Ce trebuie sa stim despre administrarea pastilelor de iodura de potasiu

Ce trebuie sa stim despre administrarea pastilelor de iodura de potasiu

Dr. ZDREHUS ALINA, medic specialist Endocrinologie, explica modul in care ne ajuta tabletele de iodura de potasiu in cazul unei explozii nucleare si de ce persoanelor peste 40 de ani nu li se recomanda administrarea de iodura de potasiu.

Dr. ZDREHUS ALINA, medic specialist ENDOCRINOLOGIE:

Tabletele de iodura de potasiu sunt utilizate in caz de accidente nucleare pentru a preveni absorbtia iodului radioactiv in tiroida (singurul organ care capteaza iodul), nu protejeaza de alti radionuclizi. Daca tiroida este saturata de iod (acesta este rolul administrarii unei cantitati mari), nu va mai asimila iodul radioactiv, prevenind astfel riscul de a dezvolta cancere tiroidiene.

Pentru cea mai buna protectie este necesar sa fie administrate comprimatele cat mai curand posibil (preferabil in primele 2 ore de la accidentul nuclear), insa  este util sa fie administrate pana la 8 ore de la incident.

Nou-nascutii si copiii sunt cei mai sensibili la acest tip de radiatii si prezinta cel mai mare risc de contaminare. Femeile insarcinate sunt o alta categorie de risc, deoarece iodul radioactiv poate traversa placenta si poate afecta fatul.

Adultilor peste 40 de ani nu li se recomanda adminstrarea de iodura de potasiu deoarece riscul de a dezvolta cancer tiroidian este redus si riscul de a dezvolta reactii adverse dupa administrare este mai mare decat beneficul, aceasta fiind categoria cu o prevalenta mai mare a bolilor tiroidiene”.

Medicamentul iodura de potasiu 65 mg comprimate este utilizat cu scopul de a realiza blocarea eficace a absorbtiei radioactive, reducand riscul de cancer tiroidian, prin urmare iodura de potasiu trebuie să fie administrata cat mai curand posibil dupa expunerea la radiatii.

Medicamentul se va administra numai la momentul anuntului oficial al autorităţilor.

Populatia tinta pentru administrarea iodului este reprezentata de persoanele cu varsta sub 40 de ani.

Doza de administrare difera in functie de varsta, prin urmare doza prescrisa de medic este adaptata varstei fiecarei persoane.

Iodura de potasiu de 65 de miligrame se elibereaza gratuit de catre 2500 de farmacii din Romania, numai în baza prescriptiei medicale, eliberate de medicul de familie.

Medicii de familie prescriu o singura data comprimatele de iodura de potasiu 65 mg pacienților eligibili aflati in evidenta proprie, precum si pacientilor eligibili care nu au medic de familie. Pentru pacientul minor, respectiv pentru pacientul lipsit de discernamant, medicul de familie elibereaza reprezentantului legal al acestuia prescriptia medicala pe numele pacientului minor, respectiv al pacientului lipsit de discernamant.

 

Persoanele care nu au medic de familie, respectiv reprezentanții legali ai minorilor ori persoanelor lipsite de discernamant care nu au medic de familie, se pot prezenta la orice cabinet de medic de familie si completeaza, in vederea obtinerii prescriptiei, declaratia pe propria raspundere, in fata medicului de familie.

 

Pastilele nu vor fi administrate preventiv, ci doar in cazul expunerii la iod radioactive, ca urmare a unui incident nuclear, in primele 6 ore dupa anunțul autoritatilor, in doza unica.

 

MOD DE ADMINISTRARE

Medicamentul se administreaza in doza unica, dupa cum urmeaza:

Adulti şi copii cu varsta peste 12 ani: 2 comprimate (echivalent cu 100 mg iod)

Copii cu varsta între 3 - 12 ani: 1 comprimat (echivalent cu 50 mg iod)

Copii cu varsta între 1 luna - 3 ani: 1/2 de comprimat (echivalent cu 25 mg iod)

Nou-nascuti (cu varsta pana la 1 luna): 1/4 de comprimat (echivalent cu 12,5 mg iod).

 

IMPORTANT!

Comprimatul cu iodura de potasiu 65 mg se administreaza pe cale orala si poate fi mestecat sau inghitit de catre adulti. Pentru administrare la copii cu varsta sub 6 ani, doza poate fi zdrobita si amestecata cu lapte, suc de fructe, miere sau iaurt. In cazul administrarii la sugari (cu varsta sub 1 an), doza poate fi dizolvata in lapte, apa, suc de fructe sau zdrobita si amestecata cu lapte sau suc de fructe.

Femeile gravide, femeile care alapteaza, nou-nascutii, sugarii si copiii trebuie tratati primii.

In ceea ce priveste contraindicatiile, acestea vor fi comunicate de medicul de familie, in baza dosarului medical al fiecarei persoane.

Prezinta risc pacientii cu tireotoxicoza tratati medicamentos sau pacientii cu antecedente de tireotoxicoza tratati medicamentos carora li s-a intrerupt tratamentul si se afla in stare de remisiune aparenta. Hipertiroidismul indus de iod poate fi precipitat la pacientii cu gusa nodulara asimptomatica sau boala Graves latenta, carora nu li se administreaza tratament.

Nou-nascutii prezinta un risc deosebit in cazul expunerii la iod radioactiv si de inhibare a functiei tiroidiene prin supraincarcare cu iodura de potasiu. Proportia captarii iodului radioactiv este de 4 ori mai mare decat la alte grupe de varsta. Hipotiroidismul tranzitoriu in aceasta etapa precoce de dezvoltare a creierului poate determina pierderea capacitatii intelectuale. In cazul administrarii de iod la nou-nascuti este obligatorie urmarirea atenta a functiei tiroidiene.

La gravide, in cazul unui incident nuclear, utilizarea iodurii de potasiu in doza recomandata o perioada scurta de timp ca inhibitor tiroidian este necesara pentru pastrarea functiei tiroidiene a mamei si, incepand din al doilea trimestru de sarcina, a fatului. Nu se administreaza mai mult de doua doze femeilor gravide. In timpul celui de-al treilea trimestru de sarcina, o doza mare de iod poate determina inhibarea functiei tiroidiene a fatului, cu aparitia gusei. In cazul administrarii iodului femeilor gravide sunt necesare monitorizarea ecocardiografica a fatului pana la sfarsitul sarcinii si screeningul de rutina in perioada neonatala. La gravidele cu hipertiroidism nu trebuie sa se administreze iodura de potasiu din cauza inhibitiei tiroidei la fat.

Tratamentul mamelor care alapteaza trebuie sa fie cat mai scurt posibil, in general, nedepasind doua doze deoarece iodura se elimina in lapte. Nu se recomanda intreruperea alaptarii.

 

REACTII ADVERSE

Reactiile adverse care pot sa apara in timpul tratamentului sunt rare (afecteaza mai putin de 1 din 1.000 de utilizatori): erupţii cutanate, acestea fiind tranzitorii, cu frecventa necunocuta:

  • edemul (umflarea) glandelor salivare
  • respiratie suieratoare – bronchospasm
  • durere de cap
  • tulburari gastrointestinale
  • marirea glandei tiroide cu sau fara dezvoltarea mixedemului
  • activitate crescuta a glandei tiroide (pierderea in greutate, intoleranta la caldura si transpiratie abundenta)
  •  inflamarea glandei tiroide (tiroidita).

Au fost raportate boli autoimune (Graves si Hashimoto), gusa nodulara toxica si hipotiroidism indus de iod.

Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului!

 

Cum se pastreaza comprimatele

Iodura de potasiu se pastreaza intr-un loc sigur, uscat si racoros, la intuneric, fara sa fie la indemana copiilor. A se pastra la temperaturi sub 25° C, in ambalajul original. Nu utilizati iodura de potasiu dupa data de expirare inscrisa pe cutie. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective. Intrebati farmacistul cum sa aruncati medicamentele pe care nu le mai folositi!

 

INFORMATII SI PROGRAMARI: 

Pentru a beneficia de servicii medicale la SPITALUL CLINIC PELICAN Oradea, va puteti programa astfel:
• online, pe site-ul SPITALULUI CLINIC PELICAN Oradea (www.spitalpelican.ro), la sectiunea „Programari online” si veti fi contactat in cel mai scurt timp pentru stabilirea datei la care doriti sa beneficiati de serviciile medicale dorite
• email: callcenter@spitalpelican.ro si veti fi contactat in cel mai scurt timp pentru stabilirea datei la care doriti sa beneficiati de serviciile medicale dorite
• telefonic, la Call Center 0259.444444, cu timp de asteptare (cateva minute)