EPIDEMIOLOGIE: Vaccinarea ramane singura modalitate de prevenire si de combatere a pandemiei

EPIDEMIOLOGIE: Vaccinarea ramane singura modalitate de prevenire si de combatere a pandemiei

Dr. BUDEA ADINA, medic primar Epidemiologie, transmite ca vaccinarea ramane singura modalitate de prevenire si de combatere a pandemiei si explica de ce e importanta doza 3 (doza booster) si daca este necesara dozarea anticorpilor inainte de efectuarea celei de a treia doze a vaccinului anti-Covid.

Dr. BUDEA ADINA, medic primar Epidemiologie:

Odata cu trecerea timpului, raspunsul imun al organismului incepe sa scada, din acest motiv e necesara administrarea dozei trei de vaccin pentru a consolida raspunsul imun al organismului.

Administrand doza a treia, vom consolida raspunsul imun al organismului. Este obligatoriu sa efectueze doza trei pacientii oncologici, post-transplant, cu boli cronice si nu in ultimul rand personalul medical.

Nu este obligatorie titrarea de anticorpi inainte de administrarea dozei trei. Titrul de anticorpi difera de la o persoana la alta. La ora actuala, nu s-a stabilit un prag privind valoarea titrului de anticorpi care sa ne ofere protectie. Totusi un titru de anticorpi marit ne poate semnala calitativ si cantitativ raspunsul imun”.

Doamna doctor BUDEA ADINA recomanda vaccinarea si pentru persoanele clinic sanatoase. Persoanele infectate cu Sars-CoV-2 pot efectua doza trei dupa recuperarea imediat dupa boala.

Dr. BUDEA ADINA, medic primar Epidemiologie:

Reactiile adverse sunt de obicei minore, trecatoare, de scurta durata, care nu necesita interventie medicala, cum ar fi: durere la locul injectarii, febra, frisoane, cefalee. Ele se remit la 24-48 de ore de la administrarea vaccinului, fara interventia medicala”.

Trecerea prin boala ofera o imunitate naturala care scade odata cu trecerea timpului si este de scurta durata. Din acest motiv este importanta si efectuarea schemei de vaccinare pentru ca va spori titrul de anticorpi.

Dr. BUDEA ADINA, medic primar Epidemiologie:

Cei care au trecut prin boala si au o schema de vaccinare completa pot sa amane efectuarea dozei trei de vaccin deoarece dupa trecerea prin boala asociata cu schema completa de vaccinare au un raspuns imun mai ridicat si de lunga durata”.

Copiii se pot vaccina dupa varsta de 12 ani si 6 luni. In cazul copiilor este recomandat ca acestia sa aiba minim 6 luni de la ultima doza de vaccin administrata.

Societatea de Obstretica si Ginecologie din Romania recomanda vaccinarea in sarcina la toate gravidele in toate trimestrele de sarcina.

Dr. BUDEA ADINA, medic primar Epidemiologie:

In primul rand protejeaza gravida impotriva infectiei, scade riscul de infectie cu Sars-CoV-2 la gravida. De asemenea protejeaza nou-nascutul prin transmiterea anticorpilor de la mama la fat”.

Doza trei se poate face cu programare initiala in platforma ROVACCINARE sau, cei care doresc la noi, prin prezentare directa (cu buletinul avand asupra lor cartea de identitate) la Centrul de vaccinare Pelican Oradea.

Programul la Centrul de Vaccinare Pelican Oradea este zilnic, între orele 8:00 – 20:00.

Informatii si programari:

Pentru a beneficia de servicii medicale la SPITALUL CLINIC PELICAN Oradea, va puteti programa astfel:
• online, pe site-ul SPITALULUI CLINIC PELICAN Oradea (www.spitalpelican.ro), la sectiunea „Programari online” si veti fi contactat in cel mai scurt timp pentru stabilirea datei la care doriti sa beneficiati de serviciile medicale dorite
• email: callcenter@spitalpelican.ro si veti fi contactat in cel mai scurt timp pentru stabilirea datei la care doriti sa beneficiati de serviciile medicale dorite
• telefonic, la Call Center 0259.444444, cu timp de asteptare (cateva minute)
Ambulanta Pelican poate fi solicitata la numarul de telefon direct: 0259.962.