OBSTETRICĂ-GINECOLOGIE: pacientă cu fibrom uterin voluminos și anemie severă, operată minim-invaziv

OBSTETRICĂ-GINECOLOGIE: pacientă cu fibrom uterin voluminos și anemie severă, operată minim-invaziv

În cadrul secției de OBSTETRICĂ-GINECOLOGIE, s-a efectuat o intervenție chirurgicală minim-invazivă la o pacientă cu uter polifibromatos, care suferea de jumătate de an de anemie severă.


Pacienta este din Bihor, are 49 de ani și de ani de zile se confrunta cu cicluri menstruale tot mai prelungite care i-au provocat anemie. În luna decembrie 2022, pacienta s-a prezentat la medic și a primit tratament, la care însă nu a răspuns. În august 2023 s-a prezentat la dr. LUNCAN MIHAI, medic specialist OBSTETRICĂ-GINECOLOGIE și a aflat că are fibrom uterin de volumul unei sarcini de 5 luni.

Pacienta are grupă rară de sânge, dar medicii noștri de la secția ANESTEZIE TERAPIE INTENSIVĂ, condusă de către dr. BIMBO ERIKA, au reușit să îi asigure două cure de transfuzii preoperator, pregătind intervenția chirurgicală timp de 3 săptămâni.

Intervenția chirurgicală a fost realizată de către dr. LUNCAN MIHAI, dr. HUNIADI ANCA (medic primar OBSTETRICĂ-GINECOLOGIE), dr. DANCIU- BOSTAN ADELA, de la secția de ANESTEZIE TERAPIE INTENSIVĂ.

 

Dr. LUNCAN MIHAI, medic specialist OBSTETRICA-GINECOLOGIE:
Pacienta avea uter polifibromatos cât o sarcină de luna a 5-a și era cunoscută cu anemie marcată de câteva luni. A fost internată repetat întrucât avea grupă rară de sânge și necesita transfuzii de sânge preoperator pentru ca intervenția să fie făcută în condiții de siguranță. S-a găsit sânge compatibil cu ajutorul doamnei doctor BIMBO ERIKA, medic-șef ANESTEZIE TERAPIE INTENSIVĂ.
S-au efectuat două cure de transfuzii preoperator și una intraoperator, dar și patru cure de perfuzii cu fier injectabil. Astfel, cazul a fost pregătit cu cel puțin 3 săptămâni înainte de a face intervenția pentru a scădea complicațiile intraoperatorii și imediate post-operator.

Tehnic, dificultatea și complexitatea intervenției a fost dată de volumul fibromului uterin și de anemia de care suferea pacienta. Împreună cu dr. HUNIADI ANCA, am intervenit laparoscopic și am extras tumora prin cavitatea peritoneală. Deși volumul tumorii era foarte mare, am optat pentru tehnica minim-invazivă de laparoscopie deoarece am considerat că pierderea de sânge este mai mică prin această abordare chirurgicală. Și asa a și fost, chiar dacă intervenția, pe care o efectuăm de obicei în maxim 2 ore, am finalizat-o în 3 ore și jumătate. Acum pacienta e bine”.


PACIENTĂ (49 de ani):
“Aveam cicluri abundente de câțiva ani, dar din toamna anului trecut menstruația dura chiar și 3 săptămâni. Am mers în decembrie 2022 la un medic în apropiere de satul meu, am luat tratament, dar lună de lună îmi era tot mai rău. Am mai fost la Spitalul Pelican, în urmă cu 4 ani, când am avut o mică intervenție chirurgicală, la secția de Chirurgie generală și am fost foarte mulțumită. Iar în această vară (2023), nora mea și fiul meu mi-au zis și au insistat să vin la Spitalul Pelican – eram deja foarte anemică.

În 28 august 2023 am venit la consult la domnul doctor LUNCAN MIHAI și mi-a plăcut de dumnealui. A fost foarte politicos, dar și foarte direct și mi-a spus că am uter polifibromatos și că soluția este histerectomie totală laparoscopică. M-a lăsat să mă hotărăsc, nu m-a grăbit.

În perioada de pregătire dinainte de operație, m-a sunat acasă de două ori să vadă cum sunt. Mie așa ceva nu mi s-a mai întâmplat, să mă sune medicul să vadă dacă sunt bine. În 25 octombrie am fost operată. Operația a durat un pic mai mult fiindcă eram anemică, cred că mi-au făcut iar transfuzie de sânge, dar a reușit să îmi facă intervenția laparoscopic chiar dacă fibromul era foarte mare și chiar dacă am fost foarte anemică. Sunt foarte, foarte bine acum. Am tot respectul și stima mea față de domnul doctor LUNCAN MIHAI și față de tot personalul, care e de nota 10. Voi recomanda SPITALUL PELICAN pentru că e un spital unde tot personalul se dedică pacienților, de la poarta spitalului, la asistente și medici până sus. Cu atât mai mult îl recomand tuturor pe domnul doctor LUNCAN MIHAI pentru că e un medic priceput, dedicat, implicat, de nota 10!”.

 

INFORMAȚII ȘI PROGRAMĂRI:

Pentru a beneficia de servicii medicale la SPITALUL CLINIC PELICAN Oradea, vă puteți programa astfel:
online, pe site-ul SPITALULUI CLINIC PELICAN Oradea (www.spitalpelican.ro), la secțiunea „Programări online” și veți fi contactat în cel mai scurt timp pentru stabilirea datei la care doriți să beneficiați de serviciile medicale dorite
email: callcenter@spitalpelican.ro și veți fi contactat în cel mai scurt timp pentru stabilirea datei la care doriți să beneficiați de serviciile medicale dorite
telefonic, la Call Center 0259.444444, cu timp de așteptare (câteva minute)