Premiera CHIRURGIE ROBOTICA: prima interventie chirurgicala prin abord asistat robotic la copil de 2 ani

Premiera CHIRURGIE ROBOTICA: prima interventie chirurgicala prin abord asistat robotic la copil de 2 ani

SPITALUL PELICAN a abordat, in premiera regionala, CHIRURGIA ROBOTICA IN PEDIATRIE, abordul chirurgical asistat robotic fiind considerat cea mai moderna tehnica operatorie minim invaziva din lume.

Astfel, un baietel cu varsta de doar 2 ani, care a fost diagnosticat de la nastere cu hernie inghino-scrotala a beneficiat de interventie chirurgicala prin abord asistat robotic.

Dr. ISAC GEORGE VLAD, medic specialist CHIRURGIE PEDIATRICA, ofera detalii despre acest caz, dar si despre programul initiat de SPITALUL PELICAN, prin care se doreste ca un numar mare de copii sa beneficieze de interventii chirurgicale asistate robotic.

 

- Acest caz reprezinta o premiera regionala din punct de vedere a tehnologiei utilizate: interventie chirurgicala asistata robotic...

Dr. ISAC GEORGE VLAD, medic specialist CHIRURGIE PEDIATRICA:

Este vorba despre un baietel de 2 ani, cu o hernie inghino-scrotala voluminoasa, diagnosticata inca de la nastere, fara complicatii in prezent pentru care s-a intervenit chirurgical de curand, impreuna cu parintii alegand abordul asistat robotic, care s-a realizat pentru prima data la copil in spitalul nostru”.

 

- Cum s-a desfasurat interventia si cum se simte copilul?

Dr. ISAC GEORGE VLAD, medic specialist CHIRURGIE PEDIATRICA:

„Interventia s-a desfasurat in conditii bune, fara niciun fel de incidente sau complicatii intraoperatorii.

Recuperarea a fost foarte buna, copilul nu a prezentat niciun fel de complicatii post operator,

s-a dat jos din pat la cateva ore dupa interventie, a fost vioi si-a reluat tranzitul, nu a prezentat durere, nu a fost nevoie de analgezie post- operator”.

 

- Ce inseamna chirurgia robotica in cazul copiilor?

Dr. ISAC GEORGE VLAD, medic specialist CHIRURGIE PEDIATRICA:

„In primul rand este vorba despre un abord asistat robotic. Chirurgul este cel care ia deciziile si manevreaza instrumentele prin filtrul robotului.

Tehnica chirurgicala  este aceeasi, pasii sunt exact aceiasi ca la interventiile laparoscopice,

dar imaginea este mult imbunatatita, iar eventualele erori date de tremorul mainii chirurgului sunt eliminate prin abordul robotic”.

 

- Care sunt patologiile frecvente la copii pe care le puteti aborda robotic?

Dr. ISAC GEORGE VLAD, medic specialist CHIRURGIE PEDIATRICA:

„Cel mai frecvent se abordeaza patologiile din sfera urologica: hidronefroza prin sindrom de jonctiune pielo-ureterala, refluxul vezico-ureteral atunci cand nu a existat rezolutie spontana sau cand raspunsul   la alte metode de tratament nu a fost faborabil, hidronefroza polara, dar si o serie de patologii tumorale, hernie diafragmatica, lista putand fi mult mai larga”.

 

- Care sunt avantajele chirurgiei robotice in cazul copiilor?

Dr. ISAC GEORGE VLAD, medic specialist CHIRURGIE PEDIATRICA:

„Avantajele interventiei robotice sunt pe de o parte avantajele chirurgiei minim-invazive,  fapt ce presupune cicatrici mai mici, traumatism post- operator redus pentru pacient, durere post- operator, necesitate de anlagezice mai mici, sangerare mai redusa, iar in particular pentru abordul robotic este vorba despre o vizibilitate net superioara precum si de precizie in conditii de spatiu restrans, miscarile posibile fiind mult mai complexe decat in cazul chirurgiei laparoscopice, astfel fiind posibile evitarea structurilor vasculare sau structurilor nervoase pe care nu dorim sa le lezam”.

 

- Ce isi propune acest program initiat de Spitalul Pelican?

Dr. ISAC GEORGE VLAD, medic specialist CHIRURGIE PEDIATRICA:

„Programul isi doreste sa devina cat mai cunoscut astfel incat un numar cat mai mare de copii sa poate beneficia de abord minim-invaziv asistat robotic, evident in conditiile in care este indicat acest tip de abord - aici existand o serie de restrictii legate de dimensiunile pacientului, dar si de patologia abordata.

Ne dorim ca aceasta metoda de abord sa devina vizibila si accesibila unui numar larg de pacienti, astfel incat, in cazurile selectate, atunci cand

cand patologia indica acest tip de abord si dimensiunile pacientului o permit, cat mai multi copii sa poata beneficia de aceasta tehnica”.

INFORMATII SI PROGRAMARI:

Pentru a beneficia de servicii medicale la SPITALUL CLINIC PELICAN Oradea, va puteti programa astfel:
online, pe site-ul SPITALULUI CLINIC PELICAN Oradea (www.spitalpelican.ro), la sectiunea „Programari online” si veti fi contactat in cel mai scurt timp pentru stabilirea datei la care doriti sa beneficiati de serviciile medicale  dorite
email: callcenter@spitalpelican.ro si veti fi contactat in cel mai scurt timp pentru stabilirea datei la care doriti sa beneficiati de serviciile medicale dorite
telefonic, la Call Center 0259.444444, cu timp de asteptare (cateva minute)