Operatii de tumori la Urologie, prin metode de ultima generatie

 La sectia de urologie a Spitalului Pelican se efectueaza deja de doua luni interventii chirurgicale de prostatectomie radicala si nefrectomii totale şi partiale, prin abordare laporoscopica 3D. Aceasta metoda, folosita doar la noi în spital si in doar cateva centre medicale din tara (la Institutul Oncologic C. Chiricuţă din Cluj-Napoca), ofera pacientilor o vindecare mai rapida decat abordarea laparoscpica 2D intrucat incizia este extrem de mica. Pana azi au fost efectuate prin aceasta metoda ultramoderna 20 prostatectomii si 7 nefrectomii totale si partiale.

 

De retinut ca patologia cea mai des intalnita la sectia de urologie este cea neoplazica si ca prin aceasta metoda revolutionara pentru tara noastra pot fi salvati la Spitalul Pelican oameni care sufera de cancer de prostata, renal si suprarenal. Echipele medicale nu au avut inca pacienti cu cancer de vezica, dar sunt pregatite sa rezolve si aceasta patologie prin abordare laparoscopica 3D. Doar in doua zile au fost operati prin abordarea laparoscopica 3D opt pacienti, dintre care patru sunt din alte judete: doi din jud. Alba, unul din Mehedinti, unul din Hunedoara si patru din Bihor. Trei dintre acesti pacienti au dorit sa transmita romanilor despre sansa unei a doua vieti.

 

       G.V. (68 ani) din Oradea spune că a fost internata doar cand a născut si ca avea oroare de spitale, avand în vedere stirile negative din media despre cazuri nereusite in urma unor interventii chirurgicale: “I-am spus fiicei ca prefer sa mor dar sa nu ma chinui prin spitale“. Dna G.V. avea o tumora renala de 10 cm (de dimensiunea unui rinichi!) si se impunea nefrectomia totală (extirparea rinichiului afectat). “Fiica mea mi-a spus ca ma va duce într-un spital unde nimeni nu-si va bate joc de mine“. Pacienta a ajuns la cabinetul de urologie si frica de operatie i-a fost înlaturata: “Dl dr. Doru Maghiar mi-a explicat extraordinar de frumos cum va decurge operatia si relatia medic-pacient a fost la superlativ. Daca era atlfel fugeam. Cel mai mult am prins incredere când dl doctor mi-a dat cartea lui de vizita spunandu-mi că il pot suna oricand daca am neclaritati si m-a asigurat ca totul se va rezolva cu bine, fara sa ma doara. Nu am sa-l uit toata viata mea. Mi-a spus ca lucreaza cu aparatura ultraperformanta si cu dl dr. Bogdan Petrut de la Institutul Oncologic din Cluj-Napoca. Am mers acasa si am cautat pe internet informatii despre dl dr. Bogdan Petrut. Mi-am dat seama ca singura sansa a mea pentru ca sa traiesc este sa ma operez aici. Cand m-am trezit din operatie eram un om fericit. Nici nu am avut dureri dupa operatie, exact cum mi-a promis dl. dr. Maghiar. Vocabularul meu este prea sarac ca sa va descriu comportamentul exemplar al intregului personal. Cand doamna care spala pe jos a atins patul si-a cerut scuze. Nu ai senzatia ca trebuie sa stai in poziţie de drepti cand medicul intra in salon. Detest sa se umble cu harbul cu mancare prin saloane. Aici eram intrebata tot timpul ce meniu prefer, ca la restaurant. Efectiv multumesc celui care a inventat acest spital.“

 

P.I. (63) este din Alba Iulia si prin ianuarie si-a facut investigatii la un spital din localitate. A fost depistat cu prostata si a mers la Cluj Napoca, unde a fost directionat spre spitalul nostru. Prin luna mai, pacientul a venit la consult, iar joia trecuta a si fost operat tot prin abordare laparoscopica 3D de catre aceeasi echipa de medici. „Vad ca ma simt bine, m-am recuperat repede, iar conditiile din spital sunt foarte bune. Personalul de aici ma ajuta tot timpul cu orice problema sau dorinta am. Dupa operatie am fost la regim si nu am avut nevoie de mancare de afara. Imi schimba zilnic lenjeria. Sunt oameni deosebiti aici. Voi recomanda acest spital si altoraApeciez foarte mult atat partea de ingrijire medicala ce mi s-a acordat cat si comportamentul tuturor angajatilor. Le multumesc pentru toata ingrijirea ce mi-au dat-o. O sa recomand si altora”.

 

 

 

M.P. (70 ani) este din Cistei (judeţul Alba) si  la inceputul lui decembrie anul trecut a descoperit ca sufera de prostata. I s-a efectuat o operatie endoscopica, dar după puţin timp s-a simţit din nou foarte rau: „Un medic mi-a spus ca la Spitalul Pelican Oradea sunt aparate mai bune”. În 29 iunie a.c. s-a internat în spitalul nostru, iar a doua zi a si fost operat. La externare ne-a spus ca se simte foarte bine: „Mă simt foarte bine şi sunt foarte foarte mulţumit cum a decurs operatia, dar si de cadrele medicale. Despre asistenti, ce sa spun, unul vine, altul pleaca, toti ca sa ma intrebe cum sunt si sa-mi faca pe plac. Vin sa-mi schimbe hainele, plosca, au un fel special de a vorbi cu bolnavul, care te mangaie. Si medicul vine de mai multe ori pe zi sa ma vada. Totul e altfel aici fata de alte unitati sanitare din tara”.

 

Medicii nostri urologi transmit ca prin aceasta abordare laparoscopica 3D se preteaza si operatii de litiaza, dar si de formatiuni benigne de tract urinar. Iar procedurile aferente se realizeaza cu ajutor sustinut din partea reputatului medic urolog Bogdan Petrut, de la Institutul Oncologic din Cluj Napoca, medic ce are o vasta experienta în laparoscopia urologica de inalta performanţa.

 

Si prin aceasta metoda moderna, prin care practic se pot rezolva patologiile urologice, se ofera o vizualizare mai buna a planurilor anatomice intra-abdominale si intrapelvine, o rigurozitate mult mai mare in disecţia si procedurile operatorii specifice si mai ales o vindecare mai usoară si rapida a pacientului.