Peste 80% dintre operatiile efectuate in Spitalul Pelican sunt minim-invazive prin abord laparoscopic sau robotic, iar pentru tumorile foarte jos situate practicam anastomoze coloanale

Peste 80% dintre operatiile efectuate in Spitalul Pelican sunt minim-invazive prin abord laparoscopic sau robotic, iar pentru tumorile foarte jos situate practicam anastomoze coloanale

In Romania, cancerul colorectal este a doua cauza de deces prin cancer, iar ca incidenta este al doilea cel mai intalnit tip de cancer care este diagnosticat.

SPITALUL PELICAN Oradea este un Centru de Excelenta in diagnosticarea si tratamentul cancerului colorectal.

Medic sef sectie, prof. univ. dr. Maghiar Adrian, medic primar Chirurgie Generala:
“Cancerul colorectal este indicat sa fie descoperit intr-un stadiu cat mai incipient pentru a avea posibilitati terapeutice adecvate si pentru ca rata de supravietuire sa fie cat mai mare”.

 

Care este incidenta si care sunt principalii factori care pot favoriza aparitia cancerului colorectal?
“Cancerul colorectal din pacate, este un flagel care a început sa apara de cand am intrat in randul tarilor dezvoltate, acest lucru determinand si o crestere a incidentei acestei afectiuni. Daca inainte aveam foarte multe cazuri de cancere gastrice, ulcere gastrice, in fiecare saptamana operam unul sau cateva cazuri, de zece ani incoace, incidenta cancerului colorectal depaseste incidenta cancerului gastric.

In Romania, cancerul colorectal este a doua cauza de deces prin cancer, iar ca incidenta este al doilea cel mai frecvent tip de cancer diagnosticat. Este un flagel la nivelul Comunitatii Europene datorita faptului ca aceasta boala este un apanaj al tarilor dezvoltate comparativ cu tarile lumii a treia. Cancerul colorectal este mai des intalnit in Europa, SUA, Australia si mult mai putin intalnit in Africa sau in Asia de Sud-Est. Este un flagel care preocupa si Comunitatea Europeana si datorita acestui fapt au fost instituite anumite programe care urmeaza sa se implementeze si la noi.

Spitalul Pelican este un Centru de Excelenta in diagnosticarea si tratamentul cancerului colorectal. Echipa de gastroenterologi este o echipa foarte buna care recomanda teste specifice astfel incat cancerul colorectal sa fie descoperit intr-un stadiu incipient pentru a avea posibilitati terapeutice adecvate si rata de supravietuire sa fie cat mai mare.

In cadrul spitalului putem face la laborator testele hemocult, imunohistochimice sau testul hemocult simplu si, in afara de acestea, la Gastroenterologie se pot practica colonoscopiile. Totodata avem si Imagistica, foarte dezvoltata, foarte bine pusa la punct, dotata cu CT (Computer Tomograf) si RMN (rezonantă magnetica nucleara)".

Ce posibilitati terapeutice avem in cancerul colorectal?
"
Ideal ar fi sa-l depistam cat mai repede, cand este la nivel de polip, sa nu fie o formatiune mai mare si atunci se ocupa gastroenterologul de aceste formatiuni. Cand este intr-un stadiu putin mai avansat - ramane la Chirurgie.

De 15 ani, in cadrul Spitalului Pelican practicam interventiile chirurgicale minim-invazive, care se adreseaza patologiei canceroase a regiunii colorectale. Avem posibilitatea de a face operatiile laparoscopic sau robotic. Avem o experienta foarte mare, peste 80% dintre operatiile pe care le practicam sunt facute minim-invaziv (laparoscopic sau robotic) si ne putem mandri cu faptul ca, pentru tumorile foarte jos situate, ne întindem pana in vecinatatea orificiului anal practicand anastomoze coloanale. Dupa cum stiti, toata lumea prefera operatia minim-invaziva. Operatiile adresate patologiei minim-invazive s-au dovedit a fi superioare sau cel putin la fel de benefice ca și operatiile clasice.

Cu toate ca la inceput erau privite cu suspiciune aceste operatii minim-invavize, toate ghidurile terapeutice pun in evidenta faptul ca operatiile minim-invazive sunt la fel de radicale ca si operațiile clasice.

Avantajul mare care exista este recuperarea pacientului mult mai rapida, costuri mai mici pentru spital. Costurile sunt mai mari pentru dotarea cu apartura si formarea unei echipe care sa stie sa foloseasca aceasta aparatură, dar zilele reduse de spitalizare implică costuri mai mici pentru spital".

Cand este necesara interventia robotica?
"Noi indicam interventia robotica in special pentru patologia rectala. Robotul are cateva avantaje fata de chirurgia laparoscopica 3D, dar nu sunt avantajele atat de mari in ceea ce priveste colonul. La nivelul colonului preferam sa indicam pacientilor o operatie laparoscopica, daca pacientul doreste putem sa o facem si robotica. Sunt niste costuri putin mai mari, dar si ghidurile terapeutice arata ca pentru operatiile rectale, mai ales pentru tumorile jos situate, indicatia este mai ales cu robotul.

Bineinteles ca nicio operatie nu putem spune ca se desfasoara suta la suta laparoscopic, insa din cazuistica pe care o avem, peste 80% dintre interventii sunt facute minim-invaziv. Uneori operatia nu poate fi finalizata cu succes prin laparoscopie si o putem converti la cea clasica deoarece in timpul interventiei descoperim ca stadiul bolii pacientului este mai avansat decat am crezut initial".

Cat dureaza recuperarea postoperatorie?
"In general, dupa o operatie colorectala facuta minim-invaziv durata de spitalizare postoperatorie este de 3-4 zile. Acesta este un avantaj foarte mare pentru pacient, care se mobilizeaza prima zi sau a doua zi postoperator, tranzitul intestinal se reia a doua zi, pacientul la 3-4 zile poate sa mearga acasa fara niciun fel de problema".

Cancerul colorectal poate fi prevenit?
"Da, este foarte important pentru ca el are o incidenta mai ridicata la anumite persoane. Obezitatea, fumatul, consumul de carne rosie procesata determina o incidenta mai crescuta a acestui cancer. In afara de acest lucru, putem vorbi si de niste probleme de natura genetica, cancere care au incidenta in anumite familii si atunci testele genetice ar fi indicate, dar majoritatea cancerelor, peste 70% sunt cancere sporadice care pot sa apara in urma descoperirii oricarui tip de polip si atunci indicatia este prezentarea la medic cat mai repede.

Cancerul de colon drept se manifesta de obicei prin hemoragii oculte, cancerul de colon stang sau rectal se manifesta prin stenoze si prin ocluzii. La aparitia unei anumite simptomatologii este indicata prezentarea la medic, la medicul de familie, la medicul gastroenterolog cat mai repede pentru a face investigatiile medicale si a depasi cat mai repede problema diagnosticului”.

 

INFORMATII SI PROGRAMARI:

Pentru a beneficia de servicii medicale la SPITALUL CLINIC PELICAN Oradea, va puteti programa astfel:
online, pe site-ul SPITALULUI CLINIC PELICAN Oradea (www.spitalpelican.ro), la sectiunea „Programari online” si veti fi contactat in cel mai scurt timp pentru stabilirea datei la care doriti sa beneficiati de serviciile medicale  dorite
email: callcenter@spitalpelican.ro si veti fi contactat in cel mai scurt timp pentru stabilirea datei la care doriti sa beneficiati de serviciile medicale dorite
telefonic, la Call Center 0259.444444, cu timp de asteptare (cateva minute)