Importanța screeningului pentru depistarea osteoporozei

Importanța screeningului pentru depistarea osteoporozei

Osteoporoza este o afecțiune care se caracterizează printr-o fragilitate a osului, ce cauzează fracturi la acțiuni obișnuite, cum ar fi o simplă aplecare.

Fracturile se produc cel mai frecvent la nivelul antebrațului și mai rar, dar cu consecințe severe la nivelulul șoldului. De asemenea, tasările vertebrale sunt la rândul lor cauzate de osteoporoză, producând durere, scădere în înălțime și cifoză. 

Boala este întâlnită în proporție de 80% la femei deoarece nivelurile hormonilor estrogen și progesteron scad după instalarea menopauzei.

Cu ocazia Zilei Mondiale a Osteoporozei vrem să susținem și să creștem gradul de conștientizare a importanței evaluării periodice a densității osoase și a prevenției osteoporozei.

Ne dorim să subliniem importanța investigațiilor de screening, în special a Osteodensitometriei prin care se evaluează densitatea minerală osoasă și fragilitatea osoasă. 

Dr. Zdrehuș Alina, medic specialist Endocrinologie: “Osteoporoza este o boală silențioasă, se manifestă clinic abia când apar primele fracturi (cel mai frecvent de antebraț, șold, coloana vertebrală), scăderea în înălțime, accentuarea cifozei. Poate fi prevenită și tratată din timp. Standardul în diagnostic este examinarea osteodensitometrică (DXA)”.

La Spitalul Pelican, diagnosticarea osteoporozei se face prin examinarea osteodensitometrică la nivelul șoldului și al coloanei lombare. De asemenea, metoda poate fi utilizată și pentru a aprecia răspunsul la tratamentul pentru osteoporoză.

Examinarea DXA se recomandă femeilor peste 65 ani, femeilor sub 65 ani aflate la menopauză și având factori de risc, bărbaților peste 70 ani, persoanele care au avut deja o fractură sau primesc tratament cu medicamente care pot determina pierdere osoasă. 

Printre factorii de risc pentru osteoporoză se numără:

  • Îmbărânirea (persoanele de peste 65 de ani prezintă un risc crescut);
  • Greutatea corporală redusă;
  • Factorii genetici;
  • Malabsorbția de calciu/fosfor;
  • Malnutriția;
  • Alte afecțiuni – poliartrita reumatoidă, diabetul zaharat de tip 1, sindromul Cushing, hipertiroidismul și hiperparatiroidismul pot avea ca efecte secundare osteoporoza;
  • Stilul de viață;
  • Aportul inadecvat de vitamina D sau de calciu;
  • Medicația (corticosteroizi, anticoagulante, anticonvulsivante, imunosupresoare).

INFORMAȚII ȘI PROGRAMĂRI:

Pentru a beneficia de servicii medicale la SPITALUL CLINIC PELICAN Oradea, vă puteți programa astfel:
online, pe site-ul SPITALULUI CLINIC PELICAN Oradea (www.spitalpelican.ro), la secțiunea „Programari online” și veți fi contactat în cel mai scurt timp pentru stabilirea datei la care doriți să beneficiați de serviciile medicale  dorite
email: callcenter@spitalpelican.ro și veți fi contactat în cel mai scurt timp pentru stabilirea datei la care doriți să beneficiați de serviciile medicale dorite
telefonic, la Call Center 0259.444444, cu timp de așteptare (câteva minute)