DERMATOLOGIE: Riscurile expunerii la radiatia UV. Fotoprotectie. Cancerul de piele.

DERMATOLOGIE: Riscurile expunerii la radiatia UV. Fotoprotectie. Cancerul de piele.

Tegumentul sau pielea reprezinta cel mai mare organ al corpului si indeplineste, pe langa rolul estetic si alte functii, cea mai importanta fiind aceea de a forma o bariera fizica a mediului, care  permite sau limiteaza trecerea activa si pasiva de apa, elecroliti si diverse substante, in timp ce ofera protectie impotriva microorganismelor, radiatiilor UV, agentilor toxici si agresiunilor mecanice. Expunerea excesiva a pielii la radiatiile UV creste riscul aparitiei diverselor boli dermatologice si accelereaza procesul de imbatranire cutanata, fapt ce impune protectia impotriva razelor UV. Cancerul cutanat reprezinta o preocupare majora de sanatate publica si expunerea la radiatiile UV ramane principalul factor de risc care trebuie controlat. Avand in vedere cresterea alarmanta a numarului de cancere cutanate si utilizarea aparatelor de bronzare artificiala de persoane tot mai tinere, se impune instituirea unor campanii sustinute de informare si prevenire.

Efectul cancerigen al radiatiilor UV are loc prin doua mecanisme: denaturarea ADN-ului celular din celulele tegumentare, care determina cresteri anormale ale celulelor si compromiterea mijloacelor naturale de aparare impotriva celulelor maligne. Cele mai multe tipuri de cancer de piele au o crestere lenta, sunt usor de recunoscut si sunt relativ usor de tratat atunci cand sunt depistate la timp, dar in ciuda acestui lucru foarte multi dintre pacienti se prezinta la doctor de cele mai multe ori foarte tarziu. Cancerele de piele sunt cauzate de expunerea la radiatiile UV, respectiv expunerea la soare sau expunerea la aparatele de bronzare artificiala cu lampi UV. Cancerul de piele reprezinta forma cea mai comuna a cancerului si reprezinta 50% din totalul cazurilor de cancer descoperite anual.

Cand apare cancerul de piele?

Exista mai multe forme de cancer de piele: carcinomul bazocelular si spinocelular, care apare cel mai frecvent la persoanele care petrec foarte mult timp in aer liber (pescari, agricultori, marinari etc), dar melanomul cutanat este de departe, neoplazia cea mai severa a pielii, se afla in continua crestere, fiind forma cea mai frecvent intalnita la adultii tineri cu varste cuprinse intre 25-29 ani. Melanomul cutanat este mai rar decat carcinomul bazocelular si spinocelular, dar este mult mai grav si, in ciuda progreselor terapeutice, acesta ramane cu un prognostic nefavorabil. Totusi, melanomul este intotdeauna curabil in faza incipienta (stadiul 0 și 1).

Persoanele cu risc sunt persoanele cu pielea si parul deschise la culoare (par blond sau roscat, ochi albastri sau verzi), persoanele cu antecedente familiale de melanom, persoanele cu nevi multipli ("alunite" multiple), persoanele imunodeprimate, persoanele care stau timp indelungat la soare. Expunerea intermitenta intensa (weekend, concediu) sau la radiatii artificiale (solar, manichiura permanenta) creste riscul de cancer cutanat. Expunerea precoce si prelungita in copilarie, precum si arsurile solare multiple cresc deasemenea riscul de cancer cutanat.

Din pacate, efectele secundare nu sunt vizibile imediat, motiv pentru care tinerii sunt adesea inconstienti de pericolele expunerii indelungate la soare. Aparatele de bronzare artificiala emit raze UV la fel ca si soarele, de fapt lampile UV emit de 15 ori mai multe radiatii UV decat cele emise de soare. Folosind un aparat de bronzare artificiala inainte de 35 ani creste riscul de a dezvolta melanom cu 75%. O sesiune de 15-30 minute la solar este echivalenta cu o expunere la soare pe parcursul unei zile intregi! Un studiu american din 2014 a aratat ca numarul cazurilor de cancer cutanat atribuite expunerii la solar este mai mare decat numarul cancerelor pulmonare provocate de fumat.

In Romania exista diverse "mituri" pe care as dori sa le discutam, deoarece ma confrunt foarte des cu aceste intrebari in cabinet:

- "nu ne scoatem alunitele pentru ca le deranjam, asa se spune din batrani" - orice nev pigmentar modificat (alunita) depistat si tratat la timp, salveaza viata. In Romania pacientii se prezinta la doctor de multe ori cand este prea tarziu, de aceea orice leziune cutanata care prezinta modificari de dimensiune, culoare, forma, sau este asociata cu ulceratie, prurit, hemoragii, formare de cruste sau aparitia unui nodul trebuie biopsiata.

-"stau la soare pentru a mi se fixa calciul in oase si pentru preventia osteoporozei"- o plimbare de 15 min de 2 ori pe saptamana pe vreme insorita asigura cantitatea necesara de vitamina D, fara a fi nevoie de expunere la soare sau saloane de bronzare.

- "merg la solar inainte de concediu pentru a prinde culoare si pentru a nu ma arde" - nu este recomandata bronzarea artificiala inaintea vacantei deoarce se va realiza o supraexpunere cu posibilitatea aparitiei arsurilor si cresterea riscului de cancer cutanat.

- " nu ma dau cu creme de fotoprotectie pentru ca nu ma bronzez" - este foarte important sa folosim creme cu protectie solara, adecvate tipului de ten pentru un bronz sanatos si o piele sanatoasa. In Romania 1 din 50 pacienti folosesc creme cu protectie solara si acestea de cele mai multe ori sunt cu factor mic de protectie solara si neadaptate tipului de ten sau nu sunt din categoria cremelor dermato-cosmetice.

La ce trebuie sa fim atenti pentru a depista o leziune suspecta?

Simpla inspectie a tegumentelor si observarea schimbarii formei, dimensiunii sau culorii unui nev (alunita) sau aparitia unei leziuni noi pigmentare sau acromice (alunite noi pigmentare sau fara culoare) cu aspect ciudat, sunt principalele criterii de diagnostic clinic, urmata bineinteles de adresarea pacientului catre un serviciu specializat( dermatologie) care sa stabileasca diagnosticul de certitudine si sa instituie tratamentul adecvat.

Ce trebuie sa facem pentru a nu face cancer de piele?

Evitarea expunerii la radiatia UV in intervalul orar 11:00 – 16:00; aplicarea de creme cu factor mare de protectie solara (30-50) in functie de fototipul cutanat (piele, par, ochi) si in functie de clima si de anotimp; folosirea zilnica a unui produs cu factor de protectie solara mare in timpul verii mai ales, utilizarea unui produs de protectie solara chiar daca stati sub umbrela sau daca cerul e acoperit de nori sau daca stati in apa; folosirea protectiei vestimentare (palarie, ochelari de soare, tricou de bumbac); evitarea saloanelor de bronzare artificiala; evitarea expunerii la soare a sugarilor si a copiilor mici.

Protejarea pielii in primii 18 ani de viata poate reduce riscul de aparitie a cancerului de piele cu pana la 18%. Arsuri solare severe in primii 15 ani de viata pot dubla riscul de aparitie a cancerului de piele.

Ce implica depistarea si tratarea cancerului de piele?

Alegerea strategiei terapeutice se face in functie de forma clinica si de stadiul tumorii și este individualizată pentru fiecare tip de pacient.

    Diagnosticarea si depistarea cancerului de piele se face printr-un examen clinic minutios, urmat de examinarea dermatoscopica a nevilor pigmentari (alunite), aceasta fiind o metoda neinvaziva de diagnostic, care ajuta la diferentierea leziunilor benigne de cele maligne si la depistarea stadiilor incipiente de melanom. Pacientii trebuie sa stie ca in fiecare an sunt foarte multe campanii gratuite de diagnosticare si depistare a cancerului de piele.

In momentul depistarii unei leziuni suspecte se practica tratamentul chirurgical, respectiv de excizie chirurgicală a leziunii suspecte cu trimitea piesei excizate pentru examenul histopatologic si pentru confirmarea diagnosticului.

Concluzii

Melanomul cutanat este o boala grava si imprevizibila. Desi curabila in stadiile incipiente, melanomul cutanat are o evolutie devastatoare in stadiul diseminat. Sub 40 ani, apar ¼ dintre melanoamele cutanate, iar incidenta melanomului este in continua crestere (50 % in ultimii 10 ani).

Evitarea expunerii la soare intre orele 11:00 – 16:00, creme cu protectie solara ridicata (SPF 30+, 50+), umbrele, palarii, imbracaminte fotoprotectoare, evitarea arsurilor solare, expunerea treptata la soare si atentia crescuta la persoanele cu risc, precum si descurajarea frecventarii saloanelor de bronzat - sunt cateva dintre metodele de preventie a aparitiei cancerelor cutanate.

Programele de educatie a populatiei, programe de educatie profesionala, programe de screening, excizia nevilor pigmentari suspecti - sunt cateva din obiectivele rezonabile care ar duce la scaderea acestei maladii silentioase.

INFORMATII SI PROGRAMARI: 

Pentru a beneficia de servicii medicale la SPITALUL CLINIC PELICAN Oradea, va puteti programa astfel:
• online, pe site-ul SPITALULUI CLINIC PELICAN Oradea (www.spitalpelican.ro), la sectiunea „Programari online” si veti fi contactat in cel mai scurt timp pentru stabilirea datei la care doriti sa beneficiati de serviciile medicale dorite
• email: callcenter@spitalpelican.ro si veti fi contactat in cel mai scurt timp pentru stabilirea datei la care doriti sa beneficiati de serviciile medicale dorite
• telefonic, la Call Center 0259.444444, cu timp de asteptare (cateva minute)