENTA (65 ani, Constanta):

“Toata viata mea nu am avut nimic, in afara de sinuzita, nimic absolut. Anul acesta mi-a venit baiatul si mi-a propus sa mergem pana la Mamaia. Am mers, totul a fost ok. Seara, cand am ajuns acasa, nu am mai putut sa misc piciorul stang, care imi era anchilozat, blocat inghinal, parca as fi avut un tendon rasucit acolo. Doua saptamani am luat antiinflamatoare, dar nu mi-a trecut deloc. Am facut program la Recuperare, am fost trimisa sa fac RMN la coloana vertebrala; cinci zile am umblat sa fac RMN... Peste alte cinci zile am fost trimisa la neurochirurg. Aproape o luna am umblat pe la medici, de-abia miscandu-ma si nu mi-au gasit leac. Intre timp, mi s-a blocat si piciorul drept. M-au trimis sa fac CT pelvian. Am facut si radiografie de bazin si mi s-a spus ca am si pe soldul stang si pe cel drept necroza aseptica. Au urmat alte drumuri prin spitale din Constanta si Bucuresti, la medici ortopezi. In total, am umblat patru luni de zile, de-abia miscandu-ma, in speranta ca gasesc pe cineva sa ma ajute, dar mi s-a spus, unde se facea atroplastie, ca fac doar pe rand, cate un sold. In final, am cautat eu pe internet si am gasit repede pagina Spitalului Pelican din Oradea. Am sunat, am trimis email, m-am programat si domnul doctor m-a sunat la telefon, intre doua operatii. Am venit cu trenul si mi-au trimis Ambulanta la Gara Oradea. Asa incat il iubesc pe domnul doctor. Nu ma mai doare nimic. Si fizioterapeutul HUMELNICU CODRUT a avut grija de mine si am facut tot ce mi-a spus dumnealui, toate exercitiile. Recomand asadar tuturor romanilor care se confrunta cu aceasta afectiune, coxartroza bilaterala, sa isi opreasca suferinta cumplita si sa apeleze cu toata increderea la Spitalul Pelican”.

 

 

BINE DE STIUT

Coxartroza afecteaza 42% din populatie, iar 25% dintre acesti pacienti vor avea nevoie de proteza bilaterala de sold.

Coxartroza inseamna degenerarea cartilajului care acopera extremitatile osoase din articulatii si este o boala cu evolutie progresiva si uneori pacientii amana interventia chirurgicala pana la un grad foarte scazut al mobilitatii. De aceea este foarte importanta stabilirea diagnosticului cat mai precoce si aplicarea celor mai potrivite metode terapeutice.

Procedura chirurgicala de protezare simultana a ambelor solduri prin abord direct anterior minim-invaziv se efectueaza intr-o singura operatie, in acelasi timp, cu aceeasi anestezie. In acest mod, pacientul are nevoie doar de o singura spitalizare, nu doua si o singura perioada de recuperare medicala post-chirurgicala, nu doua, asa cum s-ar impune daca operatia s-ar face pe rand, la cate un sold. Programul de recuperare postoperatoriu incepe chiar din prima zi dupa realizarea interventiei chirurgicale pentru redobandirea rapida a mobilitatii.

 

 

INFORMATII DE BACKGROUND

CENTRUL INTERGAT DE ORTOPEDIE-TRAUMATOLOGIE ofera solutii medicale integrate si complete pentru persoanele cu probleme de sanatate dintre cele mai delicate la nivelul membrelor, a soldului si umarului, reunind servicii de Ortopedie, Traumatologie, Anestezie Terapie Intensiva, Imagistica medicala, Fiziokinetoterapie.

Investigatiile si interpretarile precise, realizate de catre echipa de medici ultraspecializati de la Centrul de Imagistica Pelican Oradea sunt in masura sa ajute pacientii sa beneficieze de diagnostic corect si rapid respectiv de tratament/interventie chirurgicala corecte si eficiente din partea medicilor specialisti.

Derularea interventiilor chirurgicale de Ortopedie – Traumatologie e sustinuta exemplar de catre o echipa de medici profesionisti de Anestezie Terapie Intensiva, care asigura, monitorizeaza si supravegheaza functiile vitale ale pacientului pe tot parcursul interventiilor chirurgicale.

In cadrul echipei medicale multidisciplinare, diagnosticul clinic este stabilit de catre medicul specialist, iar pe baza acestui diagnostic, fizioterapeutul stabileste un diagnostic referitor la functionalitatea segmentului afectat, cerand informatii ulterioare altor specialisti in cazul in care se considera a fi necesar.
Programul de fizioterapie incepe precoce, chiar in primele ore postoperator, in salon, la patul pacientului si are scopul de a creste sansele de recuperare astfel incat bolnavul sa-si poata relua activitatea cotidiana in timp cat mai scurt.

 

Informatii si programari:
Pentru a beneficia de servicii medicale la SPITALUL CLINIC PELICAN Oradea, va puteti programa astfel:
• online, pe site-ul SPITALULUI CLINIC PELICAN Oradea (www.spitalpelican.ro), la sectiunea „Programari online” si veti fi contactat in cel mai scurt timp pentru stabilirea datei la care doriti sa beneficiati de serviciile medicale dorite
• email: callcenter@spitalpelican.ro si veti fi contactat in cel mai scurt timp pentru stabilirea datei la care doriti sa beneficiati de serviciile medicale dorite
• telefonic, la Call Center 0259.444444, cu timp de asteptare (cateva minute)
Ambulanta Pelican poate fi solicitata la numarul de telefon direct: 0259.962.