OBSTETRICA-GINECOLOGIE: Cauzele sangerarilor uterine anormale
Dr. ZDREHUS RAZVAN, medic primar OBSTETRICA-GINECOLOGIE, a explicat ce complicatii pot sa apara in urma sangerarilor uterine anormale, care sunt cauzele, cand este necesar un consult la medic si care sunt optiunile de tratament.
“In primul rand trebuie mentionat ca se considera un ciclu menstrual normal daca are o perioada intre 21 si 35 de zile a ciclului si cu durata a perioadei menstruale intre 2 si 7 zile.
Sangerarile sau spottingurile intre menstruatii, sangerarile sau spottingul dupa contact sexual, sangerarile menstruale excesive care necesita schimbarea a mai mult de un absorbant pe ora sau care dureaza mai mult de 7 zile sunt considerate sangerari uterine anormale. Deasemenea, sangerarile in postmenopauza sunt considerate toate anormale, iar daca apar sangerari menstruale neregulate cu o variatie mai mare, intre 7-9 zile de la un ciclu la altul de asemenea sunt considerate sangerari anormale.
Sangerarea uterina anormala poate sa apara la orice varsta, dar in anumite situatii apar mai frecvent: la pacientele tinere, intre 9 si 14 ani, la debutul ciclurilor mentruale, sangerarile pot sa fie neregulate. De asemenea, in perioada de perimenopauza, in jurul varstei de 50 de ani, pot sa apara variatii mai mari intre ciclurile menstruale.
Orice sangerare uterina anormala este o indicatie pentru o evaluare la medicul obstetrician-ginecolog.
Care sunt cauzele sangerarilor uterine anormale?
Cauzele pot fi incadrate in doua categorii: cauze structurale, evidentiabile vizual sau cauzele non-structurale, functionale. Dintre cauzele structurale, fibroamele uterine sunt cele mai frecvente; celelalte cauze pot fi polipii endometriali, adenomioza sau proliferarile maligne ale corpului uterin. Dintre cauzele non-structurale, functionale, discutam despre tulburari de coagulare, cea mai frecventa fiind boala von Willebrand, disfunctii ovulatorii, disfunctii endometriale, cauze iatrogene, diferite medicamente care pot sa duca la sangerari ca efect secundar.
Paradoxal, foarte multe dintre pacientele cu fibrom uterin nu au menstruatii neregulate, au cicluri menstruale perfect regulate. In functie de localizarea fibromului fata de cavitatea uterina si vascularizatia pe care o dezvolta in jurul lui, poate sa duca la aparitia acestor sangerari uterine anormale.
Polipii endometriali sunt o alta cauza frecventa. Sunt proliferari ale mucoasei uterine, ale endometrului si se asociaza frecvent cu fibroamele. Adenomioza este o alta cauza de modificare tisulara a peretului uterin (a miometrului) similara cu endometrioza.
Cancerul endometrial este cea mai frecventa forma de cancer la femei si are o incidenta in crestere datorita cresterii incidentei obezitatii si a sindromului X metabolic cu care se asociaza frecvent.
Ce investigatii sunt necesare?
In primul rand un consult, o evaluare clinica la medicul obstetrician-ginecolog. Pot fi necesare si alte teste de laborator, o hemoleucograma poate evidentia prezenta unei anemii sau a unei infectii, de asemenea un test de sarcina poate fi recomandat, se pot face teste pentru boli cu transmitere sexuala in acest context. Pe langa examenul clinic se indica uneori si ecografie transvaginala sau abdominala care permite vizualizarea bidimensionala sau chiar tridimensionala a structurilor pelvine la femei. Histeroscopia de cabinet poate fi o metoda de vizualizare eficienta a cavitatii uterine si diagnostic al unei patologii intracavitare, histerosonografia este o ecografie cu substanta de contrast care permite o vizualizare mai exacta a conturului cavitatii uterine, sunt si explorari imagistice de tipul RMN-ului sau CT care completeaza diagnosticul imagistic in anumite proliferari pelvine.
Ce complicatii pot sa apara?
Netratate, aceste sangerari uterine anormale afecteaza profund calitatea vietii pacientelor cu implicatii importante socio-profesionale pentru acestea. Cu timpul poate sa apara anemia care duce la oboseala cronica, fatigabilitate, lipsa puterii de concentrare care se instaleaza lent, treptat si unele paciente nu-si dau seama de prezenta acestor complicatii.
Care sunt posibilitatile de tratament?
Tratamentul poate fi medicamentos sau chirurgical. In general, propunem tratamentul medicamentos atunci cand tratamentul chirurgical nu este imperios necesar, de prima intentie. Tratamentele pot fi de tipul tratamentelor hormonale cu contraceptive orale combinate sau monohormonale, dispozitiv intrauterin hormonal, tratamente antihemoragice sau antiinflamatoare pot sa fie deasemenea utile.
In cazul in care aceste tratamente medicamentoase nu sunt eficiente, se opteaza pentru tratament chirurgical. In functie de diagnostic si varsta pacientei, pot sa fie diferite tratamente chirurgicale pentru diferite patologii uterine. Pentru fibroamele uterine submucoase si polipii endometriali se opteaza pentru tratament pe cale histeroscopica, cu o recuperare postoperatorie foarte rapida, de cateva ore. Deasemenea, ablatia endometriala poate fi o solutie tot pe cale histeroscopica pentru disfunctii uterine endometriale. Fibroamele uterine, daca se doreste pastrarea functiei reproductive, se pot extirpa prin miomectomie sau poate fi folosita ablatia ultrasonica ghidata RMN, de asemenea este o optiune pentru aceste paciente embolizarea vaselor uterine. In cazul in care pacienta nu doreste pastrarea functiei reproductive se poate opta pentru o interventie de extirpare a uterului numita histerectomie. Aceasta poate fi efectuata pe cale vaginala, abdominala sau pe cale minim-invaziva laparoscopic”.
Informatii si programari:
Pentru a beneficia de servicii medicale la SPITALUL CLINIC PELICAN Oradea, va puteti programa astfel:
• online, pe site-ul SPITALULUI CLINIC PELICAN Oradea (www.spitalpelican.ro), la sectiunea „Programari online” si veti fi contactat in cel mai scurt timp pentru stabilirea datei la care doriti sa beneficiati de serviciile medicale dorite
• email: callcenter@spitalpelican.ro si veti fi contactat in cel mai scurt timp pentru stabilirea datei la care doriti sa beneficiati de serviciile medicale dorite
• telefonic, la Call Center 0259.444444, cu timp de asteptare (cateva minute)
Ambulanta Pelican poate fi solicitata la numarul de telefon direct: 0259.962.